Pohled veřejnosti na české školství a na úroveň základních škol

pondělí 15. června 2015 ·

Výsledky aktuálního výzkumu veřejného mínění z června 2015. Sběr a analýzu dat provedla agentura IPSOS pro Business Leaders Forum.



Prezentace ke stažení (1,15MB PDF)

7 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
15. června 2015 v 11:46  

Je dobře, že výzkum proběhl, aspoň nějaká fakta místo dojmů. Ale dovolím si z pohledu analytika upozornit na několik věcí.

Výzkum proběhl na reprezentativním vzorku internetové populace, což není totéž jako reprezentativní vzorek celé populace. Obávám se, že mezi respondenty jsou zastoupeni lidé s VŠ vzděláním a obecně aktivnější ve větší míře, než jaká je v populaci.

V interpretaci je krásně vidět náznak manipulace (doufám, že neúmyslný):

Lidé jsou nejednotní ohledně pozitivního vlivu státu na školství (36% souhlasí, že stát kvalitu školství zvyšuje, 34% naopak nesouhlasí). Veřejnost je navíc v 39%
přesvědčena, že české školství nesměřuje dobrým směrem.

Všimněte si, že se ve druhé větě už neuvádí, kolik procent lidí si myslí opak. Takto se vytváří dojem, že na druhém tvrzení se již lidé rámcově shodují, což není pravda (32:39, tedy také nejednota). A pojem "veřejnost" je zavádějící, je to nanejvýš "internetová veřejnost".

Úroveň vzdělávání na základních školách je dobrá pouze podle 41% respondentů, naopak jako špatnou jí vnímá 29% dotázaných. K úrovni na základních školách jsou častěji kritičtější lidé s vysokoškolským vzděláním nebo studující.
Jaképak "pouze"? V předchozím bodu stačilo 39 % k tomu, aby se neuvedla alternativa. Tady je poměr ještě výraznější, přesto se vytváří dojem, že s úrovní vzdělávání je jen málokdo spokojen. Všimněte si, jak se zároveň používá argumentační faul falešné autority -- alternativní tvrzení má sice podporu jen 29 %, ale protože ji podporují vzdělaní lidé, je určitě dobré.

Jiri Janecek řekl(a)...
15. června 2015 v 12:30  

Mne to celkove pripomina zaver filmu Vrat se do hrobu...
Ono je celkem marne nechat o necem hlasovat a na tom stavet. To dulezite je prece "proc"? Ja si treba myslim, ze nase zakladni skolstvi je na tom spatne a kroky statu nejdou spravnym smerem. Treba protoze je pod prilisnym vlivem ruznych humanizatoru, reformatoru a jinych odborniku...

Jinak s tou manipulativnosti souhlasim s panem Hucinem... Pekny priklad je taky slide tri: spokojeni jsou SS (tedy ti "hloupejsi" v porovnani s nespokojenymi VS) a "ti, co [=kteri] nemaji deti" (tedy ti, kteri se o to vlastne ani tak nezajimaji; narozdil od "studentu" [kteri asi vetsinou deti maji, nebo nevim]).
Ale pokud ma byt message vyzkumu "narod je v pohledu na skolstvi rozdeleny, jedine v cem pamuje shoda je pozitivni role mentoru", tak to jo... Mentora do kazde rodiny...

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. června 2015 v 12:46  

To je hezké, takový výzkum. Výzkumy se to vůkol jen hemží. Každý tvůrce dotazníku, který pak spočítá průměr něčeho, je výzkumný pracovník. Výraz průzkum se už kompletně předal paragánům.
A jaká je vazba mezi pohledem veřejnosti a skutečností?
Když vrhnu pohled na ve švech praskající parkoviště před obchodními řetězci, mohl bych nabýt dojmu, že se tu máme dobře, a to převelice. Je to ale zřejmě tak, že se tam poslední zbytky koupěschopného obyvatelstva sjíždějí právě v době, kdy já vrhám. Jak jinak by bylo možné, že se píše a mluví o dětech, jejichž rodiče nemají na to, aby jim zaplatili oběd ve školní jídelně.

...na druhou stranu jsou otevřeni novým nápadům zlepšujícím kvalitu výuky jako je
například mentoring začínajících učitelů.


Vskutku? A od kdy je podpora začínajících učitelů v našem školství až takovou novinkou? Když jsem se v pětaosmdesátém stal ze dne na den z obránce socialistické vlasti následníkem Antona Semjonoviče, dostalo se mi takové péče kolegů, mých bývalých učitelů, že jsem zíral jak Blům na svoji zrevidovanou taxonomii.

Jiri Janecek řekl(a)...
15. června 2015 v 13:45  

Problem je, pane Pytliku, ze vam ti starsi ucitele jen vstipili sve spatne postupy. Dneska je to potreba delat uplne jinak, nove...
--------------
Jinak zadavatelem pruzkumu je jakesi Bussiness-Leader-Forum (http://www.csr-online.cz/). Je to sice byznyz, ale taky lydr... Podle tvari a obleceni lidi na fotkach a slov ve slovniku, to lydrovani bude dominovat. Ale posledni dobou jsem strasne pro-konspiratorsky...
(Vidite jaky ze mne vyrostl samostatny a zvidavy clovek, ktery je sam schopen se pidit po informacich? Kahudovsko-julisovskemu biflovani navzdory. Jen to fasizoidni hovado, schopne posoudit lidi podle ksichtu a hader [a treba je na zaklade toho poslat do zvlastni skoly], ve mne zustalo...)

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
15. června 2015 v 16:25  

Celých 29% respondentů si myslí, že na Marsu jsou červení trpaslíci, ale pouze 29% respondentů je přesvědčeno, že jsou zelení. O tom, kteří jsou dobří a zlí, rozhoduje hlasování vysokoškolsky vzdělaných expertů na mimosmyslové ergotrony a podstolní tenis.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
15. června 2015 v 19:26  

Otázka na mentory je jasně účelová, v kontextu ostatních působí jako pěst na oko.

Jiri Janecek řekl(a)...
16. června 2015 v 8:52  

Jeste k te manipulaci: "pouze dve petiny" vs. "temer 30 %" je taky pekne...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.