Ondřej Andrys: InspIS PORTÁL pomáhá rodičům a žákům při výběru školy

úterý 7. dubna 2015 ·

V říjnu 2014 byl oficiálně spuštěn informační systém InspIS PORTÁL. Smyslem této webové platformy je poskytovat všem zájemcům na jednom místě užitečné a co možná nejkomplexnější informace o školách a školských zařízeních zapsaných ve školském rejstříku. Systém tak umožní školám vlastní prezentaci, která není nijak zpoplatněna a jejíž výhody převyšují vypovídací hodnotu běžných webových stránek školy.


Veřejnosti pak InspIS PORTÁL nabídne místo, na němž lze snadno a komfortně vyhledat mnoho důležitých a zajímavých informací o konkrétních školách. Děje se tak prostřednictvím předdefinovaného formuláře s obsahově různě vymezenými položkami, který mohou jednotlivé školy vyplnit a přiložit k němu také další doplňující dokumenty, jako jsou výroční zprávy, koncepční záměry, školní vzdělávací programy, školní řády či rozvrhy hodin.

Po zadání požadovaných kritérií InspIS PORTÁL nabídne přehled všech dostupných škol, které odpovídají zadaným požadavkům. Souhrnné základní informace jsou navíc doplněny také o inspekční zprávy či další výstupy ČŠI. Kromě základních kontaktních informací o škole nebo odkazu na webovou prezentaci se zobrazuje také charakteristika školy či poskytovaného vzdělání a série dalších strukturovaných informací (velikost školy, bezbariérový přístup, dopravní dostupnost, materiální podmínky, nabídka cizích jazyků, způsoby hodnocení, informace o specifických aktivitách apod.). V systému lze nalézt všechny školy a školská zařízení zapsané ve školském rejstříku, což umožní například potenciálním uchazečům o vzdělávání a jejich rodičům snadnou orientaci v jednotlivých oblastech, které nejlépe odpovídají jejich představám.

Každá škola by měla s veřejností otevřeně a důsledně komunikovat, je to v zájmu všech zúčastněných. Díky systému lze velmi snadno dohledat všechny školy, které splňují kritéria, jež uživatel sám zadá. Předpokladem pro existenci těchto údajů v systému je však to, že je školy vyplní. K tomu existuje jednoduchá cesta. V systému jsou k dispozici elektronické formuláře, které škola alespoň částečně vyplní (zadá nebo vybere odpovědi na uvedené otázky), tyto informace jsou pak ihned dostupné na InspIS PORTÁLu v profilu školy.

Školy jsou ve vyplňování údajů do systému víceméně aktivní. Systém byl uveden do veřejného provozu v říjnu 2014 s třemi sty vyplněnými profily. Dnes jich evidujeme kolem tří tisíc. Zbývá ale ještě třikrát tolik a je jasné, že systém bude tím užitečnější, čím více bude naplněný. Důležité také je, že základní naplnění profilu těmi nejdůležitějšími informacemi trvá několik minut, kompletní naplnění několik málo desítek minut. Takže nejde o žádnou velkou zátěž, proto velmi vyzýváme školy, aby své profily vyplnily.

Návštěvnost InspIS PORTÁLu je v řádu tisíců unikátních návštěvníků měsíčně, což je dobrý výsledek na to, že jsme teprve na začátku. Musíme se teď ale soustředit na publicitu. Není úplně jednoduché oslovit širokou veřejnost a předat jim informaci, že jim nabízíme tuto službu. Možnosti využití InspIS PORTÁLu jsou ještě mnohem širší. To, co je nyní v rámci systému ve veřejném provozu, je pouze část toho, co portál dokáže. Připravujeme další funkčnosti, ale ty už nebudou zcela veřejné a budou určeny výhradně pro školy. Jejich využití bude opět zcela dobrovolné, nicméně užitečné.

První z nich potěší zejména malé školy, které mají problém s vytvořením vlastního webu a jeho správou. Nabídneme jim možnost pomocí jednoduchého redakčního systému vytvořit a udržovat webovou stránku školy – zdarma, napořád a bez potřeby nějakého najatého IT experta nebo nákupu komerční služby. Přitom se může jednat o web kvalitní, atraktivní a živý a starat se o něj může uživatel-laik. Druhá funkčnost umožní jakousi autoevaluaci školy pomocí některých nástrojů hodnocení, které používá také ČŠI. Principem bude vyplnění připravených elektronických formulářů, které pak škole řeknou, jak by ji asi viděla ČŠI, kdyby u ní prováděla inspekci, anebo také to, jak si škola vede v anonymním porovnání (a agregovaně) s jiným školami obdobných parametrů (obdobné velikosti, ve stejné lokalitě apod.).



PhDr. Ondřej Andrys, MAE, náměstek ústředního školního inspektora a hlavní manažer projektu NIQES

Zdroj: Informační bulletin České školní inspekce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.