Přečtěte si: Zapomeňte na ženy. Začala diskriminace chlapců

pátek 24. července 2015 ·

Zvykli jsme si, že rovnoprávnost mužů a žen je téma prolínající se vším. Jenže v  jeho stínu se v posledních letech rozvíjí jiná nerovnost, rovněž doložitelná fakty a společensky významná. V médiích či z úst autorit o ní slyšíme málo. Ale je tu a dorazila i k nám. Má tuto podobu: Ve vzdělávacích systémech zemí, jež si říkají „vzdělanostní ekonomiky“, se chlapcům daří hůř než dívkám – systematicky, od základních škol po univerzity.


Z článku Martina Weisse v Týdeníku ECHO vybíráme:

Co naplat, když jsou dívky prostě lepší, šlo by říci. Jenže leccos ukazuje, že to takhle říci nelze. Srovnání školních známek s provedenými testy, testy PISA a s výsledky maturit totiž například ukazuje, že chlapci jsou v nich úspěšnější, než by napovídaly známky, které jim učitelé dávají (nebo spíš učitelky – na základních školách je jich 84 procent, na středních 60). Například z deváťáků, kteří podle testu čtenářské dovednosti patří mezi nejlepší čtvrtinu ve třídě, má jedničku z češtiny deset procent chlapců; dívek 29 procent. U matematiky je rozdíl jen o něco menší. Totéž platí pro studenty maturitních tříd. Je pravda, že známky se dávají i za jiné věci než za znalosti. Ale je tady i zajímavý poznatek ze státních maturit. Některé jejich části se hodnotí přímo na škole, jiné se posílají k hodnocení do centra. Čím méně je hodnocení ovlivněno školou, tím lepší výsledky chlapci mají.

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
24. července 2015 v 13:31  

No to jsme zase objevili Ameriku. Vždyť takto to funguje, co pamatuju. DO naší třídy na přírodovědné větvi gymplu bylo v roce 1977 přijato 27 děvčat a jen 10 chlapců, tak proč nyní mluvíme o jakési "začínající diskriminaci". Navíc se o žádnou diskriminaci ve skutečnosti nejedná, hoši prostě mají horší známky, protože hold mají jiný přístup k věci. Nějaká ta horší známka je hned tak nerozhází, prostě nejedou po známkách jako slepice po flusu. A skutečnost, že není tolik hochů na VŠ dost souvisí s jejich většími možnostmi uplatnění ve výrobní praxi i ve službách. Textilní a obuvnický průmysl, ve kterém v minulosti nacházela uplatnění i děvčata, u nás už dávno klekl a že by se děvčata hrnula do stavařiny či strojírenství, no nevím. Automechaničky, instalatérky, malířky pokojů, elektrikářky apod. z nich asi těžko uděláme a kuchařky, číšnice a prodavačky mají tak mizerné platy, že rodiče pokud to jenom trošku jde tlačí děvčata do maturity a do studia VŠ. A proč by se navíc naši hoši hrnuli např. do studia učitelství, když jako šikovní elektrikáři či instalatéři si vydělají dvojnásobek?

Unknown řekl(a)...
24. července 2015 v 18:36  

24. července 2015 13:31

Máte v tom úplnou pravdu. Jen k domu dodám zážitek z jedné veřejné české VŠ. Zkoušku z matematiky v zimním semestru nedalo zhruba 400 studentů ze 600. Mezi těmi neúspěšnými bylo 350 studentek. Kamarád, který má přístup k patřičným informacím od přijímacích zkoušek, potvrdil známou pravdu. Děvčata měla ve čtvrtém ročníku o 1,65 lepší průměr než chlapci. Kde je tedy zakopaný pes? Mimochodem, ona zkouška byla v podstatě ze středoškolského učiva. Dokonce tam nebyl ani integrální počet, jen derivace. Možná to byl výjimečný a neúspěšný rok. Chtělo by to srovnání s jinými roky. Ale jistě toto něco naznačuje. Možná tyto dívky vypustily matematiku na začátku čtvrtého ročníku a soustředily se na cizí jazyk u maturity a matematika jim potom zákonitě chyběla v onom zimním semestru. I toto je možné vysvětlení. A to mluvím pouze o matematice. Co F,CH,informatika,...?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.