Nejlepší mladí chemici České republiky změří své síly v Pardubicích

pátek 5. června 2015 ·

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice bude 11. června 2015 hostit chemické talenty. Třetí ročník celostátního finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR rozhodne o tom, kdo se stane žákovským mistrem republiky v chemii.


Soutěž je určena žákům devátých tříd základních škol a v letošním roce probíhá v rámci projektu Rok průmyslu a technického vzdělávání, který vyhlásil Svaz průmyslu a dopravy ČR. Základní soutěžní kola se uskutečnila v deseti pořadatelských centrech: SPŠCH Pardubice, MSŠCH Praha, SPŠCH Brno, SOŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice, SŠLCH Olomouc, SPŠCHG Ostrava, ISŠ-COP Valašské Meziříčí, SPŠ Otrokovice a SPŠKS Karlovy Vary. Celkem se regionálních kol zúčastnilo více než 10000 žáků.

„Celostátní finále je vysoce prestižní událostí a důstojnou tečkou za soutěží. Završuje spolupráci základních, středních a vysokých škol s firmami a společnostmi, které se během roku na soutěži podílely,“ konstatuje Petr Kalenda, děkan pořádající Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Dnešní finalisté jsou samozřejmě našimi potenciálními studenty: prokázali takovou míru znalostí a schopností, že je za pár let rádi přivítáme na půdě naší fakulty,“ doplňuje profesor Kalenda.
Do celostátního kola postoupilo 40 finalistů, Pardubický kraj bude reprezentovat 6 soutěžících. Na mladé chemiky čeká nejprve test teoretických znalostí a poté zkouška laboratorních dovedností. Zadání soutěžních úloh je týmovou prací pořádající fakulty. Součet bodových zisků z obou částí soutěže rozhodne o vítězi.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen proběhne na akademické půdě za účasti vedení fakulty a čestných hostů. Předcházet mu bude představení Sektorové dohody pro chemii - Dorost pro chemický průmysl. „Jedná se o významný strategický plán, který zásadním způsobem a z dlouhodobé perspektivy řeší aktuální nedostatek technicky vzdělaných odborníků na trhu práce. Prvním a základním krokem k popularizaci technických oborů a chemie zvlášť je právě soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR. Chemie je perspektivním studijním i pracovním oborem a chemici všech stupňů vzdělání zajímavou a dobře ohodnocenou práci určitě najdou,“ přibližuje Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem celostátního finále. A právě díky podpoře SCHP ČR se všichni finalisté mohou těšit na velmi atraktivní ceny. Ti nejlepší pak na LED TV, iPad, mobilní dotykový telefon, elektronickou čtečku a mnohé další. Pořádající fakulta navíc připravila pro prvních pět finalistů příslib prospěchového stipendia během prvního roku studia na FChT Univerzity Pardubice v celkové hodnotě 24000 Kč.

Slavnostním vyhlášením výsledků ale finálový den ještě nekončí. „Hosté z řad partnerů soutěže se po předání cen přesunou do prostor děkanátu, kde jsme pro ně připravili společenský večer. Jeho součástí bude neformální diskuse a malé pohoštění - jako výraz poděkování za dosavadní podporu soutěže,“ uzavírá Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která soutěž organizačně zajišťuje.

Více informací na www.mladychemikcr.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.