Přečtěte si: Zahrajte si na ministra: Kolik by stálo zvýšení učitelských platů?

úterý 31. března 2015 ·

Je to dlouhodobá bolest českého školství. Pokud někdo chce učit, musí být nadšenec. Za výuku si nevydělá tolik jako učitelé v západních zemích. Podle srovnání zemí OECD ovšem platy českých učitelů dosahují 94 procent národního průměru, podobně jako v Rakousku, Finsku či Belgii. Zahrajte si na ministra financí a vyzkoušejte si v naší aplikaci, kolik by zvýšení učitelských platů stálo.


Z článku Petry Benešové, Jaroslava Růžičky a Marcela Šulka v Rozhlas.cz vybíráme:

(...) učitelka matematiky Helena Paďourová, stojí před tabulí už 37 let. A ohodnocení? Měsíčně bere 26 tisíc korun hrubého.

„Spokojená nejsem. Vždy s očekáváním vyhlížím další volby, protože školství mají všichni jako prioritu, ale pak je po volbách a opět to sklouzne do stereotypu, který říká, že ve školství musí proběhnout velké změny, ale peněz je na to málo. A že budeme muset čekat. Tak čekám už asi 20 let,“ stýská si Paďourová.

Když nedávno ministerstvo školství přidávalo na platy pedagogů, polepšila si o 1300 korun.

„Nevím, jestli je pro někoho dostatečné přidání 1300 korun před zdaněním, když jsem v poslední platové skupině. To je tak na to, jít s kamarádkou pětkrát na kafe.“


Foto: Free Digital Photos

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.