Přečtěte si: Peníze pro školy: Rozhodne i zájem firem, úřad chystá změnu

pátek 17. dubna 2015 ·

Rozhovor s Václavem Píclem, členem přípravného týmu reformy financování regionálního školství. Střední školy by měly dostávat peníze nejen podle počtu žáků, ale také podle toho, kolik studentů je úspěšně absolvuje nebo jaké budou mít výsledky u maturit. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chce současně více podpořit obory, kterých je na pracovním trhu nedostatek.


Z rozhovoru Terezy Holanové s Václavem Píclem v Aktuálně.cz vybíráme:

Aktuálně.cz: Chcete změnit financování studia na středních školách tak, aby se peníze nepřidělovaly podle počtu přijatých studentů. V čem je dosavadní systém špatný?

Václav Pícl: Současný systém financování je takový, že škola získává určitý objem financí podle počtu žáků. S tím souvisí počet zaměstnanců této školy a to pak následně vytváří i počet hodin, které se tu vyučují. Zmíněné peníze totiž z nějakých 98 procent jdou na platy, pouze ten zbytek plyne na nějaké učební pomůcky. Takže když mluvíme o dotacích na žáka, tak ve skutečnosti mluvíme o penězích, za které zaplatíte učitele a rozsah výuky, který se dostane žákům. Celé to každopádně znamená, že objem peněz ovlivňuje rozsah výuky. Změna má být v tom, že to bude obráceně. Nejdříve se stanoví rozsah výuky a na to teprve budou škole přiděleny peníze. Objem peněz už nebude omezovat výuku, ale bude odvozen od rozsahu výuky.

A.cz: Důležitou roli při financování by měla hrát i kvalita výuky. Co tím přesně myslíte?

Například podíl těch absolventů, kteří úspěšně ukončí školu, oproti počtu žáků, kteří vstupovali na začátku do prvního ročníku. To znamená přidanou hodnotu školy, ale i její výběr uchazečů o studium.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.