Přečtěte si: Na zabezpečení škol po útoku ve Žďáru ministerstvo rozdá šest milionů

sobota 4. července 2015 ·

Na dotaci na lepší zabezpečení školních budov dosáhne jen minimum škol. Ministerstvo školství vypsalo dotační výzvu s cílem zvýšit bezpečnost a zabránit opakování útoku, jaký se stal loni ve Žďáru nad Sázavou. Úřad nakonec rozdá šest milionů korun. Ze tří tisíc přihlášených škol tak na dotaci dosáhlo jen 60.


Z článku izi v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Mezi neúspěšné žadatele patří například škola v Olešnici na Blanensku. "Ministerstvo vyvolalo naději, že je ochotno přispět na zabezpečení škol. Ale kdybychom tušili, jak malý objem peněz to bude, tak jsme se do žádosti vůbec nepouštěli," stěžuje si starosta města a ředitel tamní školy v jedné osobě Zdeněk Peša (nez.).

Chtěli instalovat videotelefon a kamery. Doufali, že dostanou na dvě třetiny projektu dotaci, nakonec celkem 300 tisíc korun uhradí škola ze svého. "Všichni víme, že je třeba školy zabezpečit. My bychom do toho jednoznačně peníze dali a dáme, ale měli jsme pocit, že ministerstvo chce být v této záležitosti s námi," povzdechl si Peša. Některé školy na vybavení peníze nemají, od svého plánu proto nejspíš upustí.

Ministerstvo se brání: zveřejňovat výši dotačního programu nebyla jeho povinnost a program bralo hlavně jako motivační. "Zabezpečení škol je v první řadě povinností jejich zřizovatelů. Ministerstvo vyhlásilo fond na zabezpečení škol tak, aby byly zabezpečeny v souladu s vydaným Minimálním standardem bezpečnosti. Další postup bude jasný po vyhodnocení programu," odpovědělo ministerstvo na dotaz České televize.

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. července 2015 v 11:56  

Od samého začátku vyhlášení dotačního programu bylo jasné, že se jedná o politický krok, kterým se Chládek chtěl zalíbit veřejnosti, o nějaké skutečné zabezpečení škol přece vůbec nešlo.

Navíc, jestliže obrovské procento škol hradilo zabezpečení v minulých letech ze svých vlastních prostředků, které k nim tečou od zřizovatelů, namísto, aby tyto prostředky využilo k pořízení něčeho jiného, proč by tyto školy měly nyní na svou aktivitu v minulosti doplatit. Zabezpečené školy by měly od ministerstva, aby to bylo spravedlivé, dostat peníze na materiálové vybavení a opravy škol, tedy na to, co si za peníze zřizovatelů pravděpodobně pořídily nezabezpečené školy.

Nicméně celá kauza svědčí o "systematickém" přístupu MŠMT k čemukoliv.

Unknown řekl(a)...
5. července 2015 v 14:20  

5. července 2015 11:56

A mám obavy, že se v tom plácáme již pěkně dlouho. Již kroky profesora Adama byly diskutabilní. V našich českých podmínkách neočekávám nějakého vizionáře (vizionářku). Vždy to byla politická záležitost. Bohužel, téměř vždy to bylo v neprospěch žáků, studentů a učitelů. Navíc se věčně nedostávalo financí, pač školství je i nadále hluboce podfinancované.

jir řekl(a)...
5. července 2015 v 17:14  

zajímal by mne osud těch tisíců vypracovaných projektíků.

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. července 2015 v 23:01  

...namísto, aby tyto prostředky využilo k pořízení něčeho jiného, proč by tyto školy měly nyní na svou aktivitu v minulosti doplatit.

Indoší příklady táhnou. Pamatujete? Školy červené... a zelené...

Unknown řekl(a)...
6. července 2015 v 18:59  

Šest milionů korun českých? Kolik to vyjde na školu? Budou za to aspoň nové klíče?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.