Přečtěte si: Klaus: Jednotné přijímačky na střední školy dělají z ředitelů kašpárky

pátek 17. dubna 2015 ·

Václav Klaus mladší, odborný expert občanské demokracie pro oblast školství, kritizoval jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Jejich testování dnes začalo na více než polovině škol a do praxe by mohly vstoupit už příští rok, podle Klausova vyjádření v Interview ČT24 tím ale stát zbavuje ředitele potřebné autonomie.


Z článku ČT24 v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Z řad opozice navíc zaznívá vůči záměru ministra Marcela Chládka (ČSSD) kritika. "Máme konzervatoře, zdravotní školy, gymnázia a 'průmky' a na ně napasujeme jednotný test. Představte si děvče, které chce být zdravotní sestrou, ale v jednotných přijímačkách neudělá větný rozbor. Nechal bych na řediteli školy, jaké typy žáků chce přijímat a co u nich preferuje. Jinak je ředitel jen kašpárek," konstatoval ve vysílání ČT24 Václav Klaus, který má za sebou mnohaletou praxi ředitele elitního pražského gymnázia PORG. Pokud chce stát kontrolovat kvalitu absolventů základního vzdělávání, má to podle něj dělat v pátých, respektive devátých třídách, a nekomplikovat tím proces přijímání studentů na střední školy.

Ředitel Cermatu Jiří Zíka ale upozorňuje, že o kritériích pro přijetí ředitelé rozhodovat budou. "Jednotné přijímací zkoušky mají ověřit vědomosti, které by měly dát všechny školy stejně. V tomhle jednotné přijímací zkoušky nehrají roli," dodává. Totéž si od jednotných testů slibují například i jihlavské technické školy; očekávají zvýšení kvality základních škol. "Jednička na jedné základní škole neodpovídá jedničce na druhé, takže je to určitě správné řešení, aby bylo srovnání celoplošné," potvrzuje ředitel střední průmyslové školy v Jihlavě Miroslav Vítů. Pro udržení přijímacích zkoušek se vyslovil i poslanec Pavel Kováčik (KSČM), který upozorňuje například na to, že ve společnosti chybí řemeslníci. "Přijímací zkoušky lépe pomohou vybrat zaměstnání," uvedl. Souhlasí s ním i poslanec za ODS Bohuslav Svoboda: "Je to o tom, jak je test nastaven. Zkouška může pomoci vytipovat žáky s většími předpoklady pro studium."

V souvislosti s přijímacími zkouškami upozornil poslanec Jiří Zlatuška (ANO) na to, že "celá idea přijímacích zkoušek může uškodit". Důvodem je podle něj rozdílná úroveň základních škol nebo omezení systému zkoušek jako takových, které ne vždy mohou ukázat, kdo má pro studium vlohy. "Pokud použijeme centrální zkoušku, studentům uškodíme," shrnul Zlatuška v pořadu Události, komentáře.

1 komentářů:

Kamínek řekl(a)...
17. dubna 2015 v 14:00  

Jak prosím donutíte ředitele školy, který potřebuje získat potřebný počet žáků kvůli financování školy, aby ze 30 přihlášených na obor pro 30 žáků nepřijal i ty, kteří přijímačky nezvládnou, případně aby neupravil podmínky k přijetí tak, aby mohl vzít co největší počet? Myslím, že jednotné přijímačky a jednotná nepodkročitelná mez jsou nutností. Stejně tak by měly být nutností hranice pro přijetí na jednotlivé typy škol - gymnázia, SOŠ, SOU. Vždyť je zcela běžné, že žáci ve škole dostají stejné zadání pro všechny a výsledky je rozřadí do známek. Neznám moc vyučujících, kteří by připravovali prověrky svým žákům podle toho, jak jsou schopní zvládat učivo tak, aby z prověrky všichni měli výborné výsledky. A přesně o to bojují odpůrci jednotných přijímacích zkoušek a závazných hranic. Velmi rychle a jednoduše by se zjistilo, které školy se prakticky neuživí a je nutné je omezit nebo zavřít.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.