Přečtěte si: Podpora učňovských oborů je jen podporou výroby nezaměstnaných

úterý 11. srpna 2015 ·

Data za loňský rok ukazují, že celých 29 % absolventů středních odborných škol skončilo v evidenci úřadů práce. V případě gymnázií jsou to pouhá 4 procenta.

Z článku Ondřeje Féra v Ekonomický-deník.cz vybíráme:

Ještě máme v živé paměti výroky bývalého ministra školství Marcela Chládka o tom, že je třeba, aby stát podporoval učňovské školství, a že máme příliš mnoho bakalářů, magistrů a inženýrů. „Musíme ukázat rodičům, že učňovské obory nejsou o špinavých montérkách, že to je kvalitní a perspektivní práce, která může zabezpečit celou rodinu,“ řekl Českému rozhlasu začátkem letošního května Marcel Chládek.

Podlehl zřejmě aktuální situaci na trhu práce, který trpí nedostatkem kvalifikovaných řemeslníků, a že klíčem k prosperitě je vytvořit zde armádu modrých límečků, které zaplní prázdná pracovní místa u výrobních linek velkých domácích i zahraničních firem. Je ovšem jednoznačně empiricky prokázáno, že s rostoucím stupněm vzdělání se zvyšuje nejen pravděpodobnost uplatnění na trhu práce, ale i výše výdělku. Skutečnost, že dnes je například nedostatek zedníků, kominíků či instalatérů, neznamená, že jich bude ve stejné míře zapotřebí i za pět či deset let. Podpora učňovského školství tak potenciálně „vyrábí“ budoucí nezaměstnané.

4 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
11. srpna 2015 v 10:28  

Chce tím autor říci, že těch 29 % by si mělo dodělat VŠ? Jenže oni na to nemají. A kdyby si i nakrásně tu VŠ dodělali se zpoceným čelem a odřenými zády, tak to budou zase oni, kdo budou ti nejslabší a nejméně použitelní na trhu práce.

"Podíl absolventů veřejných vysokých škol, kteří se objeví v databázi úřadů práce, dosahuje 8,2 %, zatímco u těch soukromých je to 6,8 %."

A není to tak, že tatíček zaplatí školu a tatíček zaměstná ve vlastní firmě nebo někoho podplatí, aby se nějaké to místečko našlo?

Babo Buby řekl(a)...
11. srpna 2015 v 14:04  

Autor nechce říci vůbec nic.
Autor je moula, který článek opsal z webu Českého rozhlasu, kde vyšel už 20. července. Vzhledem k tomu, že k článku bylo několik připomínek k použité metodice výpočtů, Český rozhlas článek stáhl a nahradil ho novým (http://www.rozhlas.cz/zpravy/data/_zprava/kde-studovat-abyste-neskoncili-na-dlazbe-nejlepsi-a-nejhorsi-vysoke-skoly--1513387) - což už autor z Ekonomického deníku ani nezaznamenal.

Pořadí VŠ podle podílu absolventů na trhu práce je silně zavádějící zejména z toho důvodu, že na soukromých vysokých školách studuje daleko větší podíl studentů v kombinovaném studiu, čili se dá předpokládat, že již pracují a práci po ukončení studia hledat nebudou.

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. srpna 2015 v 21:39  

Mne by víc zajímalo, jestli tak za dvacet let lépe seženou práci spíš modroocí, nebo spíš hnědoocí. Možná to už půjde nějak početně (jako že při početí ditěte) ovlivnit.

Unknown řekl(a)...
18. srpna 2015 v 23:45  

Ještě by se měly diferencovat ty střední odborné školy. Jestli jsou to ty různé ekonomky, které vyrábějí polovzdělané manažery, tak se vůbec nedivím.

Pane Pytliku, určitě spíš modroocí, protože v té době už budu v naší zemi raritou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.