Ministryně Valachová odpovídala online čtenářům iDNES.cz

pátek 4. září 2015 ·

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová odpovídala ve čtvrtek odpoledne na dotazy čtenářů zpravodajského portálu iDNES.cz.


Všechny odpovědi na webu iDNES.cz

Z odpovědí vybíráme:

Martin: Dobrý den, hovoří se o povinném jednom roce školky pro všechny děti, včetně státem hrazených obědů. Prosím o konkrétní odpověď jakým způsobem si to představujete realizovat, když míst ve školkách je dlouhodobě nedostatek, rovněž finanční situace je dlouhodobě špatná, takže asi jediná možnost realizace je omezit místa pro mladší děti. Děkuji.

Dobrý den, děkuji za dotaz, na ministerstvu jsme poprvé zpracovali statistiku vývoje počtu míst v mateřských školách na území republiky až na úroveň okresů. Přiznám se, že zjištění byla překvapující i pro mě jako maminku pětiletého dítěte. Ve většině okresů máme dostatek kapacit a naopak se do MŠ dostává více a více tříletých a dvouletých. Ve spolupráci s kraji a obcemi budu nyní zaměřovat svou pozornost cíleně na okresy s nedostatečnou kapacitou, aby naše děti měly reálnou možnost předškolního vzdělávání. Konkrétní opatření na posílení většího počtu učitelek v mateřských školách a zvýšení kapacit (jen v dotčených okresech) zveřejním na podzim.

Tomáš Langášek: Vážená paní ministryně, uvažujete o zrovnoprávnění dotací na žáka v tzv. veřejných a soukromých základních školách? A pokud ne, z jakého důvodu je dotace pro soukromé školy nižší, nadto se liší kraj od kraje?

Dobrý den, děkuji za dotaz, změna ve financování regionálního školství, kterou připravuji, počítá s tím, že způsob financování škol bude jednotný. Podrobnosti zveřejním během podzimu a budu diskutovat s veřejností.

Milan Jansta: Hezký den, mnohé školy mají nedostatek asistentů pedagogů. Změní se to?

Dobrý den, děkuji za dotaz, ihned po nástupu do funkce ministryně jsem se snažila zareagovat na oprávněné volání škol, rodičů i dětí po větším počtu asistentů pedagogů. Podařilo se nám už od tohoto školního roku zaručit pokračování financování asistentů pedagoga, kteří nastoupí od 1. září i po 1.lednu, a sjednotit tak financování školního a rozpočtového roku. Kromě toho jsme učinili kroky k tomu, aby bylo možné snáze získat asistenta pedagoga i během školního roku. Současně jsme posílili počet asistentů pedagoga pro zdravotně postižené děti u soukromých a církevních škol a také počty asistentů pedagoga pro děti se sociálním znevýhodněním (dohromady 180 míst). V březnu 2016 budou vypsány výzvy jednoduchou formou tzv. šablon pro čerpání evropských prostředků z OP VVV na asistenty pedagoga. V rámci svých výjezdů do krajů od září do prosince tohoto roku budu od učitelů a zřizovatelů škol sbírat další praktické poznatky, jak situaci co nejvíce zlepšit.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.