Jiří Týř: Výchova a vzdělávání nejsou pěstováním rovných mrkví

středa 23. září 2015 ·

Otevřené otázky k inkluzi pro MŠMT a školskou veřejnost


Už v červnovém článku Jany Karvaiové Inkluze jsou myslím cenné a přitom závažné postřehy a podněty. V návaznosti na tento i na další články učitelů a odborných profesních organizací zveřejněné na serveru Česká škola během prázdnin a v posledních zářijových týdnech si dovoluji, jako učitel a také jako volený člen školského výboru zastupitelstva Libereckého kraje, dát našemu MŠMT a školské veřejnosti k dispozici tuto pětici myslím dosud otevřených otázek:

  1. Je rozpočtové financování inkluze dostatečné? Asistentům pedagoga postačí pro vyšší stupeň kvalifikace maturita a cca 60 - 120h kurs např. v nějaké akreditované neziskové organizaci. Speciálních pedagogů máme myslím nedostatek. Nemůže přijímání asistentů pedagoga do škol vést v našem modelu inkluze při zainteresovávání dalších aktérů tzv. inkluze vést k dalšímu znesnadňování práce ve školách, ztrátám a kvalifikovaných pedagogů a oslabení sítě veřejných škol v obcích a krajích ?
  2. Jak a kdy bude udržitelně zaplaceno běžným učitelům za obtížnější práci v inkludovaných, tedy v našem pojetí inkluze širokospektrálně smíšených, třídách alespoň na obvyklé úrovni 6 % z HDP ?
  3. Například ve Velké Británii jsou už v mateřských školách zavedeny méně početné speciální třídy se speciálními pedagogy a asistenty pedagoga, a to na jedné chodbě hned vedle běžné třídy. Ve speciální třídě se učí speciálně, v běžné třídě se učí běžně. Přitom se cíleně dbá na dobrý vztah mezi oběma třídami. Učitelé ve fyzicky si blízkých speciálních a běžných třídách napomáhají vzniku a fungování kamarádství tím, že organizují partnerství mezi dětmi z běžné a speciální třídy. Když se dítě ze speciální třídy zlepší, přejde o jedny dveře do vedlejší běžné třídy s podporou svého kamaráda. V takové škole jsou děti, rodiče i učitelé šťastni, že takovou péči mají. Počítá se s tímto myslím dobře promyšleným a efektivním modelem inkluze v našeho tzv. společném vzdělávání?
  4. Jak velká část speciálních škol by mohla nebo měla během uplatnění našeho modelu inkluze zaniknout? Co bude se zkušenými učiteli případně rušených speciálních škol zejména v menších městech a obcích? Dostanou práci v inkludovaných školách např. podle výše popsaného modelu koexistence speciálních a běžných tříd v jedné škole?
  5. Nedoplatí v našem dosavadním modelu inkluze děti, rodiče, učitelé, školy a úroveň vzdělávání na něčí potřebu zaškrtnout si inkluzívní kolonku v požadavcích EU a nějak přitom vyčerpat EU dotace? Vyváží přínos našeho širokospektrálně smíšeného modelu inkluze (charakterizovaného z hlediska individuálních předpokladů vzděláváním dětí s různými předpoklady v jedné početné třídě našimi nedostatečně zaplacenými učiteli, kterým myslím budou práci ve třídě spíše znesnadňovat neplnohodnotně vzdělaní asistenti věnující se nikoli trvale handicapovaným dětem) obtíže s ní spojené?

Závěrem si dovoluji připomenout známý fakt, že dotace z veřejných peněz by měly být co nejefektivněji využity. Tak, aby to mnohým nepřipomínalo např. čerpání popovodňové vody ze sklepa na zálivku zahrádky našeho školství v mylném domnění, že na záhonech zahrádky našeho školství (vy)pěstujeme ekologicky plnohodnotné rovné mrkve.


Jiří Týř,
Hrádek nad Nisou, 21.9.2015

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
23. září 2015 v 12:01  

Přišel pán do cukrárny a ptal se "Máte, prosím pěkně, mrkvovou zmrlinu?!" "Nemáme" odpověděl prodavač. To se v dalších dnech pětkrát, desetkrát opakovalo, až prodavač řekl "Máme."
"Tak tu si tu nechte, ta je pěkně hnusná!" řekl mu pak ten pán...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.