American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies: Splnil ministr Chládek svůj slib studentům? Posuďte sami

úterý 10. března 2015 ·

Z otevřeného dopisu: "Vlna protestů od studentů, rodičů a odborné veřejnosti včetně České učené společnosti donutila ministra Chládka hledat řešení. “Rozhodl” zaplatit stipendia s pětiměsíčním zpožděním 150 studentům. Zabránil ale studiu minimálně dalších 50 studentů, kteří se koncem roku 2014 zaregistrovali do jarního semestru a dalším, kteří se teprve registrovali. Nepřímo zabránil i v pokračování letního programu CTY."



Vážení a milí studenti, rodiče a kolegové,

Děkujeme vám! Vlna protestů od studentů, rodičů a odborné veřejnosti včetně České učené společnosti donutila ministra Chládka hledat řešení. “Rozhodl” zaplatit stipendia s pětiměsíčním zpožděním 150 studentům. Zabránil ale studiu minimálně dalších 50 studentů, kteří se koncem roku 2014 zaregistrovali do jarního semestru a dalším, kteří se teprve registrovali. Nepřímo zabránil i v pokračování letního programu CTY.

Ministr Chládek vyhlásil dotační program pro nadané žáky částkou Kč 1.2 milionu na rok 2015 s podmínkami které jej dělají prakticky nepoužitelným pro studenty CTYOnline. Doporučil studentům ukončit studium CTYOnline a přestoupit do tuzemských kurzů! Studenti a odborná veřejnost ale vědí, že tuzemské kurzy ani zdaleka nedosahují úrovně kurzů CTYOnline. Schází jim systémový přístup, propracovanost, renomé, propojení se světem, angličtina, 30 let zkušeností s touto činností, atd.
Ministr Chládek není se svým "rozhodnutím" spokojen a snaží se nás znemožnit v očích veřejnosti. Trvá na proplacení přes Fulbright Commission, ne přes nás. Mediím tvrdí, že jsme "prostředník" a vše děláme pro peníze a chceme zbohatnout. Během posledních pěti let jsme do programu investovali z našich osobních peněz více než Kč 22 milionu plus mnoho hodin dobrovolné práce - pan ministr evidentně hodnotí principem "podle sebe soudím tebe". CTY by bez nás do České republiky nevstoupila. Tušili asi co by je potkalo.

Ministr Chládek nestydatě tvrdí, že ušetřil. Místo Kč 5 milionu za stipendia zaplatí jen Kč 3.3 miliony. Pravda! Nezmínil ale že jsme museli zrušit registrace do jarního semestru, kam již koncem roku 2014 bylo přihlášeno dalších 50 studentů a další se hlásili. Navíc nám pan ministr dělá problémy se zaplacením Kč 300,000 za učebnice a laboratorní potřeby, které dluží od října nám, ne CTY. Ministerstvo připravilo proces k úhradě, který bude dražší než samotná pohledávka.

Rádi bychom se CTY pokračovali v nadějné spolupráci s českými školami, univerzitami, a všemi kterým zaleží na co nejlepším využití potenciálu českých studentů. Rádi bychom založili českou organizaci na principech CTY pro celou střední Evropu. Tím by se nám podařilo snížit kurzovné zhruba na polovinu a tak zpřístupnit tuto příležitost všem talentovaným bez ohledu na finanční možnosti jejich rodičů. Máme pro to stále plnou podporu CTY. Potřebujeme k tomu ale finanční spoluúčast české vlády ideálně formou stipendii tak jak to původně slíbil a potvrdil sám pan ministr Chládek. Za předpokladu spoluúčasti českého státu by jsme se rádi dál podíleli na finanční podpoře založení a provozu Centra v České republice.

Pět let děláme maximum pro založení CTY Central Europe. Pomozte nám! Pomůže to vám!

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
10. března 2015 v 8:01  

Nejak tam vypadl podpis autoru dopisu...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.