Přečtěte si: Šabatová: Přípravné třídy by neměly být alternativou povinné školky

pátek 17. dubna 2015 ·

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová nesouhlasí s návrhem ministerstva školství, aby se povinný poslední rok předškolního vzdělávání mohl odehrávat také v přípravných třídách. Podle ní by to mohlo vést k segregaci dětí na samém začátku vzdělávací dráhy. Ministerstvo školství s touto variantou počítá v návrhu novely školského zákona. Se zavedením povinného roku předškolního vzdělávání počítá ministerstvo od září 2017. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) výtce Šabatové oponoval, není s věcí prý dostatečně seznámena.


Z článku afi v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

"Je velmi nebezpečné to založit ve dvou liniích, protože tím vzniknou dva proudy, které už se pak nikdy nespojí," upozornila ombudsmanka Anna Šabatová při dnešní panelové diskusi na téma rovného přístupu ke vzdělávání. Ministerstvo školství počítá v návrhu novely školského zákona s tou variantou, aby se povinný poslední rok předškolního vzdělávání mohl odehrávat také v přípravných třídách. Podle náměstka pro vzdělávání Jaroslava Fidrmuce (KDU-ČSL) se přípravné třídy osvědčily. Novela nedávno prošla připomínkovým řízením.

V praxi podle ombudsmanky vznikají přípravné třídy především při praktických školách nebo při základních školách se značným podílem romské komunity. Náměstek Fidrmuc oponuje, že nově už nemusejí být určeny pouze pro sociálně znevýhodněné děti. "Jsou s nimi velmi dobré zkušenosti hlavně u dětí, které mají odklad. Ty se potřebují z mateřské školy posunout o krok dále a v přípravné třídě jsou vlastně jednou nohou ve škole," poznamenal.

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. dubna 2015 v 23:29  

No comment.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. dubna 2015 v 0:01  

Možná už nastal čas oprášit inkluzivní myšlenku, že přípravná třída pro zdárné asolvování první třídy zakládá v logice věci předpoklad pro zakotvení přípravné třídy pro druhou třídu, přípravné třídy pro třetí třídu, přípravné třídy pro...
A co když někdo bude pro vstup do první třídy potřebovat alespoň dva přípravné roky. A nebo, jestli by nešlo udělat i přípravnou třídu před prvním ročníkem gymnázia, aby mohli studovat i žáci s těmi slabšími přepoklady, a pak ještě přípravnou třídu pro úspěšné složení maturity.

Unknown řekl(a)...
18. dubna 2015 v 10:30  

Ta přípravná třída před prvním ročníkem gymnázia mne zaujala, ostatně některé vysoké školy ji mají také.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.