Jaroslav Žákech: Cloud computing v odborném vzdělávání

čtvrtek 25. června 2015 ·

Přehled existujících aplikací simulujících návrh elektronických obvodů včetně možností využití ve výuce ve formě pohledu učitele z praxe.

O cloud computingu bylo v poslední době napsáno mnoho. Často se mluví i o jeho využití ve školství. Bohužel jsem se v českém prostředí ještě nesetkal s článkem zaměřeným na využití cloud computingu v odborném vzdělávání, tedy pokud pominu využití cloudových úložišť a online kancelářských balíků, například pro zpracování a ukládání protokolů z měření online. Rozhodl jsem se proto zaměřit na poněkud jinou oblast a podělit se s vámi o své zkušenosti se simulátory elektronických obvodů.

Pracuji na střední odborné škole. V době psaní článku jsem potřeboval akutně vyřešit problém s výukou elektroniky a elektrického měření v podmínkách, kdy se měnily třídy, skupiny i hodiny. Jednak pod tlakem nových trendů v rámci úspor, jako je rušení některých předmětů, anebo z důvodů slučování žáků z různých tříd a různého zaměření do jedné vyučovací hodiny. Ale také proto, že se rozběhl každoroční kolotoč závěrečných a maturitních zkoušek. Stává se tedy, že buď nejsem s žáky v odborné učebně, kde je vše potřebné, nebo že je žáků v učebně více nežli pomůcek. A já žáky elektroniku naučit musím!

Než jsem začal pátrat po cloudovém řešení nějakého simulátoru elektronických obvodů, pokusil jsem se využít toho, že žáci mají svá zařízení a zkusili jsme v rámci BYOD pracovat každý na svém zařízení s nainstalovanou aplikací. Našel jsem aplikaci EveryCircuit, která, má, až na poněkud netradiční ovládání, vše potřebné. Ve volné verzi je omezena jen počtem součástek. Bohužel jsme často bojovali s tím, že někdo vlastní „chytré“ zařízení nemá (aplikace je multiplatformní), případně ho má vybité, anebo že mu aplikace nefunguje. To mě přimělo zapátrat ve vodách aplikací cloudových. Zde je výsledek:

123D circuit

Zdarma s omezením na 10 stáhnutí již předpřipravených hotových schémat. Možnost sdílení, online spolupráce a zasílání zpráv. Umožňuje tvorbu schémat i simulaci obvodů. Pro simulaci obvod staví na nepájivém poli, což mi vyhovuje, protože to věrně napodobuje prostředí praktických cvičení s reálnými součástkami. Je možné samozřejmě přepnout i do režimu klasického schématu. Zde je výhodou, že tato aplikace podporuje „evropské“ značky normy IEC 60617. Někomu se může hodit i funkce automatického generování soupisky součástek. Aplikace patří do produktového portfolia společnosti Autodesk.

Circuitlab

Placená aplikace, s cenami 1200 USD za semestr v případě multilicence pro školu, jinak 12 USD za semestr pro jednotlivce. Zdarma je dostupné pouze demo bez možnosti uložení schématu. V nabídce je uložení do cloudového úložiště aplikace a  schémata je možné sdílet. Chybí možnost, nastavit značky součástek dle normy IEC 60617. Je možný export do několika formátů, včetně souborů s příponou pdf a png.

DC/AC Virtual Lab

Velmi pěkně zpracovaná aplikace po vizuální stránce, ale bohužel opět placená, s cenou 15 USD za semestr nebo 5 USD za měsíc pro učitele a studenty. Zdarma je dostupné pouze demo. V případě plného placeného účtu nabízí i možnost sdílení vlastních obvodů. Chybí možnost nastavit schematické značky součástek dle normy IEC 60617.


Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

Tento článek vznikl jako studentská práce.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.