Richard Veleta: Stát ignoruje systém, který si v EU projektech pořídil za více než 1 miliardu

čtvrtek 14. května 2015 ·

Dovolte mi přirovnání, které sice kulhá, zato je velmi krátké, takže vás nezdrží: Bill Gates poslal zaměstnancům Microsoftu výzvu, aby v dalším období používali Linux. Podobnou věc udělal 20. dubna 2015 stát, když v Avízu k budoucím výzvám pro příspěvkovky MŠMT v rámci OP VVV stanovuje, že hlavní manažeři budoucích systémových projektů mají mít kvalifikaci k řízení projektů podle britského systému PRINCE a podobných systémů. Zcela tak ignoruje svůj vlastní kvalifikační systém.


Vypadá to jako detail, ale není. Stát totiž v posledních několika letech nechal za přibližně 1 miliardu korun vytvořit tzv. Národní soustavu kvalifikací. V ní je otevřena mimo jiné možnost získat profesní kvalifikaci Projektový manažer a Administrátor projektu. Tuto skutečnost však MŠMT ve svém Avízu zcela opomíjí a doporučuje svým příspěvkovkám jiné, komerční certifikace pro projektové manažery. Certifikaci svého vlastního systému NSK ministerstvo vůbec nezmiňuje. Podle mého je to známka špatného hospodaření s veřejnými prostředky.

Nyní se chystají systémové záměry pro další programové období a stamilionové projekty budou opět řízeny desítkami manažerů a administrovány stovkami administrátorů. MŠMT ale paradoxně pro prokázání jejich kvalifikace k řízení projektů nevyužívá výstupů svých vlastních projektů (NSK1 a NSK2), selhává tedy v udržitelnosti svých vlastních investic. Nezájem státu o Národní soustavu kvalifikací je tak spolu s nezájmem občanů o profesní kvalifikace jevem, který může v budoucnu vést k odepsání této investice.

Riziko pro projekty je veliké: neodborní manažeři mohou udělat chyby již při tvorbě projektů, které se pak musejí řešit sérií mnoha podstatných a nepodstatných změn. Mohou pak dělat i chyby v samotném řízení, chyby, které se projevují nezpůsobilými náklady. Vzniká tak podle mě neúnosná situace, kdy občané platí projekt, jehož výstupů pak stát nevyužívá a v důsledku musí být uvolněny další veřejné prostředky na sanaci škod.

Řešení je velmi levné, velmi transparentní a férové: dát do výzev podmínku, že projekty většího rozsahu smí řídit a administrovat pouze kvalifikovaní pracovníci, přičemž kvalifikací myslím držení certifikátu o prokázání kompetencí. Jednou z hlavních možností je získání kvalifikace v režimu zákona 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, tj. v režimu Národní soustavy kvalifikací. Tento princip by měl být platný i pro další plánované operační programy - tj. všude tam, kde je potřeba profesionální řízení a administrace projektů. Čerpání EU peněz by se tak dle mého automaticky zlepšilo.

Podmínky kvalifikovanosti v projektech by se dle mého měly týkat i některých dalších kvalifikací, které stát vytvořil v rámci Národní soustavy kvalifikací – např. kvalifikace Lektor dalšího vzdělávání, která se v projektech také hojně vyskytuje.

Vrátím se ještě k té úvodní anekdotě, ve které Bill Gates poslal zaměstnancům Microsoftu výzvu, aby v dalším období používali Linux. Ti mu ale řekli: "Bille, vždyť my ale máme naše Windows". Tady však podobnost končí. Zmíněné Avízo bylo určeno mimo jiné i příspěvkovce ministerstva Národnímu ústavu pro vzdělávání (NÚV). Ten je přímo správcem Národní soustavy kvalifikací a právě pod ním probíhaly projekty NSK1 a NSK2. Absurdní pointou anekdoty tedy je, že se NÚV neozval na podporu systému, který garantuje a že neprosazuje do výzev certifikaci, do níž stát investoval více jak miliardu korun. Bad value for public money.

1 komentářů:

Pavel Kraus řekl(a)...
14. května 2015 v 8:49  

Abych využil nabízený příměr. Inu třeba pan Gates konečně prozřel :-)
V článku totiž postrádám zamyšlení nad kvalitou zmiňovaných systémů. To, že si něco pořídím za těžké peníze z EU projektů, ještě neznamená, že je to kvalitnější. Lépe řečeno, pokud se zběžně porozhlédneme ve svém okolí, pravděpodobně to stojí za prd. Říká se tomu utopené náklady... A stát to bezelstně a zcela upřímně přiznává.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.