Metodická podpora učitelů je jednou z nejdůležitějších aktivit EDULABu. Na kvalitu školení a seminářů klade velký důraz

čtvrtek 22. října 2015 ·

Bezplatné využívání vzdělávacího portálu eKabinet.cz a možnost zúčastnit se bezplatných akreditovaných školení a metodických seminářů zaměřených na práci s digitálním obsahem a dotykovými technologiemi, to jsou hlavní benefity pro školy, které se v letošním školním roce zapojily do Programu podpory digitalizace škol. Ten už třetím rokem realizuje nezisková organizace EDUkační LABoratoř | EDULAB. Během uplynulého školního roku se školení a seminářů zúčastnilo téměř tisíc pedagogů. „Připravený učitel ví, kdy během výuky použít interaktivní tabuli, tablet, kdy digitální materiál a kdy tužku a papír,“ říká v rozhovoru Michal Orság, ředitel neziskové organizace EDUkační LABoratoř (EDULAB).


První rok byl Program podpory digitalizace škol otevřen pro 500 škol, druhý pro 1000 škol, v tomto třetím roce už je otevřen pro 2000 škol. Na základě čeho jej rok od roku rozšiřujete?

S každým rokem se zvyšuje zájem škol, které se chtějí do našeho programu zapojit. Pedagogové postupně zjišťují, že se moderních technologií nemusí bát. Žáci oceňují modernizaci výuky prostřednictvím technologií a digitálního obsahu, díky němuž je pro ně proces učení atraktivnější, zábavnější a jsou více motivováni. Učitelé si zároveň zvyšují své digitální kompetence a žáky mimo jiné připravují na požadavky budoucích zaměstnavatelů.

Na konci školního roku 2014/2015 proběhlo na zapojených školách šetření, k jakým zjištěním jste došli?

Dotazníkového šetření se zúčastnilo 730 učitelů z 1000 zapojených škol. Z šetření například plyne, že 97 procent učitelů považuje ICT technologie ve výuce za důležité, 98 procent učitelů digitální technologie ve výuce využívá, 80 procent učitelů využívá také vzdělávací aplikace a digitální vzdělávací obsah a 84 procent škol má zájem digitální vzdělávací obsah na portálu eKabinet.cz využívat i nadále.

Jaký typ škol se do programu hlásí nejvíce?

Program podpory digitalizace škol je otevřen pro mateřské, základní a střední školy v České republice. V tomto školním roce se do programu kromě základních a středních škol, hlásí velké množství mateřských škol, a to hlavně díky našim dalším aktivitám. Zahájili jsme projekt Školka hrou na podporu inovace předškolního vzdělávání (www.eskolkahrou.cz), kde hrají důležitou roli naše odborné metodické příručky Školka hrou s možností využití digitálního edukačního obsahu a interaktivních metod.

Co všechno má možnost získat škola, která se do programu přihlásí?

Mezi hlavní benefity programu určitě patří možnost získat bezplatný přístup pro všechny pedagogy k více než 50 000 vzdělávacím materiálům na portálu eKabinet.cz na celý školní rok 2015/2016. Dále mají učitelé možnost zúčastnit se bezplatného akreditovaného školení nebo metodického semináře zaměřeného na práci s digitálním obsahem a dotykovými technologiemi a to jak v Praze, tak v dalších dvanácti krajích republiky. Pro zapojené školy také připravujeme velkou soutěž a v neposlední řadě mají možnost účastnit se našich dalších projektů.

Jedním z benefitů je bezplatné školení pedagogů. Kolik jste jich proškolili v průběhu loňského školního roku a kolik chcete proškolit v tom letošním?

Metodická podpora učitelů je jedna z nejdůležitějších aktivit EDULABu, proto na kvalitu školení a seminářů klademe velký důraz. Během loňského školního roku jsme v centru EDULAB proškolili na tisíc učitelů. V letošním roce mají učitelé díky bezplatným seminářům v rámci našeho dalšího projektu Škola dotykem AKADEMIE možnost navštívit seminář ve svém kraji. Všechny vypsané termíny včetně možnosti registrace najdete na www.akademie.edulabcr.cz. Do konce kalendářního roku máme vypsáno na sedmdesát seminářů, které má možnost navštívit přes tisíc učitelů.

Jaká je zpětná vazba učitelů, kteří takové školení absolvují?

Zpětná vazba od učitelů je velmi pozitivní. Opět bych se vrátil k dotazníkovému šetření, které proběhlo na konci školního roku 2014/2015. Celkově 91 procent učitelů hodnotí absolvované školení zaměřené na práci s digitálním vzdělávacím obsahem a moderními technologiemi jako přínosné pro svou pedagogickou praxi.

Co nejvíce na celém programu oceňují? Přece jen jim tato aktivita zabere určitý čas?

Jako učitel jsem zvyklý si na každou hodinu tvořit přípravu. Jde tedy o to, rozšířit klasickou formu výuky o moderní postupy a pomůcky. Určitě to neznamená, že by učitelé přestali používat učebnice. Připravený učitel ví, kdy během výuky použít interaktivní tabuli, tablet, kdy digitální materiál, a kdy tužku a papír.

Jak takové školení probíhá a na co je zaměřeno?

Téměř všichni učitelé, kteří k nám na školení přijdou, v běžném životě moderní technologie používají, ale často neví, jak je využít ve svých hodinách. A právě to je jádrem našich seminářů. Smysluplné využití moderních technologií ve výuce, výběr vhodných aplikací a tvorba příprav na hodiny či domácích úloh s využitím digitálního vzdělávacího obsahu.

Kde se mohou zájemci přihlásit?

Do Programu podpory digitalizace škol se mohou školy zaregistrovat vyplněním formuláře, který je dostupný na www.program.edulabcr.cz.

Mohou se zaregistrovat i školy, které jsou již zapojené do jiných projektů?

Do programu se může zaregistrovat jakákoliv škola bez ohledu na to, do kolika jiných projektů je již zapojena.

Pokud se škola do programu přihlásí, má nějaké povinnosti?

Aktivity v rámci programu jsou určené pro školy, které si uvědomují potřebu zapojit se do procesu digitalizace a chtějí začít smysluplně využívat moderní technologie ve výuce. Školy mají možnost získat výše zmíněné benefity, učitelé mohou navštívit bezplatná školení a obohatit své hodiny digitálním vzdělávacím obsahem na portálu eKabinet.cz. Zapojené školy a učitelé nám poskytují důležitou zpětnou vazbu, abychom mohli naše aktivity ještě více upravit pro potřeby pedagogů v praxi.

V současné době je hodně diskutovaným tématem předškolní vzdělávání, zaměřili jste se více na tuto oblast, máte připraveny nějaké aktivity?

Ano, předškolní vzdělávání je oblastí, která si podporu a rozvoj zaslouží, proto jsme rozšířili naše aktivity směrem k mateřským školám. Realizujeme projekt Školka hrou, v rámci kterého zahájila svou činnost Metodická centra pro předškolní vzdělávání v jednotlivých krajích republiky. V těchto centrech probíhají metodické dny a workshopy, na kterých pedagogové předávají svým kolegům a kolegyním zkušenosti, jak v praxi využít odborné metodické příručky Školka hrou a interaktivní pomůcky, které uvádí do praxe moderní edukační postupy v souladu s RVP PV.



Alena Maršálková

1 komentářů:

BoBr řekl(a)...
22. října 2015 v 13:59  

Hlavním cílem této kvalitní metodické podpory je dosažení závislosti škol na určité službě, jejíž cíl je finálně čistě komerční. Vůbec nic proti tomu nenamítám. Je třeba to jen přiznat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.