Hledáme on-line vzdělávací zdroje!

úterý 3. března 2015 ·

V rámci celosvětové kampaně Týden otevřeného vzdělávání probíhá v ČR soutěž Hledáme on-line vzdělávací zdroje! Smyslem je ukázat, kolik vzdělávacích možností je volně k dispozici, ale i to, že se o nich neví.


Týden otevřeného vzdělávání (Open Education Week) proběhne oficiálně od 9. do 13. března 2015. Už v těchto dnech ale běží soutěž „Hledáme on-line vzdělávací zdroje!“. Soutěž je postavena na jednoduchém principu: víte-li o volně přístupném vzdělávacím materiálu v některé z vyhlášených kategorií, přihlaste ho do soutěže. Odměnou budou například vstupenky do Techmania Science Center v Plzni.

Soutěž je vyhlášena v následujících kategoriích:

  • Co je černá díra?
  • Vzdělávací zdroje pro děti s dyslexií
  • Chemické reakce
  • Různé teorie vzniku života
  • Jak komunistický režim manipuloval veřejným míněním?
  • Motivace k aktivnímu pohybu dětí


Přihlašovat vzdělávací materiály je možné do 8. 3. 2015. Poté bude mít veřejnost možnost hlasovat a vybrat mezi přihlášenými ty nejzajímavější.

Otevřené vzdělávací zdroje (Open Educational Resources, OER): Podstatou otevřeného vzdělávání je především princip volného a otevřeného sdílení. Volné a otevřené sdílení je v tomto významu chápáno jako neomezené, a to jak z hlediska jeho dostupnosti, to znamená bez bariér, tak také z hlediska svobody využívání, úprav a dalšího šíření. Ze své podstaty je jeho doménou internet, ale nemusí se omezovat pouze na něj. UNESCO vytvořilo svou vlastní platformu pro sdílení otevřených vzdělávacích zdrojů.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Otevřené vzdělávací zdroje mají velký potenciál, stačí se podívat třeba na úspěch Khan Academy, která má i svou českou odnož. Je ale nutné je popularizovat a upozornit na ně. O to se soutěží Hledáme on-line vzdělávací zdroje snažíme. “

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.