Přečtěte si: Jak se dospívá ve věku informačních technologií

čtvrtek 29. října 2015 ·

Internet a sociální sítě jsou odrazem společnosti. Pokud někdo má v reálném světě předsudky, přenáší je i do virtuálního prostoru. Komercionalizace Facebooku však zřejmě vyvolá konec této sociální sítě. Mladiství si začnou hledat nové nezávislé prostory. Dospělí se je budou snažit sledovat, ale měli by si uvědomit, že je svým jednáním k tomu nutí.


Z recenze Petra Pietraše v ČeskáPozice.cz vybíráme:

Rodiče se snaží kontrolovat činnost svých dětí především kvůli regulaci jejich chování, a často v dobré víře. Přitom však nejsou schopní si uvědomit, že ve skutečnosti své děti utiskují a omezují. Kvůli tomuto sledování si proto mladiství zřizují ve veřejném prostoru ochranné zóny, aniž by se však tohoto prostoru museli vzdát.

Pokud dospělí vůbec o bezpečnosti ve virtuální prostoru přemýšlejí, pak spíše v kategoriích kontrolujícího státu nebo agresivních obchodních praktik. Dospívající usilují spíše o únik z dohledu rodičů a dospělých, kteří zneužívají diskusi o internetové bezpečnosti k jejich kontrole. Dospívající se nesnaží schovávat, jen chtějí mít klid, a proto vyvinuli řadu dovedností, jak se kontroly zbavit – například přezdívkami, zkratkami či narážkami na situace, kterým rozumějí jen zasvěcení.

4 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
29. října 2015 v 11:27  

Pedagogika a Facebook. Na tohle téma, koukám, pedagogické fakulty moc diplomových prací nevyprodukovaly. Nebo mne Google klame? J. Týř

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. října 2015 v 0:53  

Podstatné je, jak velký vliv má u dospívající mládeže nadužívání informačních a komunikačních technologií na funkci brzlíku.

MartinaDobosiova řekl(a)...
30. října 2015 v 8:59  

Pane Týři, přečtěte si moji diplomovou práci s názvem Mediální výchova v zájmovém vzdělávání: Sociální sítě jako výzva pro výchovu a vzdělávání, kterou jsem napsala na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. I když se ve výzkumu zaměřuji spíše na pedagogy působící v zájmových činnostech, je tu spoustu spojitostí a podnětů pro výchovu a vzdělávání na základních školách. M. Dobosiová

tyrjir řekl(a)...
30. října 2015 v 11:59  

Paní Doboisová, díky za ten odkaz. Přeji Vám, ať se Vám Vaše práce daří. J. Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.