Lukáš Kroc: ClassFlow – multiplatformní interaktivní výuka

pondělí 4. května 2015 ·

Příspěvek popisuje volně dostupný software firmy Promethean, který umožňuje tvořit interaktivní výukové materiály či testy a ty distribuovat na téměř libovolná žákovská zařízení, ať jsou, kde jsou.

Když jsem před rokem psal bakalářskou práci, která se týkala digitálních učebních materiálů a interaktivních tabulí, zmiňoval jsem v ní, že další využití interaktivních tabulí vidím zejména v jejich propojení s tablety. Interaktivní tabule sama o sobě totiž nezajistí interaktivní výuku pro všechny žáky, ale pouze pro několik málo žáků u ní právě stojících. Díky cloudové aplikaci ClassFlow, vyvinuté firmou Promethean, je možné interaktivní aplikace rozšířit z tabule na jakékoli zařízení připojené k internetu, a je navíc momentálně zdarma.

Firma Promethean je ve světě známá svojí podporou interaktivní výuky. Mezi neznámější software této firmy patří ActivInspire, který je nástupcem ActivStudia. ClassFlow umožňuje podobně jako ActivInspire vytvářet výukové lekce a testy. Výukový obsah se skládá z jednotlivých karet, které mohou obsahovat textové nebo grafické prvky a videa. Výhoda oproti aplikacím určeným jen pro interaktivní tabule je ta, že jednotlivé karty může učitel odeslat na zařízení žáků. Může je zaslat celé třídě najednou nebo jen vybraným žákům. V případě testování může učitel zvolit velké množství variant testů. Například může vybrat náhodné pořadí otázek, nastavit kategorii, tempo, zvolit typ zpětné vazby a mnoho dalšího.

V případě spuštění testů jsou všechny odpovědi ukládány, a učitel tak může prostřednictvím přehledné analýzy výsledků vidět pokroky jednotlivých žáků. Učitel může na tabuli ukazovat nejen vlastní karty, ale také odpovědi jednotlivých žáků. Podobně jako v ActivInspire může vytvořit karty, ve kterých se řeší úlohy typu přesunutí správné odpovědi, která může mít podobu textu nebo obrázku. ClassFlow umožňuje dokonce i volné kreativní vytvoření odpovědi v podobě nakreslení grafiky či vložení fotografie (odpověď kreativní).

ClassFlow nemá za cíl nahradit programy pro interaktivní tabule. Ty obsahují mnohem větší možnosti nastavení jednotlivých prvků. U ActivInspire například akce jednotlivých objektů, neviditelný inkoust, kontejner a další, které ClassFlow nemá. Je ale možné, že mu nějaké funkce ještě přibydou, protože se stále prudce vyvíjí. Již teď jsou však velmi silným nástrojem jeho testy. Další výhodou je možnost sdílet vlastní lekce s ostatními vyučujícími. Vzniká tak sdílené úložiště určené pouze pro tuto konkrétní aplikaci. Menší problémy dělají potíže růstu občas v oblasti kompatibility různých verzí a exportu dat z jiných aplikací.

V jakých formách existuje aplikace ClassFlow

S ClassFlow lze pracovat několika způsoby – v režimu vyučujícího nebo studenta. Učitel má možnost pracovat ve webovém rozhraní, s aplikací pro mobilní zařízení, nebo využít integraci ClassFlow v ActivInspire (od verze 2.0), která ale ještě neexistuje v české verzi. Z vlastní zkušenosti zatím nemohu tuto integrovanou verzi doporučit. Není dostatečně stabilní. Správně funguje pouze možnost odesílání testů na mobilní zařízení. Také připojení dalších zařízení je mnohem zdlouhavější než při využití ClassFlow samostatně mimo aplikaci ActivInspire. Žáci mohou pracovat jednak s využitím webového prohlížeče, pomocí studentské aplikace pro mobilní zařízení s operačními systémy iOS, Android a Windows, nebo s použitím zařízení ActivExpression. ActivExpression jsem ale neměl možnost ověřit.

Jak ClassFlow začít používat 

Úkolem této práce není vytvořit návod k použití, ale seznámit čtenáře s tím, jak mohou aplikaci začít využívat v hodině a jaké kroky tomu musí předcházet. Pro podrobnější seznámení se s ClassFlow doporučuji použít materiály odkázané na konci.

Aby učitel mohl ClassFlow začít využívat, musí se zaregistrovat na stránkách www.classflow.com. Přihlásit se může prostřednictvím Office 365, Google+, Facebooku, nebo pouze registrací s použitím platné emailové adresy. Výhoda je, že dnes je již téměř celá aplikace přeložena do českého jazyka, a lze se v ní tak snadno orientovat. Učitel ji ovládá typicky pomocí webového rozhraní. K dispozici jsou i mobilní aplikace pro učitele, ale ty zatím ještě nefungují, jak by měly. Při přihlášení do webového rozhraní učitel vidí nabídku uvedenou na následujícím obrázku.

Hlavní nabídka po přihlášení učitele do ClassFlow

Prostřednictvím této nabídky můžeme vytvářet novou lekci, přidat třídu, procházet lekce, vytvořit test a prohlížet zdroje. Je zde i možnost importovat soubory z ActivInspire, nebo SMART Notebook. Momentálně to příliš nedoporučuji, protože možnosti importu jsou velmi omezené a většina prvků nebude fungovat tak, jak jsme z uvedených programů zvyklí.

ClassFlow umí pracovat s celou třídou. Když učitel vytvoří nějaký test, nebo lekci, tak při spuštění připojí zařízení konkrétních žáků. Proto je vhodné mít vytvořené jednotlivé třídy se jmény žáků. Jméno a příjmení lze zadat z nabídky Třídy. Dosud není možné seznam importovat, a tak nezbývá než jej vytvořit ručně. Omezeně lze pracovat i bez seznamu třídy, ale například při testování se bez něj neobejdete.

V nabídce Lekce máte možnost procházet své lekce, a také lekce jiných učitelů, kteří je zpřístupnili ostatním. Případně můžete v této nabídce vytvořit novou lekci.

Nabídka Test umožňuje vytvořit testovací úlohy, případně kvízy. Velkou výhodou je okamžitá zpětná vazba a zapojení všech studentů. Jak již bylo řečeno, jsou možnosti tvorby testů i evidence odpovědí žáků velmi dobře propracované.

Vytvořené lekce jsou v původním nastavení soukromé. Pokud je chceme sdílet s ostatními uživateli ClassFlow, musíme to nastavit. Pokud se vám podaří vytvořit pěkný materiál, tak ho, prosím, nasdílejte. Všichni přece chceme, aby vzniklo rozsáhlé úložiště užitečné pro všechny.

Poslední možností z nabídky jsou Zdroje. Zde můžete pracovat se sadou vašich vlastních materiálů, sadou nástrojů ClassFlow, a také můžete propojit váš účet s aplikacemi Dropbox, Google Drive a SkyDrive.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

Tento článek vznikl jako studentská práce.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.