Zdeněk Bělecký: Vzkaz poslankyni Vlastě Bohdalové

pondělí 21. září 2015 ·

Ředitel základní školy Zdeněk Bělecký reaguje na otevřený dopis poslankyně Vlasty Bohdalové ředitelům škol, který jsme nedávno publikovali.


Vážená paní poslankyně,

žádný dopis jsem sice nedostal, ale snad nevadí, budu-li reagovat alespoň takto. Časté změny ministrů školství jsou jen důsledkem absence konzistentní, jasné a sdílené vzdělávací politiky. Ale kdo jiný než vy, poslanci vládních stran, má vzdělávací politiku garantovat?

Uvedu jen jeden příklad za všechny. Dvacet pět let posloucháme prázdné fráze o školství jako prioritě, zatímco se ČR potácí na konci žebříčku veřejných výdajů na vzdělání. Nikdy nikdo z politiků nepřišel s jednoznačným cílem a s harmonogramem pro jeho dosažení, např. do 5 let ČR zvýší veřejné výdaje na vzdělávání na průměr podílu HDP v zemích OECD, tedy ze 4 na 6 %.

V těchto podmínkách chce politická reprezentace výrazně posilovat inkluzivní vzdělávání, což se neděje systematickým vytvářením podmínek, ale formou jakýchsi veřejných apelů na učitele. Silně to připomíná éru normalizace, kdy učitelé byli TAKÉ placeni hůře než řidiči autobusů, ale o to více byli krmeni ideologickými žvásty o jakémsi poslání. Přímým důsledkem této politiky je rezignace, apatie a lhostejnost velké části učitelů, ztráta nejen jejich entuziasmu, ale i elementární loajality k těm, kteří mají formovat vzdělávací politiku státu.

Pro získání učitelů pro cíle vzdělávací politiky budete muset udělat mnohem více než napsat otevřený dopis ředitelům škol.

Zdeněk Bělecký

ředitel základní školy

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. září 2015 v 10:41  

Tohle podepíšu!

Jirka řekl(a)...
21. září 2015 v 12:01  

Paní poslankyně Bohdalová zřejmě naletěla na vzletné ódy na inkluzi počesku. Pokud její aktivita zůstane na úrovni podobných dopisů bude jen dobře. Pokud by přece jen prohlédla, pak v Čechách vždycky platilo, že Bez peněz do hospody nelez. Mohla by poslat nějaký dopis v tomto duchu také kolegům ve sněmovně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.