Přečtěte si: Zrádný led typu 9 v rukách ministryně školství

úterý 1. září 2015 ·

Před zahájením školního roku zaujala nová ministryně Kateřina Valachová výrokem, že nechce, aby umíraly školy v malých obcích. „Víme, že pokud umře škola, umře obec,“ prohlásila v České televizi a prozradila, jak svou prioritu naplní. Peníze nepůjdou do škol podle počtu žáků, ale zamíří „ke konkrétnímu učiteli, který stojí před tabulí“, řekla ministryně.

Z komentáře Petra Holuba v Echo24.cz vybíráme:

Nehrozí tedy, že zamrzne voda na celé zeměkouli. Zato se pod heslem záchrany vesnických škol obnoví centralizovaný vzdělávací systém z dob před listopadem 1989, kdy ministerstvo a příslušný výbor KSČ určovaly vzdělávací dráhu celým generacím podle potřeb pětiletky. Včetně toho, jaká část populace má nárok na maturitu a jaká část půjde po tříletém učilišti rovnou do výroby.

Financování škol podle počtu žáků není ani náhodou ideální systém. Zvýhodňuje děti ze vzdělanějších rodin, vede k lovu žáků jednotlivými vzdělávacími ústavy, může pomáhat školám, které své svěřence zanedbávají. Přesto dává určitou svobodu volby všem rodičům a někdy i jejich dětem. Tak teď za ně budou opět rozhodovat osvícení a neúplatní úředníci jako za starých zlatých časů komunistické diktatury.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.