Přečtěte si: Recept pro ministryni Valachovou

středa 17. června 2015 ·

Co má udělat ministryně, která má před sebou přinejlepším dva a půl roku času a k tomu úkoly tak na deset let? O tom, že bude chtít víc peněz na vyrovnání vzdělávacích šancí pro každého, což je podstata inkluze, a zatím nechce zavést povinnou matematiku u maturity, mluvila Kateřina Valachová ještě před jmenováním do funkce. Jenže co dál? Co se dá v tom krátkém čase stihnout a čemu by bylo dobré se vyhnout?

Z článku Tomáše Feřteka v RESPEKT.cz vybíráme:

Hierarchicky organizovaná společnost se změnila na decentralizovanou společnost sítí. Je daleko různorodější, každé dítě vyžaduje trochu jiný přístup, každá škola existuje v trochu jiných podmínkách a má jiné složení dětí. A způsob výuky se jim musí přizpůsobit. Plošná opatření tohle respektovat neumí. Tváří se, jako by všichni učitelé i všechny děti byli stejní. Nejsou. Plošné opatření v lepším případě vyhovuje těm průměrným. A čím je společnost pestřejší, tím více je učitelů i žáků, kterým jednotný příkaz shora nevyhovuje a odrazuje je od práce.

9 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
17. června 2015 v 21:35  

No Fertek, vas bych chtela videt na vojne. Kazdemu dle jeho potreb, kazdy podle svych zanedbatelnych schopnosti. Nemuzeme prece nic uplatnit plosne, kazdy lidsky jedinec je jedinecny klenot! Jen nezapominejte, ze aby se klenoty trpytily, musi se brousit. Vy byste nejradeji nechal klenoty, aby se tak nejak dobrousily samy. Nechapu, kdo na tomhle pristupu vidi jedinou stopu odbornika?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
17. června 2015 v 22:07  



Pane Feřteku,

když Vy stále vidíte ta síta jenom tam, kde je chcete vidět. Nejsou snad takovým sítem také soukromé školy pro sociální a ekonomickou elitu? Třeba ty Vámi tak obdivované rodičovské školy? Malé skupinky, vysoké školné. A pak si naříkejte, že vzniká jakási kasta nevzdělavatelných. Dokonce i víceletá gymnázia jsou zjevně dalším nepřirozeným sítem. Jak právě Vy (a s Vámi další aktivisté EDUinu) můžete mluvit o vzdělávacích šancích pro každého?

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. června 2015 v 22:22  

Chcete recept pro ministryni Valachovou? Zeptejte se radši Ládi Hrušky!
Něco rychlého a především laciného. Možná ty kuřecí kůžičky by se šikly.

Tajný Učitel řekl(a)...
17. června 2015 v 23:49  

By mne fakt zajímalo na čí výplatnici ten Feřtek je? To bude nějaké altruistické decentralizační individualistické oligarchistické elitářské Bildebergovské oné.

krtek řekl(a)...
18. června 2015 v 5:02  

Pominu-li síta, tak vážně - individuální přístup ve třídě, kde je více jak 24 žáků nejde, mezi 18 až 24 jde obtížně. Ideální je 12-16 žáků. Zaplatí to dnešní společnost? Pokud ne, tak se nedivte, že se učitelé brání.
A Tajný, zkuste si vygůglovat lidi kolem EDUInu, jejich pracovní vývoj. Zapomenete na konspirace a spíše přijdete na "klub zhrzených srdcí".

Tajný Učitel řekl(a)...
18. června 2015 v 8:25  

Myslíte, zhrzených rodičů nebo zhrzených učitelů.

krtek řekl(a)...
18. června 2015 v 14:36  

To já nevím, možná oboje.

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. června 2015 v 17:03  

Piky,piky na hlavu,s tajným já tu nehraju!

Unknown řekl(a)...
21. června 2015 v 11:30  

Nedělat nic a nechat školy žít a dýchat.:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.