Přečtěte si: České školství má dvacet pět let zpoždění

pondělí 13. dubna 2015 ·

Ministerstvo školství doručilo do vlády záměr vzdělávání v České republice. Materiál vychází ze Strategie vzdělávání 2020, kterou vypracoval ještě bývalý ministr Petr Fiala (ODS). Zároveň je v něm ovšem velmi patrný otisk současného ministra Chládka, který se dlouhodobě snaží vyjít vstříc zájmům zaměstnavatelů.


Z článku Bohumila Kartouse v iHNed.cz vybíráme:

Vliv Marcela Chládka je nejvíce patrný v kapitole středních škol, kde má dojít k největším změnám a kde lze také najít patrně nejvíce sporné body. Je sice pěkné, že budeme ladit strukturu středoškolských oborů a jejich financování podle potřeb zaměstnavatelů, rozuměj podle tzv. národní soustavy kvalifikací.

Ale kdo ví, za jak dlouhých porodních bolestí vznikala, těžko uvěří, že bude možné zajistit tím podobnou aktuálnost, jaké je schopen dobře zaběhnutý ­duální systém v Německu. Tam se holt průmysl podílí skutečně (systémově a finančně), nejen deklaratorně.

5 komentářů:

MM řekl(a)...
13. dubna 2015 v 9:57  

"Druhý jazyk na učilištích dělá vrásky všem, kdo vědí, jak zoufalá je v těchto školách úroveň vzdělávání v jednom cizím jazyce..."

Proč? Vždyť titíž žáci vesele absolvují dva cizí jazyky už na základní škole a nikdo si to netroufne označit jako "zoufalé".
(To byla ironie, samozřejmě.)

Tajný Učitel řekl(a)...
13. dubna 2015 v 10:06  

Šít vzdělávání na míru průmyslu je velký omyl. Kdo ví, jaké budou potřeby průmyslu za 13 let nebo 4 roky?

Vzdělávání je nutno přizpůsobit pedagogickým a vzdělávacím potřebám dětí/adolescentů. To je konstatnta, která se mění jen velmi zvolna.

krtek řekl(a)...
13. dubna 2015 v 11:43  

Já už jsem to četl, že vzdělávání je potřeba přizpůsobit pedagogickým a vzdělávacím schopnostem učitelů. Teď mne napadla kacířská otázka: jakou pedagogickou potřebu mají děti/adolescenti? Malou nebo velkou?

Unknown řekl(a)...
13. dubna 2015 v 12:27  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nicka Pytlik řekl(a)...
13. dubna 2015 v 12:39  

Teď mne napadla kacířská otázka:

Ale na tom přece není zhola nic kacířského.
Pominu svoji myšlenku, že vzdělávání a výchova jedinců by mohly korespondovat i s potřebami společenství. Tedy s jeho smysluplným rozvojem a kultivací.
Nevím přesně, jsou-li vzdělávací potřeby dětí a mládeže malé či velké, ale dovozuji, že se jistojistě týkají fejzbůku a slevových a herních portálů.
Mě spíš napadlo, jestli se už dětiček někdo na jejich vzdělávací potřeby zeptal. Já jsem jednou zkusil se poptat, co by se žáci rádi v té naší informatice naučili. Dostalo se mi velmi poměrně nejasných odpovědí, jako že něco o těch počítačích, nebo co... a nebo ty fotky, třeba.
Pak vyšlo najevo, že uvádím žáky do úzkých nevhodně osobními až vlezlými otázkami.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.