České školy stále více sází na moderní metody výuky: v provozu je již přes 13 tisíc interaktivních tabulí

úterý 19. května 2015 ·

Zavádění nejnovějších technologií do škol se dlouhodobě věnuje společnost AV MEDIA, lídr na poli prezentační, projekční a audiovizuální techniky v ČR. Moderní technologie v různé podobě a množství v současnosti v České republice využívá celá řada školských zařízení. Speciálních, tzv. vzorových, tedy plně vybavených škol, je v Česku zatím 47, a reprezentují tak možnosti využití interaktivních tabulí, tabletů nebo notebooků ve výuce.


Ve vzorových, tzv. SMART školách, se využívají především interaktivní tabule SMART Board, hlasovací systémy, nástroje pro vizualizaci a digitalizaci, školní měřicí systém PASCO nebo digitální jazyková laboratoř Robotel. Své zkušenosti a aktivní přístup k interaktivní výuce mohou tyto školy také různými způsoby sdílet s ostatními školami ve svém okolí. Vedle těchto vzorových škol se ve školách v celé ČR nyní používá více než 13 000 interaktivních SMART Boardů.

„Každý rok vidíme rostoucí zájem ze strany škol o využívání a zapojení interaktivních a online metod do vyučování. Postupně zvyšujeme například počet technologiemi plně vybavených, takzvaných vzorových škol. V roce 2009 jich bylo 15, dnes jsme na 47 a přibydou další. Totéž platí u dalších zařízení. Zatímco v roce 2009 fungovaly 3 SMART Centra interaktivní výuky, v současnosti jich existuje již 16 a počet stále stoupá,“ říká Karolína Napravilová, marketingová koordinátorka segmentu škol z AV MEDIA.

SMART Centra interaktivní výuky, které společnost AV MEDIA vybavila a s nimiž spolupracuje, jsou školy podporující nové myšlenky ve vzdělávání a moderní styl výuky. Nejsou tak jen ukázkou využití moderních technologií ve výuce, ale jejich učitelé jsou cíleně vzděláváni tak, aby výuka u žáků podporovala získávání kompetencí a dovedností 21. století. Tyto prvky jsou zapracované do školního výukového plánu a aktivně se realizují nejen směrem do školy, ale také směrem k veřejnosti. Navíc se v těchto centrech testují nové technologie a zavádění nových metodických postupů.

„Díky našim dlouholetým zkušenostem při zavádění interaktivních technologií do výuky na školách různých stupňů a s různým zaměřením můžeme také poskytovat odpovídající podporu a školení učitelům. Například každý rok našich 130 certifikovaných lektorů proškolí více jak 5000 učitelů,“ dodává Napravilová.

Součástí snahy o využívání moderních ICT technologií při vyučování je portál Veškole.cz, na
kterém si učitelé i zájemci o tento způsob výuky mohou najít novinky, semináře, školení nebo digitální učební materiály. Tyto učební materiály pro interaktivní výuku jsou zpracované vzorové hodiny od ostatních učitelů, kteří je nahráli na portál, jsou volně ke stažení dalším učitelům a připravené k okamžitému použití v zařízeních s technologií SMART. Nyní zde existuje již přes 30 000 takovýchto učebních hodin z většiny předmětů nebo specializací.

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
20. května 2015 v 7:58  

Trochu to pripomina filmovy tydenik z padesatych let... S tim, ze teda automaticka dojici stanice ci traktor tu praci opravdu usnadnil (Ovsem: nevhodne pouzita automaticka dojicka zvysuje vyskyt mastitidy vemene a nevhodne pouzity traktor jen ujezdi pole...)

Jinak mne zaujalo, ze vyuka se zapojenim interaktivnich tabuli je interaktivni vyuka. Je tedy vyuka bez interaktivnich tabuli 'neinteraktivni vyukou'?

spspi řekl(a)...
21. května 2015 v 18:45  

Prepáčte, že sa Vám do toho pletiem. Sledujem diskusie u vás. Sú v mnohom inšpiratívne. Skúste na inšpiráciu pozrieť:
http://www.spspi.eu/spspi_itab.html
aj s odkazom - článok o interaktivite: http://www.spspi.eu/prezentacie/spspiclanok_pcvs.html
S pozdravom

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.