Český rozhlas: Řada učitelů se kvůli chybějícímu zákonu opět stane v létě nezaměstnanými

sobota 4. července 2015 ·

Prázdniny jsou tady a zákon, který by zaručil učitelům bez trvalé smlouvy plat na celých dvanáct měsíců v roce, pořád chybí. Ředitelé tak mají možnost je na červenec a srpen propustit a znovu zaměstnat od září. Novela, která má situaci napravit, je ve sněmovně. Do konce školního roku ji ale poslanci projednat nestihli. I letos proto zřejmě někteří učitelé dočasně rozšíří řady nezaměstnaných.





Poznámka redakce: Učitelé s desetiměsíční smlouvou dostávají poměrnou část nároku na dovolenou, tedy ještě 10/12 mzdy za 8 týdnů. Učitel na tom tedy finančně příliš neprodělá, škola na tom nevydělá. Prodělává stát a vydělávají zdravotní pojišťovny. Pro ředitele je to de facto jediná možnost jak obejít hyperprotektivní zákoník práce a získat alespoň nějakou možnost se zbavit nekvalitních pedagogů. Zároveň dává řediteli možnost reagovat na menší počet dětí a tříd v dalším školním roce a má tak možnost ušetřit za případné odstupné.

36 komentářů:

Unknown řekl(a)...
4. července 2015 v 21:45  

Je to velká hanba, jak se tenhle stát chová k učitelům, kteří mají připravovat do života budoucí generace.
Učitel je v očích mnoha lidí představitelem vzdělanosti a na autoritě mu určitě nepřidá, když bude během prázdnin sedět u pokladny v samoobsluze nebo prodávat ve stánku zmrzlinu. Někdy mu nic jiného nezbývá, protože nájem a všechny poplatky musí zaplatit i o prázdninách.

Janek Wagner řekl(a)...
4. července 2015 v 22:12  

Obávám se, že to tak hrozné nebude. Paradoxně může mít učitel na pracáku víc peněz, než kdyby jen čerpal dovolenou. Z desetiměsíčního úvazku má nárok na proplacení 10/12 nároku na 8týdenní dovolenou a podpora v nezaměstnanosti je 65 % průměrného měsíčního čistého výdělku v posledním zaměstnání, tedy včetně zmíněné náhrady za dovolenou.

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. července 2015 v 23:13  

Je to velká hanba, jak se tenhle stát chová k učitelům

Konkrétně tohle nedělá stát, ale ředitelé škol.

Obávám se, že to tak hrozné nebude.

To já se tedy obávám, že to je podstatně horší. Vedoucí pracovník státní správy ve školství zcela vědomě způsobí, že stát platí dvakrát na jednoho učitele. Původně jsem si myslel, že je poměrně zavržení hodné jednání. Spletl jsem se ale. Je to prachobyčejná prasárna.

Řada učitelů se kvůli chybějícímu zákonu opět stane v létě nezaměstnanými.

Aby se vrchní vzdělavatelé a vychovatelé, perspektivně automaticky v třetím kariérním stupni, chovali slušně, musí být přijat zákon!!! Ještě se někdo diví, že nám to ve školství tak nějak zadrhává?

Srammo řekl(a)...
5. července 2015 v 6:38  

Představa, že učitel s 10měsíční smlouvou jde s pěknou výplatou na prázdniny, je docela mylná. Během školního roku jsou totiž ještě podzimní, vánoční, jarní prázdniny, velikonoční prázdniny a v tyto dny učitelé čerpají tzv. studijní volno. Učitelé s 10měsíční pracovní smlouvou čerpají však v tyto dny dovolenou, tak, aby po ukončení smlouvy jim zbývalo co nejméně. Takže na prázdniny jim určitě není proplaceno 10/12 z 8 týdnů, ale sotva jim to pokryje červenec.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
5. července 2015 v 9:46  

Mám obavu, že se zde kombinují dvě situace.
První velmi častá. Učitel odchází ze školy na základě dohody, nebo "dohody" a končí mu pracovní poměr k 30.6. Poté na jiné škole jej zaměstnají od 25.8. a na pracáku musí být, aby neplatil za sebe zdravotní a sociální. Nevím, co na tomto přístupu je špatné. Přece první škola nemůže učitele platit celé prázdniny, když na dovolenou 8 týdnů nemá nárok.
Druhá situace je když ředitel dá učiteli smlouvu an dobu určitou an 10 měsíců (což bych chápal, když potřebuje učitele jen an jeden školní rok), ale co je pak špatně, když jej od 25.8. opět zaměstná. To považuji za "sviňárnu". Ale mám pocit, že těchto případů není mnoho. Ví někdo o konkrétní takovéto situaci v posledních 2 letech? Mám pocit, že je to jen chiméra, která se ji ž nedělá.
Takže prosím nezaměňujme první a druhou situaci. První je podle mne fér, druhá ne.

Unknown řekl(a)...
5. července 2015 v 14:27  

Ještě se někdo diví, že nám to ve školství tak nějak zadrhává?

Mám pocit, že už se zadrhlo dávno a jede se jen z podstaty. Kariérní řád bude tím posledním hřebíčkem k tomu, aby se to sesypalo. Těch hřebíků bylo samozřejmě více (RVP-ŠVP,....), ale tenhle (kariérní řád) je mimořádně velký.

jir řekl(a)...
5. července 2015 v 17:19  

Nevím co se řeší:
Škola dostává mzdové prostředky na žáka. Tyto se všechny rozdělí. A je jedno jestli ve 12 nebo 10 měsících + 2 měsíce podpora, vychází mi to, že je stát oškubáván. Tedy za situace džentlmenské dohody učitelů a ředitele.

Unknown řekl(a)...
5. července 2015 v 17:53  

vidím,že všichni jste křištáloví teoretici,co neví ,o čem plkají,takže vážení,když máte smlouvu na školní rok tj. do 30.6. tak všechny dny volna během roku máte dovolenou,sedíte stejně doma jako váš kolega, co má na neurčito,ale on pracuje a vy dovolenkujete,takže vám zbude minimum k proplacení (max týden),dále pokud máte dovolenou po 30.6. tak na podporu ,po donu dovolené,nárok nemáte,tu dostanete, až pak (platba až následující měsíc) ,nové zaměstnání pokud získáte máte ve smlouvě od 1.9., ikdyž do školy chodíte již v přípravném týdnu,ne třeba celý ale dva-tři dny (zadarmo) poku d se vám to "povede" dva roky po sobě,tak potřetí,nesplníte počet odpracovaných dnů za dva roky a třetí prázdniny sedíte doma bez podpory,

Unknown řekl(a)...
5. července 2015 v 18:00  

další oblíbenou fintou,především na školách soukromých,je práce na dohodu o pracovní činnosti,máte smlouvu na školní rok tj, do 30.6. ale na max. 22 hod. týdně (což jest úvazek),podle počtu odpracovaných hodin (cca 200-250 kč za odučenou hoďku),když pak jdete na pracák,tak se vám všechno včetně důchodu počítá jenom z jedné poloviny z těch 10 měsíců.tj. pouze 5 !, takže za dva roky ,máte na důchod odpracovaný pouze rok!stejně, tak se vám vypočítává podpora ("půlka z půlky")

Unknown řekl(a)...
5. července 2015 v 18:02  

a poslední,a největší prasečinkou je,když vám pan ředitel dá smlouvu "po dobu nemoci" jiného pedagogického pracovníka,o tom se raději rozepisovat nebudu...

jir řekl(a)...
5. července 2015 v 18:19  

Děkuji laimes28 za osvětlení.

Unknown řekl(a)...
5. července 2015 v 18:21  

panu pytlíku gratuluji ke skvělému postřehu,zřejmě jste matematik,takže vskutku,penízky se nafasujou,ne-li přímo dvakrát , tak na celý kalendářní rok,který se nám nekryje s rokem školním, na danou osobu,stát jest ošulen (a to hned v několika směrech),a penízky, které na škole zůstanou, se nevracejí , ale použije je pan ředitel na odměny pro své věrné (někdy i pro sebe tak říkajíc přes "osobu blízkou"), z tohoto důvodu si chytrý ředitel udržuje na své škole ,podle její velikosti, tři gastarbajtry na roční smlouvu a dva důchodce,nejlépe bývalé kantory té školy....

Eva Adamová řekl(a)...
5. července 2015 v 19:24  

"Tedy za situace džentlmenské dohody učitelů a ředitele."

Kulové za džentlmenské dohody, je to přesně tak jak popisuje lames28 v předchozím příspěvku. Ten tichý, leč veskrze nedžentlemnský podraz, se týká jen několika lidí. Na školách v mém okolí se to valí přes důchodce. Na škole v sousední obci mají takovýchto vděčných důchodců sedm, u nás je to naštěstí jen jeden, překvapivě bratranec ředitele.

Nicka Pytlik řekl(a)...
5. července 2015 v 22:55  

Ale mám pocit, že těchto případů není mnoho.

Kolik je asi tak ten nemnohý počet, že kvůli němu někde leží novela zákona?

máte ve smlouvě od 1.9., i když do školy chodíte již v přípravném týdnu

Čekal jsem, až to někdo nakousne. Po budově si pobíhá a plní pracovní úkoly člověk bez řádné pracovní smlouvy toho času na úřadu práce! A co na to zákoník a inspektorát práce v případě úrazu nebo odběru stravy dotované z fksp?
Na prasárničky jsme si už u vedoucích pracovníků zřejmě zvykli. A co na porušování zákona? Tak mi vrtá hlavou, proč jen ten Chládek hrozil vysíláním inspektorů školních. Ostatně, kde jsou tito teď? A co na to ředitelské asociace? Už vylučují ze svých řad?

Na školách v mém okolí se to valí přes důchodce.

Jednomu známému, který koncem devadesátých let emigroval na Borneo, prozradil kdysi za pivo a párek nějaký neznámý člověk na nádraží v České Třebové, že kdyby nebylo až progresivně moderních, informačně gramotných a enviromentálně multimediálních pedagogických důchodců, naše školství by padlo do dvou měsíců zmíněných letních prázdnin.
Takový dobře zavedený důchodce v nejvyšším platovém stupni svojí edukativně projektovou výkonností vydá za dva nanicovaté absolvety pedf na pracovním úřadě...

Unknown řekl(a)...
6. července 2015 v 7:55  

může se zdát.že se to týká páru lidí,netřeba z toho dělat vědu,jenže si uvědimme další fakta: pokles žáků na školách,zvláště v pohraničí někde více než o polovinu a s tím pokles kantorů,desítky pedagogických a jiných fakult,které chrlí tisíce nových kantorů,tisíce "kantorů" nekantorů bez vzdělání,kteří díky genialitě chládka zůstali ve školství (přinesli řediteli papír, že se přihlásili na ujak,univerzitu prešov či v bialsko-biale apod) a fungujou dál,dále je tu sposta lidí co dříve odešla ze školství do soukromých firem,které zkrachovaly a chtějí se vrátit zpět,takže podle nejrůznějších statisti,věř či nevěř na jedno učitelské místo připadá v této zemi 16-32 (dle regionu) kvalifikovaných učitelů s pedagogickým vysokoškolským vzděláním !

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
6. července 2015 v 10:02  

věř či nevěř na jedno učitelské místo připadá v této zemi 16-32 (dle regionu) kvalifikovaných učitelů s pedagogickým vysokoškolským vzděláním !
Je mi líto, ale v tomto případě teoretizujete vy (nebo prosím o doložení statistik). Jestli je nyní nějakých oborů nedostatek, pak učitelů prvního stupně. (Mluvím za region Praha) Je totiž zajímavé, že ještě v červnu z 10 škol na Praze 2, hledalo učitele 1. stupně škol 6. Nemluvím o jiných oborech, ale primárních pedagogů je prostě v Praze nedostatek.
Co se týká papíru - "genialita Chládka" tak ten opravdu za zákon nemůže. Ta genialita je uvedena v zákoně z roku 2005, kdy byl Chládek na houbách. Házejme na něj jen to, za co opravdu může. (úprava výjimky pro starší učitele - posunul ji o 5 let, úprava rodilých mluvčích a některé případy umělců) Takže prosím opatrně a hlavně správně.
Příjemný horký den.

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. července 2015 v 10:13  

Ta genialita je uvedena v zákoně z roku 2005

Marcel Chládek byl, pane Nádvorníku, zmíněn v souvislosti s tím, že se mu ale pramálo líbilo opakované zaměstnávání stále stejných učitelů na jen deset měsíců, a ne v souvislosti s zákonem požadovanou kvalifikací učitelů. Víte?
Takže, prosím, v kontextu a hlavně v klidu.

Unknown řekl(a)...
6. července 2015 v 10:40  

jo praha je praha,....za kolínem končí civilizace a ostrava je na čukotce :-)

Eva Adamová řekl(a)...
6. července 2015 v 14:14  

"Jestli je nyní nějakých oborů nedostatek, pak učitelů prvního stupně."

Ano skutečně i na portálu mpsv.cz je patrné, že se hledají hlavně učitelé 1. stupně. Důvodů je povícero a jsou dost různorodé:
1. je jich mezi naším učitelstvem nejvíc
2. ředitelé nechávali po dlouhá léta učit na 1. stupních kdekoho s maturitou, což jim teď zákon nedovoluje, a teď se hasí situace na poslední chvíli, ředitelé ji řeší "hledáním", nekvalifikovaní učitelé studiem speciální pedagogiky na takových pochybných školách jako je UJAK
3. velké množství těchto míst je jen na částečný úvazek, protože dřív se výuka výchov a nejenom jich na 1. stupni lepila družinářkami, bylo to pro školu z hlediska suplování, dozorů organizačně mnohem pohodlnější, než aby na školu jezdil "cizí" kantor ze sousední školy na pár hodin.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
6. července 2015 v 14:34  

Vážený pane Pytlíku,
cituji: tisíce "kantorů" nekantorů bez vzdělání,kteří díky genialitě chládka zůstali ve školství (přinesli řediteli papír, že se přihlásili na ujak,univerzitu prešov či v bialsko-biale apod) a fungujou dál,
Omlouvám se, ale toto chápu jako narážku za zákon o ped. pracovnících. Možná se mýlím, ale zcela jistě jsem v klidu.
Dále k panu laimes28
jo praha je praha,....za kolínem končí civilizace a ostrava je na čukotce :-) Toto chápu jako přiznání, že Vám dochází logické argumenty.
Ano, Praha je Praha, a proto má také zcelna nejnižší normativy na žáka. Taková škola v Brně má o více jak 2000 Kč na žáka více. (Pro základní školu s 500 žáky je to jen o milion korun na platy) Tyto informace zde na České škole proběhly. Ale to není podstatou tohoto článku. Jde jen o malou reakci na poznámku o regionu. http://www.msmt.cz/uploads/Odbor_14/29_4_2015/Pr_03_ZS_uplne_2015.pdf

Unknown řekl(a)...
6. července 2015 v 17:08  

Učitelé na 1. stupni chyběji mimo jiné i proto, že mnozí z nich nemají dost sil na práci s "inkludovanými" žáky.
A bude hůř,až bude zrušena Příloha, budou je muset učit podle RVP základky a hodnoceni budou podle toho, co je naučí....

Unknown řekl(a)...
6. července 2015 v 17:50  

v.n. ve svém příspěvku "jo praha" jsem vám chtěl naznačit,že žijete v praze a okolí ve zcela jiné realitě než-li my na východní moravě,v žádném případě jsem neřešil normativy a platy,jelikož zdejší debata je o nezaměstnanosti a naši nezaměstnaní učitelé jsou ochotni dělat cokoliv za cokoliv,ale takovou realitu vy zřejmě neznáte,k údaji o počtu lidí na jedno místo jsem napsal věřte/nevěřte,tedy nechcete-li věřit, nemusíte ,a tudíž nemá smyslu o tom diskutovat,pokud vím, ani mšmt ani mpsv nemá vůbec tušení,kolik je nezaměstnaných kantorů,ale mohu se mýlit,můj údaj 16-32 je od kamaráda ze spolku nezaměstnaných kantorů,kteří si vyměňují různé informace ,tento údaj vypovídá o tom,kolik lidí se hlási na dané škole na inzerované volné místo (zdrojem jsou ředitelé,ekonomky,zaměstnaní kolegové na dané škole),ale jak již bylo řečeno,věřte/nevěřte

Unknown řekl(a)...
6. července 2015 v 18:04  

doplním,abych vám dal v něčem za pravdu i zde,pokud se nabízejí volná místa,týkají se 1. stupně,nejčastější záludností tohoto nabízeného místa jest požadavek na aprobaci učitelství 1. stupně+aj,což je velmi problematické,dále se jedná o místa na malých školách,na vesnicích,kde nefunguje spojení,takže je třeba mít vlastní auto, a kdo má vlastní auto,tak si musí spočítat,jestli si vydělá i něco víc než-li jen na benzín a obědy...můj kamarád takto pracoval jeden školní rok za 4500-5000 měsíčně...

Unknown řekl(a)...
6. července 2015 v 18:14  

a co se týče pana chládka,kritizoval jsem jeho "geniální!" řešení jakým legalizoval další působení nekvalifikovaných na školách,viz žertovná aféra s ujakem,kam během několika dnů nastoupilo ke studiu pár tisích dálkových studentů

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
6. července 2015 v 18:20  

laimes28
děkuji za Vaše informace. Máte pravdu, žijeme v Praze v jiné realitě, možná horší, možná lepší, ale někdy jiné. To však neznamená, že nemám právo Vám rozporovat informaci 16 - 32 učitelů na jedno místo. Pakliže byste uvedl na východní Moravě, pak bych mlčel. Uvedl jste ale v této zemi. Předpokládal jsem tedy, že do této země počítáte i regon Praha a okolí. Holt mám rád přesnost. Platy a normativy jsem uvedl jako příklad toho, že v Praze opravdu není jen blaze. Každopádně oceňuji Váš přístup k diskusi a Vaše argumenty.

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
6. července 2015 v 18:23  

z žertovná aféra s ujakem,kam během několika dnů nastoupilo ke studiu pár tisích dálkových studentů Prosím ověřte si svá fakta. Tito studenti nastoupili v září 2014 v době, kdy minimum lidí o UJAK vědělo a rozhodně se nejednalo o nějakou kauzu. Ta vypukla až v době, kdy tito již studavali. (prosinec 2014) Sám Chládek se do ni zapojil cca v lednu 2015. Takže za to opravdu nemůže.
Chládek tedy nic nelegalizoval. Tito studenti splnili podmínku zákona z roku 2005 v úpravě z roku 2010.

Eva Adamová řekl(a)...
6. července 2015 v 18:57  

Nevím pane Nádvorníku, nakolik jste ty grafy s normativy zkoumal. Leč pokud by se hovořilo o škole s 500 žáky, tak na učitele 1. stupně je normativ v Praze čtvrtý nejvyšší, na učitele 2. stupně je skutečně nejnižší, ale zase je na velkých školách vysoký pro nepedagogické pracovníky, on by asi za stejné peníze jako ve Zlínském kraji v Praze nikdo neuklízel.

Syn učí v Praze a občas k nim doputují i odměny od příslušné městské části, tedy od zřizovatele, to jsem u našeho zřizovatele za 30 let, co učím, nezaznamenala. Koneckonců, když si najdete průměrné platy v základním školství napříč celou republikou zjistíte, že se od sebe liší maximálně o pár stokorun. Leč od platů na SŠ se liší podstatně více, přestože se jede podle stejných platových tabulek. Komu tedy přihrávají peníze kraje, které jsou zřizovateli SŠ, je nad slunce jasnější.
O tom, že kraje myslí především na své středoškolské ovečky, svědčí i jejich přístup k projektu ESF, který byl zaměřen na větší prosazení zájmu o odborné vzdělání na základních školách. SŠ mohly z projektu hradit investice, ZŠ jen neinvestice - to však byla věc ministerstva, ale to, že základkám kraje nepřihrály ani korunu ani na ty neinvestice, už byla záležitost krajů, základky v těchto projektech braly jako nepotřebné slepé střevo k naplnění monitorovacích indikátorů. Podobnou zkušenost ohledně projektů ESF mám ze Zlínského kraje, základky byly před třemi lety vyautovány s žádostí o dotace z OP VK prioritní osy 1.1. protože přece dostaly peníze v šablonách, když pak za nějakou dobu přistály šablony i na SŠ. kraje je z žádostí o dotace nevyřadil.
Suma sumárum je nesmysl, aby peníze rozdělovaly v normativech kraje, které jsou zřizovateli jen určité části škol. Jak to pak dopadá, je nabíledni.

A co říci ke kauze UJAK? Nechtěl jste místo tito studenti splnili podmínku zákona z roku 2005 v úpravě z roku 2010 napsat tito "studenti" splnili podmínku zákona z roku 2005 v úpravě z roku 2010?

Vaclav Nadvornik řekl(a)...
6. července 2015 v 19:30  

Vážená paní Adamová, s vaším příspěvkem lze z velké části jen souhlasit. Holt uklízečka by v Praze za stejné peníze jako ve Zlíně neuklízela, ale učitel v Praze za stejné (menší) peníze učí. Opravdu mne jen štve porovnání mezi Prahou a Brnem. Životní náklady jsou podobné a naše škole má podle počtu žáků od státu o milion méně, než podobná škola v Brně. Ano, zřizovatel nějaké peníze přidá, ale rozdíl nevyrovná ani zdaleka. Financovat školství přes kraje je nesmysl. Jen mám strach, že když by se financovalo školství centrálně, pak bychom v Praze na tom jen vydělali. Nás se totiž téměř žádné ESF ani netýká.
Ohledně UJAk - nechtěl. Myslím studenti. V této věci se neschodneme a tak o ní nemá ani cenu psát.

Unknown řekl(a)...
7. července 2015 v 6:45  

Tyto "problémy" řeší nový kariérní řád, který je již nyní označován za zmetek. Řeší i otázku zaměstnávání pedagogů. Po postupu absolventa z jedničky do dvojky musí ředitel uzavřít s pedagogem smlouvu na dobu neurčitou. Aspoň jedna kladná věc budoucího kariérního řádu. Tímto by snad byla odstraněna ona nespravedlnost a libovůle některých ředitelů. Jinak po pročtení, včetně indikátorů, lze označit tento dokument za velmi "problematický".

Unknown řekl(a)...
7. července 2015 v 10:45  

v.n.každý žijeme v jiném světě,každý mluvíme o něčem jiné,vy řešite kolik má kantor peněz,my řešíme, jak má nezaměstnaný kantor přežít,je -li to mlaďoch tj, do 30 let,podařilo se mu tady odučit dvě-tři roční sezony,sebere se a trádááá praha,zůstane-li bez práce kantor 50+ může jít "vyhlížet pendolíno" jak se u nás říká sebevraždám,a co jsem myslel pod termínam chládkova "legalizace"? to že ve školství by na pozici učitele měl být učitel,ne jako v podání chládka vysokoškolák,proto také bylo úplně jedno odkud nekvalifikovaní přinesli řediteli papír,že zahájili vš studium,vtip byl v tom,že státní vš již měly uzavřené přijímací řízení,tak se nekvalifikovaní vrhli na "ujaky",kteří jako soukromé subjekty mohou přijímat kohokoliv,kdykoliv ,a problé nekvalifikovaných byl rázem vyřešen (příklad: kosmetička s maturitou učící na zš přinesla v červnu papír,že se přihlásila k bc studiu volnočasový aktivit a zůstává na škole dál)

PUR řekl(a)...
7. července 2015 v 12:43  

laimes28 řekl(a)...
7. července 2015 10:45
...příklad: kosmetička s maturitou učící na zš přinesla v červnu papír,že se přihlásila k bc studiu volnočasový aktivit a zůstává na škole dál)


Nechci být rypoň, ale rozhodné datum bylo 1.1.2015. Pokud donesla potvrzení v červnu, tak to půl roku učila jako nekvalifikovaná, tedy byl porušen zákon.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
7. července 2015 v 13:33  

Ta kladná věc kariérního řádu má také svůj rub. Neudělá-li absolvent atestaci na K2, dostane padáka a musí pryč ze školy. Opakovat první atestaci může, ale na jiné škole. Jak dlouho? Kolikrát? Všichni absolventi se tak rázem ocitají ve velké nejistotě.

Eva Adamová řekl(a)...
7. července 2015 v 14:07  

A proč by měl absolvovat atestaci na jiné škole? Na té samé už nemůže? Ono to má nějakou logiku? No asi takovou jako celý kariérní řád.

Víte, pane Nádvorníku, jak poznáte absolventa UJAKU od absolventa pedagogické fakulty? Máte dvě možnosti:
1. Student pajdáku má mozoly na prdeli od sedění ve vysokoškolských lavicích
2. Student pajdáku má o 300 000 Kč více na účtu

Unknown řekl(a)...
7. července 2015 v 19:51  

On ten student "pajdáku" těch 300 000 Kč na svém účtu asi nemá, ale ani není o ně zadlužen.

Unknown řekl(a)...
8. července 2015 v 13:55  

7. července 2015 12:43

Od nás odcházejí tito nekvalifikovaní kantoři k 1.8.2015 ( 7 měsíců).

Unknown řekl(a)...
9. července 2015 v 10:01  

Tak nám včera vypadla z médií informace, že návrh nového školského zákona zamezí těmto prasárnám ředitelů. S největší pravděpodobností bude zrušen a je již ve třetím čtení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.