Projev prezidenta republiky při zahájení školního roku

úterý 1. září 2015 ·


Vážené děti, vážení rodiče, vážený pane starosto, vážená paní ředitelko,

paní ředitelka tady mluvila o tom, že získáte ve škole kamarády. To je jistě pravda, ale já bych Vám z vlastní už až příliš dlouhé životní zkušenosti chtěl říci o jednom málo viditelném kamarádovi, kterého získáte, až se naučíte číst. A to je knížka. A to je ze všech kamarádů ten nejvěrnější, protože neodmlouvá, nehádá se s Vámi, můžete jím listovat, přemýšlet o tom, co Vám říká a mít radost z toho, že mluvíte s moudrým autorem té knížky, kterou si vyberete ze své vzrůstající knihovny. A já Vám přeji, abyste tohoto kamaráda co nejdříve poznali, jakmile se naučíte číst, a abyste mu zůstali věrní.

V každém věku to samozřejmě bude kamarád jiný. Já, když jsem byl o něco málo starší než prvňáčci, tak jsem se zamiloval do Káji Maříka, a víte proč? Protože to byla zakázána kniha a zakázané vždycky přitahuje. Takže doma měli rodiče schovaného Káju Maříka a já ho četl znova a znova a dokonce ještě dnes o prázdninách se občas k němu vracím.

Někdo má zase rád foglarovky, v mé době to byly verneovky, pak už to byla trošku dospělejší četba, ale k tomu se teprve dostanete.

Takže přeji Vám, abyste se naučili číst, psát, počítat. Já jsem měl ve škole velké potíže s matematikou, tak Vám přeji, aby se Vám nic podobného nestalo, ale v každém případě, abyste toho kamaráda získali a abyste ho měli rádi.

Děkuji za pozornost.

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
2. září 2015 v 14:01  

Že by měl pan prezident potíže s matematikou, to mě dost překvapilo.

tyrjir řekl(a)...
2. září 2015 v 19:33  

Učitel potká bývalého žáka s novým BMW: "Tak vidím, že si dobře vedeš, i když ti ta matematika moc nešla. Co vlastně děláš?" "Obchoduju, pane učiteli. Vykupuju brambory za korunu a prodávám je dál za čtyři. To víte, já jsem skromný, mně ta tři procenta stačí ...."

To, že pan prezident přiznal malým dětem, že měl kdysi potíže s matematikou neznamená, že ji teď neumí. Já jsem zase měl až do SŠ problémy s pochopením užitečnosti básniček. Teď je naopak mám rád.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.