Přečtěte si: Dlouhá cesta profesionalizace učitelů

pondělí 2. března 2015 ·

Rozhovor Kateřiny Lojdové s docentkou Michaelou Píšovou o tom, co z učitelů dělá profesionály, a o tom, co tak jen vypadá.


Z rozhovoru v Časopisu Komenský, roč. 138, č. 4, vybíráme:

Pojmy profese a profesionalita jsou hojně užívány v odborném i laickém jazyce. Jaký je vztah mezi profesí a profesionalitou? Lze ilustrovat tyto pojmy konkrétně na příkladu učitelství? V čem je učitelství specifické oproti tradičním profesím, jako je lékař či právník?

Volání po profesionalizaci učitelství je často slyšet u nás i v zahraničí. Profesionalizace je prezentována jako všelék, je považována za ekvivalent zkvalitňování práce učitelů, ale zároveň za podmínku tohoto zkvalitňování. Co vlastně je profese a profesionalizace? Někteří sociologové se na problematiku profese dívají například skrze model vymezující celou řadu charakteristik, které by měla etablovaná profese naplňovat. Jsou to například rozsáhlá příprava na vykonávání odborné práce, specifické znalosti, existenční důležitost a nezastupitelnost, autonomnost práce a rozhodování, spojování se do profesních organizací, služba hodnotám atd. Tím je ale vzbuzován mylný dojem, že se povolání stává profesí v momentě, kdy je možné všechny tyto položky odškrtnout. Jiní sociologové namítají, že to takto úplně nefunguje, že získání profesionálního statutu je historicko-společenský proces. Znamená to, že společnost v určitém stupni svého vývoje uzná, že povolání je autoritativní a prestižní do té míry, že jej lze považovat za profesi. A to je docela důležité pro současný emancipační boj učitelství. Teď je totiž jiná doba, než když etablované profese, například lékaři či právníci, získávaly tento status.

Další věc je, že učitelství se od těchto etablovaných profesí v mnohém liší. Tři hlavní rozdíly velmi pěkně shrnul v roce 1990 Fenstermacher. První je v oblasti znalostí. Etablované profese si své znalosti poměrně žárlivě střeží, zatímco v případě učitelství je důvodem jeho existence právě předávání znalostí. Druhý rozdíl, na který poukazoval, se týká vztahu mezi klientem a profesionálem. V etablovaných profesích se nestaví na osobních vztazích, ale naopak – osobní záležitosti klientů jsou mimo oblast zájmu profesionála. Učitel však musí svého žáka dobře znát – osobní věci žáka mají přímý vliv na jeho učení.

Třetí rozdíl Fenstermacher nazýval reciprocitou úsilí. Aby mohla učitelova snaha vést k úspěchu, musí se nejprve setkat se snahou či úsilím na straně žáka. Dnešní výzkumy ukazují, že až 50% výsledků vzdělávání závisí na žákovi, jeho osobnosti, úsilí atd. Přitom pokud žáci nedosahují očekávaných výsledků, jsou za to kritizováni učitelé. To je u jiných profesí nemyslitelné.

Z toho vyplývá, že učitelství musí hledat vlastní cestu, a ta nevede přes naplňování formálních charakteristik profese, ale klíčem je spíše profesionalismus učitelské komunity. Profesionalismus zahrnuje profesionalitu jednotlivých členů komunity, tedy znalosti, dovednosti a postupy, které jednotliví členové komunity využívají v kvalitní výuce. Profesionalita je označením pro kvalitní výkon profese ve prospěch druhých.


5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. března 2015 v 11:14  

" Dnešní výzkumy ukazují, že až 50% výsledků vzdělávání závisí na žákovi, jeho osobnosti, úsilí atd. Přitom pokud žáci nedosahují očekávaných výsledků, jsou za to kritizováni učitelé. To je u jiných profesí nemyslitelné."

krtek řekl(a)...
2. března 2015 v 13:16  

"Za to, jaká je třída, zodpovídá učitel, Za to, jaký je učitel, nezodpovídá ředitel."
Jaktože jiné profese nejsou kritizované? A co policie - Uherský brod? Když se pacient neuzdravuje, může za to doktor. Když se nevyberou daně, může za to ...

Simona CARCY řekl(a)...
3. března 2015 v 8:38  

Ono to asi u toho žáka nebude 50%, ale o hodně méně. Očekávat od nevyzrálé formující se osobnosti žáka stejný vklad úsilí jako od dobře placeného, kvalifikovaného a certifikovaného pedagoga s vysokou motivací (jež je v našich školách standardem), je asi zbloudilost, že?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. března 2015 v 9:57  

Tento kvalifikovaný a vysoce motivovaný pedagog má proti sobě vysoce demotivovaného, odporujícího a odmítajícího žáka:-)

Takže klidně i těch AŽ 50% je možných.

poste.restante řekl(a)...
3. března 2015 v 10:20  

Ale to je hluboký omyl, či spíše nepochopení, madam CARCY.
Od nevyzrálé formující se osobnosti žáka nikdo stejný vklad úsilí pochopitelně očekávat nemůže a ani neočekává.
Něco jiného je to pochopitelně u dospělých studentů VŠ a (snad) alespoň u části maturantů.
Ale kvalifikovaný a certifikovaný pedagog rozhodně neočekává, že dítko na prvním stupni plane nadšením pro procvičování násobilky a vyjmenovaných slov. Leč bez onoho vkladu úsilí pro procvičování psaní, či počítání to jaksi nepůjde. Příslušný vklad úsilí tedy musí vložit rodič, aby naučil dítko, že stejně jako se večer čistí zuby a špinavé ponožky odkládají do koše na prádlo, je potřebné na hodinku denně sednout k pracovnímu stolu a věnovat čas přípravě do školy.
Nebo Vy snad znáte někoho, kdo se naučil anglicky za dvakrát čtyřicet pět minut ve škole?

Na učiteli "dobře placeném" a "vysoce motivovaném" :-) pak je, aby žákovi ono nezbytné úsilí a utrpení pokud možno zpříjemnil, zjednodušil a oživil. Aby se pokoušel dosáhnout stavu, že se alespoň část žáků na jeho hodiny dokonce i těší, atd.

Ale představa, že lze pasivnímu žákovi nalít do hlavy znalosti díky lepšímu výkonu učitele, to je prostě pitomost.

Za sebe jen dodávám, že pro mne bylo ve většině předmětů to, co jsme se učili, prachbídně málo a spíš jsem se toho chtěl dozvědět víc. A to především i mimo školu. Ale já byl v tomhle směru exot.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.