E-kniha pro vás: Příručka pro rodiče žáků s výukou matematiky podle metody prof. Milana Hejného

pondělí 20. července 2015 ·

Tato příručka rodičům nabízí pohled do problematiky vyučování matematiky. Představí rozdíly mezi tradiční výukou matematiky a novou koncepcí vyučování matematice, zásady a pojmy nové koncepce a v neposlední řadě i praktické ukázky z vybraných prostředí.


Příručka Mgr. Pavlíny Málkové ze ZŠ a MŠ Ždírec nad Doubravou, vznikla v rámci projektu OP VK Nové metody a přístupy ve škole Ždírec nad Doubravou, reg. číslo: CZ.1.07/1.1.36/03.0008.

Příručka ke stažení (PDF)



2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. července 2015 v 0:58  

2. Tradiční výuka
...učitel je ten, který nové učivo představí a žák se ho jednoduše naučí.


Poněkud mne mate, že k zdárnému zvládnutí matematiky pomocí této metody potřebuje rodič příručku. Ale nakonec, proč ne.
Ovšem vzhledem k tomu, že bod 2. má zřejmě navodit povědomí, že tradiční výuka je lehce zavržení hodná, pak slovo 'jednoduše' mi tu vyloženě nesedí. U člověka neznalého, nebo úporně logicky myslícího by mohl vzniknout dojem, že metoda vede k učení složitému.
Mám takové nutkání dopručit paní magistře, aby zkusila plivnout na tradiční výuku působivěji.

Eva Adamová řekl(a)...
20. července 2015 v 8:52  

Problém výuky matematiky na 1. stupních našich škol není v tradiční výuce matematiky, ale v tom, kdo tam tu matematiku učí. Už před 40ti lety chodily studovat na pajdák učitelství 1. stupně gymnazistky, které byly jakž takž solidní v češtině, ale jejich matematické myšlení bylo zoufalé, leč byly to alespoň gymnazistky. Solidnější gymnazistky už tehdy mířily na lukrativnější obory, přinejhorším na dvouoborovku pro 2. stupeň. Kolik si myslíte, že dneska najdete na oborech učitelství pro 1. stupeň gymnazistek? Mám obavy, že jich mnoho nebude. Většina studentek těchto oborů jsou absolventky jiných středních škol, velká část jsou absolventky SŠ pedagogických. Ono to také souvisí s požadavky na přijetí, kde je spíše důležité být hudebně, pohybově a výtvarně nadaný než mít matematické myšlení. Prvostupňoví chlapi pak bývají ještě zoufalejší než ženské.

Řešení, jak dostat na 1. stupeň solidní chlapy nebo alespoň matematicky solidnější ženské je nasnadě.
1. zlepšit platové podmínky ve školství
2. nezaměřovat se při přijímačkách tolik na Hv, Vv a Tv

A na závěr. Hejného metoda v rukou učitele bez matematického myšlení může být dvojsečnou zbraní, která natropí více škody než užitku, podobně jako kdysi množiny, které se staly zrůdností jenom z toho důvodu, že sami učitelé nechápali jejich matematický význam a smysl. Koneckonců sám Hejný říká, že jeho metoda není vhodná pro každé dítě. Jenže já mám obavy, že naše učitelky jsou schopné i nadané dítě s rozvinutým abstraktním myšlením opruzovat nekonečným krokováním.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.