Portál „Koopolis“ usnadňuje práci odborníkům na další vzdělávání

čtvrtek 17. září 2015 ·

Portál www.koopolis.cz, který ulehčí vyhledávání a sdílení informací v oblasti dalšího vzdělávání, spouští v těchto dnech Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí.


Termín další vzdělávání označuje vzdělávání dospělých, kteří mají formální vzdělání za sebou a vstoupili už na trh práce. Cílem je prohloubit si stávající odbornost, anebo změnit kvalifikaci na jiný obor. V praxi tedy další vzdělávání slouží tomu, abychom si práci udrželi a případně postoupili na vyšší pozici, anebo si práci našli. V současném světě charakterizovaném rychlým zaváděním stále modernějších a sofistikovanějších technologií do pracovního procesu se proto bez průběžného vzdělávání obejde málokdo.

Problémem pracovníků veřejné správy a služeb zaměstnanosti, vzdělávacích institucí, akademických pracovníků, zaměstnavatelů, profesních a zájmových organizací, pracovníků v neziskovém sektoru a ostatních poskytovatelů dalšího vzdělávání je značné množství zdrojů, které se dalším vzděláváním v nějaké formě zabývají a které mají různou kvalitu a aktuálnost. Portál www.koopolis.cz tuto roztříštěnost překonává systematickým shromažďováním a tříděním oborových informací.

„Portál umožňuje pohodlný přístup k relevantním informacím, a navíc brání ztrátě často nedocenitelného know-how. To se již nebude ztrácet s koncem projektu či aktivity v oblasti dalšího vzdělávání, protože výstupy projektů budou snadno dohledatelné na portálu,“ vysvětluje Miroslav Procházka, ředitel Fondu dalšího vzdělávání.

Nový portál nevznikl od stolu. Aby skutečně odpovídal potřebám těch, jimž je určen, realizovali pracovníci projektu Kooperace, kteří www.koopolis.cz na Fondu dalšího vzdělávání provozují, nejprve přes dvě stovky rozhovorů s odborníky na další vzdělávání. Výsledná podoba portálu reflektuje všechny jejich požadavky a představy. Zahrnuje proto nejen rozsáhlou databázi setříděných informací (aktuality, adresář poskytovatelů dalšího vzdělávání, analýzy, kalendář odborných akcí, publikace), ale také nástroje pro interakci a síťování (sekce Fórum, Profil odborníka a další).

Projekt Kooperace, jehož úkolem bylo nový portál „vyladit“ a spustit, končí již v listopadu letošního roku. Od prosince zajistí provoz a rozvoj www.koopolis.cz Fond dalšího vzdělávání.

FDV nově na Twitteru

O projektu

Smyslem projektu je přispět k rozvoji dalšího vzdělávání jako významné oblasti politiky zaměstnanosti MPSV zavedením znalostního managementu do této oblasti. Online dostupná znalostní báze Koopolis je jedním z hlavních produktů. Výstupy projektu usnadní cílové skupině tvorbu návrhů řešení problémů v oblasti dalšího vzdělávání a pomohou nalézt taková řešení, která jsou optimální pro zvyšování adaptability vybraných skupin trhu práce prostřednictvím dalšího vzdělávání. Jedním z dílčích cílů projektu je také posouzení udržitelnosti, provázanosti a možností rozvoje systémových projektů Evropského sociálního fondu a jejich výstupů za období 2004–2013 tak, aby nedocházelo k dublování aktivit v rámci nových projektů a byl kladen důraz na využívání již vytvořených výstupů.

Cílové skupiny

Cílovou skupinou jsou pracovníci služeb zaměstnanosti ČR a jejich spolupracující organizace. Jedná se o Fond dalšího vzdělávání, sekci 4 MPSV a Úřad práce ČR – Generální ředitelství ÚP ČR a krajské pobočky ÚP ČR.

Více o projektu

Stránka projektu Kooperace na webu Fondu dalšího vzdělávání
Koopolis.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.