Projev ministryně školství k novému školnímu roku

úterý 1. září 2015 ·


Vážené paní učitelky, vážení páni učitelé, milé žákyně a milí žáci,

jsem poctěna, že vás mohu pozdravit na počátku nového školního roku. Ze srdce si přeji, ať se nám všem vydaří, ať je to rok úspěšný.

Nejdříve chci pozdravit ty nejmenší. Sama si dobře pamatuji, jako by to bylo včera, jak moc jsem se těšila na svůj první školní den. Upřímně, trochu vám závidím. První školní roky jsou totiž opravdu krásné období našeho života.

Dozvíte se spoustu věcí, najdete si nové kamarádky a kamarády a každý den můžete objevovat něco nového. Všichni vaši učitelé mají společný cíl. A to vytvořit ve škole prostředí, kde se vám bude líbit, kde vás to bude bavit, a budete se moci rozvíjet. I když to bude někdy znamenat i plnění povinností, umožní vám to lépe se připravit na život, abyste si jednou sami uměli poradit. Přála bych si, abyste pamatovali na to, že se máme k učitelům i k sobě navzájem chovat slušně a s úctou. Každý z nás je jiný a má jiné možnosti, proto je důležité naučit se pomáhat slabším a mít pro tyto odlišnosti pochopení. Jedině tak může vzniknout přívětivá atmosféra, kde se budou všichni cítit dobře.

S nutností dodržovat pravidla se setkáváme po celý svůj život, ať už ve škole, v zaměstnání či soukromí, třeba při sportu. Mezi pravidla slušného chování určitě nepatří ubližovat mladším či slabším, jakkoli zesměšňovat spolužáky či dokonce učitele. Slušným chováním není ani tolerování takového jednání. Pokud něco takového ve svém okolí uvidíte, prosím, neváhejte a řekněte to svým rodičům nebo učitelům. To není žalování, to je něco, za co se rozhodně nemusíte stydět. Naopak. Přece všichni se k sobě musíme umět chovat s respektem a úctou.

Jako malá jsem se věnovala atletice, a proto dobře vím, že kdo chce být ve sportu, ale nejen v něm, úspěšný, musí dodržovat pravidla hry, současně musí na sobě tvrdě pracovat a v soutěži pak respektovat a ctít soupeře. Jedním z mých cílů je zlepšení podmínek pro sport, a tím ve vás vzbudit větší zájem aktivně se do sportování zapojit.

Ráda bych řekla něco i našim pedagogům a také nepedagogickým pracovníkům. Uvědomuji si, že podmínky pro vaši práci nejsou ideální. Mám v plánu bojovat za vás, za vaše podmínky v práci a za vaše platy. Chci, abyste mi uvěřili že ministerstvo školství má vizi, se kterou se můžete ztotožnit. Musíme také pracovat na tom, aby si lidé učitelů vážili a učitelská profese byla ve společnosti brána jako potřebné, smysluplné a respektované povolání. Jste to právě vy, kdo může ze školy udělat bezpečné místo, kde jsou všichni vítáni a každý má stejnou příležitost rozvíjet své schopnosti podle svých možností a potřeb. Společně vychováváme děti, které jsou naší budoucností a které se budou podílet na tom, jak vypadá svět kolem nás, a na to je musíme umět připravit. Změna vnímání pedagogů ze strany společnosti je tedy další z mých cílů a budu o ni usilovat.

Nechci zde vyjmenovávat vše, co chci prosadit. Chci však, abyste věděli, že udělám všechno pro to, abychom měli všichni, ve všech směrech odpovídající podmínky pro svoji práci a byli hrdí na to, co děláme.

Přeji vám všem, žákům, rodičům, pedagogům i nepedagogickým pracovníkům úspěšný školní rok.

Projev ministryně Kateřiny Valachové k 1. září 2015 v MP3

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.