Video: Kulatý stůl “Rovné příležitosti ve vzdělávání v České republice”

pátek 5. června 2015 ·

Kulatý stůl “Rovné příležitosti ve vzdělávání v České republice” v pátek 17. dubna 2015, který uspořádala Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s velvyslanectvími Norského království, Švédska a Dánska. Vystoupení Kateřiny Valachové, Jany Strakováé a Magdaleny Karvayové.

8 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. června 2015 v 17:40  

Ježíši Kriste, lidičky, neudělejte stejnou chybu jako já. Já jsem se na to podíval...

Jana Karvaiová řekl(a)...
5. června 2015 v 18:11  

Já už to viděla na Eduinu.Sluníčkoví inkluzionisté. Hezké,idealistické ,skoro blbé...

Jan Hučín řekl(a)...
5. června 2015 v 18:46  

No, paní Karvaiová, važte slova, nová paní ministryně si inkluzi rozvracet nedá.

Jan řekl(a)...
6. června 2015 v 16:05  

Neodolal jsem a panel jsem i přes varování absolvoval. Fakt je to strašná přehlídka tlachů. Vystoupení budoucí paní ministryně školství plně koresponduje s její profesí právníka. Suchá právnická exekutivní hatmatilka nesporně bude několik dalších let slavit hody. Inkluzivní začleňování bude nesporně naplňováno hlava nehlava. Postavit do funkce právníka je stejný průser jako tam postavit ekonoma. Příloha LMP prý nemá žádnou právní relevanci. No to mne podrž! LMP = mentální retardace. Zrušíme mentální retardaci a máme vystaráno, že paní Valachová a Dienstbiere!
Podle mezinárodní klasifikace nemocí je uvedena pod F70 lehká mentální retardace. U nás je z kosmetických důvodů retardace označováno jako lehké mentální postižení.
„IQ se pohybuje přibližně mezi 50 až 69 (což u dospělých odpovídá mentálnímu věku 9 až
12 let). Stav vede k obtížím při školní výuce. Mnoho dospělých je ale schopno práce
a úspěšně udržují sociální vztahy a přispívají k životu společnosti. Patří sem: lehká slabomyslnost (oligofrenie), lehká mentální abnormalita, debilita.
Bujaré tlachy kolem odvolání pana Šimáčka jsou většině kantorů šumák a těm ostatním šumáček. Osobně se jedině divím paní Strakové, že se exhibuje na takových seancích jako je zmíněný kulatý stůl. Bohužel paní Straková souhlasí se vším a v tom je ten problém.
Který blbec nazval tuhle seanci kulatý stůl, tak nezná základní geometrické tvary. Nic tam kromě kulatých vepřových hlav nebylo. Asi 30 zoufalců sedělo u stolů do čtverce a tlachali a tlachali do bezvědomí. Fakt jde z toho hrůza v jakém fiktivním světě tihle exekutivci a zástupci nestátních organizací žijí.

Jan řekl(a)...
6. června 2015 v 23:27  

Docela mne u „kulatého“ stolu (ve tvaru čtverce) rozveselila informace, že pan ministr Dienstbier prý podle jednoho romského aktivisty navrhl zrušení diagnózy LMP, protože se uvedená diagnóza nevyskytuje v 10. revizi mezinárodní klasifikace nemocí. U romského aktivisty mi ani tak nevadí, že se v tomhle zrovna nevyzná a tlachá pindy a neví, která bije (LMP je vlastně diagnóza s označením lehká mentální retardace). Vadí mi, že všichni ti odborníci u „kulatého stolu“ na to čučí a mlčí. Buď ze strachu, nebo z nevědomosti.
Pan Dienstbier klidně ať klidně zruší i další diagnózy, jako je třeba syndrom ADHD nebo Aspergerův syndrom. Ono je to úplně jedno. Retardace bude existovat i bez pana Dienstbiera a paní ministryně Valachové. Nikdo koneckonců ani netvrdí, že Romové jsou mentálně retardovaní. Zvláštní a dnes praktické školy jsou určeny mimo jiné nejen pro žáky s LMP, ale i žáky s výraznou školní neúspěšností, na které se podílí kulturní klima romské komunity stejně jako ve většině případů i nepodnětné rodinné prostředí. Ukazovat na kulatém stole jako medvěda jednu Romku, která se díky rodičům vymanila z vlivu romské komunity, je sice hezké, aby to bylo objektivní, bylo vhodné tam ukázat i zástupkyni těch nepřizpůsobivých. To by ovšem trochu narušilo scénář uvedené seance, protože kdo ví, to by nepřizpůsobivá Romka plácla, že?

Jirka řekl(a)...
8. června 2015 v 15:48  

Doufám, že všichni, kteří již dnes trávíme dětství a školní věk s hendikepovanými dětmi a v budoucnu budeme potkávat stále více dětí s lehkou mentální retardací v základních školách, projdeme brzy chlebíčkovo-větrníkové školení z evropských fondů, kde nás naučí, jak efektivně ve volném čase hledat limity dětí s nižší inteligencí, protože v plné třídě bez asistenta na to při vyučování nebudeme mít čas. Dnes už známe novou ministryni. Já tomu říkám z louže pod okap.

PS: Proč mít jednu přílohu LMP a tu přizpůsobit konkrétnímu lidskému osudu, když můžeme pro každé dítě mastit zadarmo IVP, které se dnes dělá tak, že se dítěti ubírá a ubírá. Koho zavřou, až se zjistí, že se mohl naučit o tři slovíčka víc. Jak praví bývalý ministr Jan Sokol - nebylo by lepší, kdyby to byl čestný člověk, který bude natolik samostatný, aby mohl prožít spokojený život?

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. června 2015 v 18:29  

Víte ,co je nejhorší? Že romskou problematiku řešíme DISKRIMINAČNĚ.Tedy na úkor postižených dětí. Protože Romové se učí podle RVP pro LMp, tak zrušíme osnovy pro LMP. Že ty děti budou ve škole chudáci, protože to prostě v mozečku nemají v pořádku, to nikomu nevadí.Hlavně, že tím vyřešíme (ale vyřešíme?????) romskou otázku.
I když,jak řekl jeden z učitelů nádhernou větu na školení o inkluzi "Ono je jedno, do které školy nebudou chodit (myšleno různé omluvené či spíše neomluvené absence)".
A IVP??? Do nich se přeci skryje všechno. I to, že se ty (postižené i nepostižené)děti možná naučí ještě méně, než kdyby byly vzdělávané podle plánu LMP. Jenže to bude politicky móóóc hezky korektní.

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. června 2015 v 18:30  

Jo a ještě by mě fakt zajímalo, jestli jsou ta OVA opravdu závazná.protože pak si s IVP můžete vytřít dolní bradu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.