Přečtěte si: Přibylo učitelů, kteří jsou o prázdninách na podpoře. Zákon zajišťující celoroční smlouvy se zatím nerýsuje

úterý 11. srpna 2015 ·

Zaměstnávat učitele pouze na deset měsíců mělo být původně zakázáno už letos. Jeho projednávání ale poslanci v červenci přerušili, a nic se tak zřejmě nezmění ani příští prázdniny. Jedním z důvodů je i to, že nikdo přesně neví, kolika učitelů se tato praxe vlastně týká. Letos v červenci se na úřady práce zapsaly téměř čtyři tisíce učitelů. To je ale jen vodítko - jestli po prázdninách nastoupí na stejnou školu, jasné není.


Z článku Markéty Hronové v Hospodářských novinách vybíráme:

Na změnu tlačí hlavně školské odbory. Smlouvy na 10 měsíců podle nich poškozují učitele, protože ten pak má potíže například dostat hypotéku. "Je to ponižující, když se musí zapisovat na úřadu práce. Ti z malých měst to často ani neudělají, protože se za to stydí," popsala místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Ale ani ona nedokáže říct, kolik takových učitelů je. "Vím, že se na nás učitelé kvůli smlouvám na 10 měsíců obraceli. A to hlavně v minulosti. V poslední době je jich určitě méně," uvedla Seidlová. I kdyby ale novela zákona měla pomoct jednomu člověku, tak se podle ní vyplatí.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. srpna 2015 v 11:27  

"Mně se to povedlo před osmi lety. Opravdu jsem neměl na výplaty... " přiznává Kuhn.

Na výplaty odměn pro svoje nepostradatelné sboristy, mohl srdceryvně přiznat pan předseda. Příště může poslat na pracák svoje zástupce. Ušetří víc. A nebo rovnou sám sebe. Když je to tak výhodné.

Unknown řekl(a)...
11. srpna 2015 v 19:38  

neobracejí,protože pochopili ,že to nemá smysl,mladí, co takhle skončí,na pracák nejdou,protože si hledají něco jiného,taky nejdou staří,co nikdy na pracáku nebyli,protože je to pro ně potupa jít na pracák a raději si ty dva měsíce zaplatí ze svého,jdou aý když od září nic neseženou,mnozí se ještě v chráněné době hodí marod a přečkají prázdniny na nemocenské,čímž si ušetří část doby podpory,na pracáku se už s nemocenskou nepotkají,a největší udělají ti,co si pořídí "jenom přes prázdniny" žl a vykonávají brigádu coby pojišťováci,zbavit se pak žl není tak jednoduché jak si představují...

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. srpna 2015 v 1:14  

Hele, a nepřijde vám divné, že vedoucí pracovníci v oblasti školství s plnými ústy etického chování provozují personální praxi takovým způsobem a takovou měrou, že ministr resortu, nemaje zřejmě jiných nástrojů, musí sáhnout až k marnému prosazování zákonné normy?
Mohlo by to znamenat mnohé. Třeba že
- jsou hrubé díry v legislativě,
- řečení vedoucí se chovají jako prasata,
- člen vlády zešílel.
Teď jde o to, jestli jsou možnosti v konjenkci, disjunkci, nebo exkluzivitě.
A tak mne napadlo, jak to mají učitelé na prázdninovém pracáku s přípravným týdnem, s absolvováním školení o ochraně zdraví a bezpečnosti práce, o protipožárních opatřeních a o poskytování první pomoci.
Povzdech o tom, že státní správa ve školství se není schopna dopočítat četnosti takových případů, mne normálně srazil ze židle.

Unknown řekl(a)...
12. srpna 2015 v 8:36  

s přípravným týdnem je to jednoduché,učitel tam není celý týden,rozhodně ne na první kolektivní poradě a nepodeisuje se na žádnou prezenčku,dojde dva dny, k zástupci,pokud by si nedejbože na schodech zlomil nohumtak tam byl na návštěvě a je to jeho problém,jako když spadne doma v paneláku,všechny ostatní formality pak po 1.9. to není problém,státní správa tj. mšmt,úp,kraj,obec nikdo nemá o ničem přehled,mnohem horší je,že mšmt dnes nemá ve školství na nic žádný vliv,na rozdíl od sportu,to je jiná parketa....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.