Přečtěte si: Povinné přijímačky zřejmě nebudou jednotné. Školám zůstane svoboda

středa 1. dubna 2015 ·

Chystané povinné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol včetně gymnázií zřejmě nebudou jednotné. Školy by měly dostat možnost používat nejen testy dodané ministerstvem školství, ale i vlastní písemky nebo testy zakoupené od komerčních firem.


Z článku ČTK a iDNES.cz na iDNES.cz vybíráme:

O přijímání uchazečů by i nadále měli rozhodovat ředitelé škol, přičemž by písemné zkoušky ze základních předmětů měly mít alespoň poloviční podíl na výsledném hodnocení. Návrh nepočítá s omezením pravomoci stanovit centrální hranice minimální úrovně nezbytné pro přijetí.

Ministr školství Marcel Chládek také v minulosti hovořil o tom, že po letošním pilotním testování by povinné přijímačky měly být spuštěny hned v následujícím školním roce. Uzákoněno to ale zřejmě do té doby nebude. Navrhovaná novela školského zákona by měla být účinná od ledna 2016 a úprava systému přijímacího řízení až od 1. září 2016

4 komentářů:

Eva Kulhánková řekl(a)...
1. dubna 2015 v 17:32  

Obchod je obchod. Scio dealer Zlatuška zobchodoval s tím rakovnickým ňoumou novelu zákona za Scio přijímačky. Jenže si hošan z Karmelitské nevšiml, že mu Kobliha mezitím dealera odstavil na vedlejší kolej. Takže si tak trochu ňouma koupil Karlštejn. Inu nekup ho, když byl tak levný. Velká kopa legrace.

Meky Messer řekl(a)...
1. dubna 2015 v 18:35  

Paní kolegyně, tohle mně nedělejte, já se málem smíchy udusil rohlíkem.
Pročež si kladu otázku, proč byl CERMAT s velkou pompou pověřen pilotním ověřením jednotných přijímaček, které jistě nebylo zadarmo a které je nyní tedy zcela irelevantní...

Simona CARCY řekl(a)...
1. dubna 2015 v 18:59  

I ztrata je obchod! Kobliha si omotal rakovnickeho odbornika na cokoli kolem prstu a pak mu tipnul jeho vize z televize.

Jan Hučín řekl(a)...
1. dubna 2015 v 20:58  

Návrh nepočítá s omezením pravomoci stanovit centrální hranice minimální úrovně nezbytné pro přijetí.

Této větě nerozumím. Chce tím autor říct, že ministerstvu zůstane pravomoc stanovit centrálně počet bodů nutný k přijetí? To nemůže být pravda, protože tuto pravomoc dosud nemá, tak mu nemůže zůstat. Nebo snad tu pravomoc má získat? Z návrhu novely to nevyplývá, tam se hovoří o tom, že prováděcí předpis stanoví formu, obsah či délku, nikoliv způsob hodnocení ani povinná kritéria. A kdyby se centrální hranice do zákona dostala, nemá smysl, jestliže si každá škola může dělat vlastní (tj. různě obtížné) testy.

Jinak souhlas, to pilotní ověřování se zdá z pohledu navrhované novely trochu podivné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.