Přečtěte si: Václav Klaus ml. ke školství, neziskovkám, postiženým dětem i financím: Rodiny špatně hospodaří, ale je to často proto, že chlastají

pátek 17. dubna 2015 ·

Před poklesem kvality výuky varoval na besedě ve Zlíně Václav Klaus mladší. Do hry totiž vstoupily podle něj neziskovky, které ročně sežerou desítky miliard: „Ucítily příležitost a do škol se hrne inkluze a integrace,“ vysvětlil bývalý ředitel elitní školy. Vyjádřil se také k výuce finanční gramotnosti, kterou nepovažuje za předmět: „Rodiny špatně hospodaří, ale je to často proto, že chlastají.“


Z článku Daniely Černé v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Z publika zazněl také dotaz k výuce finanční gramotnosti. „Tomu jsem nikdy moc nefandil. Nevím, co je to za předmět finanční gramotnost. Chápu, co je matematika, tělocvik a fyzika. Finanční gramotnost je novodobý moderní projekt. Myslí se tím, že se má člověk svéprávně chovat ke svým financím, není to ale předmět. Mohli byste najít tisíc dalších věcí, které by bylo nutné se pro život učit,“ uvedl Klaus s tím, že by raději viděl probírání základů ekonomie nebo filosofie. Finanční gramotnost je v podstatě matematika. „Nejsem ani velký fanoušek výuky k etice. Kantor má být slušný a chovat se spravedlivě. To je výuka k etice,“ doplnil. Jeden z diskutujících ovšem namítal, že rodiny nejsou schopné dobře hospodařit s penězi, a proto by se lidé v těchto dovednostech měli vzdělávat už od mládí. „Rodiny špatně hospodaří, ale je to často proto, že chlastají. Když to vezmeme do důsledků, pak by se měla ve škole učit výchova proti alkoholismu a kouření,“ vysvětlil.

5 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. dubna 2015 v 12:41  

Rodiny špatně hospodaří, ale je to často proto, že chlastají.

Činovníci státní správy a samosprávy špatně hospodaří, ale je to proto, že jsou buď nemehla, nebo gauneří.
A často i proto, že chlastají.

Unknown řekl(a)...
17. dubna 2015 v 12:56  

"Do hry totiž vstoupily podle něj neziskovky, které ročně sežerou desítky miliard: „Ucítily příležitost a do škol se hrne inkluze a integrace“."
V tom má autor nejspíš pravdu. A kvůli nenažraným a nekompetentním neziskovkám klesá kvalita nejen vzdělávání dětí s mentálním postižením, ale i celého našeho školství.

Jana Karvaiová řekl(a)...
17. dubna 2015 v 14:19  

Venda je mi čím dál více sympatičtější.
Má samozřejmě pravdu. Neziskovky se začaly montovat do všeho a nejhorší je, že je třeba MŠMT poslouchá! Např. v otázce inkluze jede přesně podle kolejí, které nalajnovala Agentura pro sociální začleňování. Tak na co máme ministerstvo, když má hlavní hlas pan Šimáček a jeho parta?

Janek Wagner řekl(a)...
17. dubna 2015 v 14:30  

Agentura pro sociální začleňování není neziskovka, ale je jedním z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády ČR. A Šimáček dnes dostal padáka...

Jana Karvaiová řekl(a)...
17. dubna 2015 v 15:21  

Tak sorry. Ale to ,že by APSZ byla neziskovka jsem nepsala, jen že se vše zatím dělo v její režii.Nějak jsem splácala jabka a hrušky.Doufám, že Šimáčka nenahradí jiný bambula podobného ražení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.