Projekt: Školákem ve válečných letech

pátek 25. září 2015 ·

Na počátku školního roku proběhlo vyhlášení nového projektu, na kterém úzce spolupracují Památník Terezín, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Institut Terezínské iniciativy a v neposlední řadě též Národní institut pro další vzdělávání. Jeho název je Školákem ve válečných letech a navazuje na podobné, avšak většinou samostatné aktivity všech zúčastněných institucí.


Jeho tématem je školní prostřdí na území Protektorátu Čechy a Morava a odtrženého československého pohraničí v letech 1938 - 1945, cílem pak přiblížení projevů nacistického totalitního režimu dnešním mladým generacím na příkladu školního prostředí v českých zemích. Projekt má několik rovin určených pro jednotlivce či školní kolektivy.

V prvé řadě uveďme možnost přihlásit se do soutěže ve středoškolské odborné činnosti (SOČ). Pokud si žák vybere téma pro svoji soutěžní práci ze seznamu navrženém NIDV do soutěže v SOČ pro školní rok 2015/2016, které se týká školství v letech 1938 - 1945, bude ji moci zpracovávat pod vedením odborníků z výše uvedených institucí.

Další možnost je určená jednotlivcům a školním kolektivům, které se nemohou, anebo nechtějí přihlásit do soutěže v SOČ: pod vedením odborníků mohou žáci zpracovávat badatelský projekt týkající se školství v letech 1938 - 1945.

Třetí alternativa se nabízí zapojením do výtvarné či literární soutěže, kterou pravidelně na počátku kalendářního roku vyhlašuje Památníku Terezín. Pro rok 2016 bude téma soutěže zvoleno s přihlédnutím k tématu projektu.

A konečně poslední čtvrtou možností je příprava putovní výstavy o válečné historii školy zapojené do projektu, kterou mohou školní kolektivy či jednotlivci připravovat pod vedením odborníků z výše uvedených institucí.

Ti, kteří se zapojí do projektu jakýmkoliv výše uvedeným způsobem, nemusejí svou práci či výstavu zpracovávat ve vztahu ke školnímu prostředí přímo ve svém bydlišti, i když to je samozřejmě povětšinou nejjednodušší, ale mohou si téma zvolit ve spojitosti s jakýmkoliv místem na území dnešní České republiky.

Projekt by měl vyvrcholit v červnu 2016 v Památníku Terezín formou studentské konference, přehlídkou nejlepších výstav a předáním cen vítězům soutěží. Autorům nejlepších badatelských prací bude též nabídnuta další spolupráce v oblasti prezentace jejich výsledků a možnost publikování v odborném tisku.

O svém záměru zapojit se do projektu mohou zájemci informovat organizátory do 30. října 2015, a to na adresu vedoucího vzdělávacího oddělení Památníku Terezín - Mgr. Jan Špringl, springl@pamatnik-terezin.cz, +420 416 782 576. Po zjištění počtu zájemců o účast v projektu bude vytvořen jeho celkový časový harmonogram a přistoupeno k dalším nezbytným krokům spojených s jeho realizací.

Bližší informace mohou zájemci o projekt nalézt zde:

Školákem ve válečných letech.pdf

Další informace k projektu jsou na webu Školákem v Protektorátu.




0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.