Přes 17 000 účastníků prošlo kurzem bezpečného internetu

úterý 10. února 2015 ·

Pouze 1 % lidí se o bezpečnosti na internetu dozvídá ve škole.


Přes tisíc škol z osmi krajů České republiky se zapojilo do projektu Kraje pro bezpečný internet, jehož partnery jsou Asociace krajů České republiky, Microsoft Česká republika a Národní centrum bezpečnějšího internetu. Do osvětové kampaně se zaregistrovalo přes 25 000 zájemců z řad dětí, učitelů, rodičů a odborných pracovníků. 17 000 z nich absolvovalo on-linové kurzy o internetové bezpečnosti, 8 000 dětí prošlo závěrečným soutěžním kvízem. Do letošního ročníku se zapojilo 8 krajů – Hl. m. Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj a Zlínský kraj.

To, že je potřeba vzdělávat v internetové bezpečnosti nejširší veřejnost, potvrzuje Václav Koudele, člen koordinačního výboru projektu KPBI a manažer společnosti Microsoft: „Podle průzkumů Microsoftu si jen třetina lidí nastavuje pravidla pro ochranu svého soukromí na sociálních sítích. Pouhé 1 % lidí uvádí, že je o bezpečnosti na internetu dostatečně informuje škola. Právě zde vidíme největší příležitost – digitální bezpečnost a ochrana soukromí měly být běžným tématem výuky podobně jako bezpečnost silničního provozu.“

Microsoft proto začne v rámci svých vzdělávacích center pro pedagogy Partneři ve vzdělávání nabízet i speciální kurzy zaměřené na problematiku bezpečnosti na internetu. Prostřednictvím zkušených lektorů přiblíží učitelům tematiku bezpečnosti na internetu z pohledu aktuálních hrozeb a trendů, trestního práva i metodiky výuky.

Vedle těchto projektů Microsoft také podpořil vydání komiksové knihy pro rodiče a děti s názvem Hustej internet. Ta zábavnou formou informuje právě o rizicích, kterým musíme při používání moderních technologií čelit. Doposud si ji koupilo více než 10 000 zájemců. Knihu je možné si zdarma stáhnout i jako aplikaci pro tablety.

S cílem minimalizovat rizika, která používání internetu přináší, Microsoft se připojuje ke globální kampani „Vytvořme společně lepší internet“. Klade si za cíl, aby si každý z nás definoval jednu aktivitu, kterou v roce 2015 změní při využívání internetu. Zapojte se i vy na http://www.microsoft.com/security/saferonline/, kde naleznete více informací a nápady ostatních.

Více informací o projektu KPBI najdete na www.kpbi.cz.
Informace o vzdělávacích centrech v programu Partneři ve vzdělávání najdete zde: www.icstic.cz.
Aplikaci Hustej internet je možné si stáhnout zde: Hustej internet.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.