Přečtěte si: Kam se studenty UJAK? 400 bude moct dostudovat

úterý 10. února 2015 ·

Zhruba 1 500 studentů soukromé Univerzity Jana Amose Komenského (UJAK) by bylo těžké rozdělit mezi ostatní vysoké školy, kdyby oboru Speciální pedagogika neprodloužila Akreditační komise oprávnění. Myslí si to rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima. Právě případný přestup studentů z UJAK řešil ministr školství Marcel Chládek s děkany pedagogických fakult veřejných vysokých škol a domluvili se, že fakulty nabídnou odbornou garanci a možnost dostudování pro čtyři stovky studentů z posledního ročníku.


Z článku mav v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Příběh učitelky studující na UJAK

Problém, který se týká Univerzity Jana Amose Komenského, se na základní škole v Sadské (Středočeský kraj) dotkl dvou učitelek. "Jako ředitelka školy to vnímám jako velký problém, protože obě dvě jsou velmi kvalitní učitelky a působí na naší škole už mnoho let. Takže škola by to pociťovala jako velkou ztrátu, kdyby se s nimi musela rozloučit," říká ředitelka Blanka Žánová.

Jedné z nich, Naděždě Prejzové, je 54 let a učí 34 let. Chyběla jí však kvalifikace, konkrétně vysoká škola. "Spíše je to zklamání, protože když už jsem se do toho obula, když jsem začala studovat, tak jsem přes určité problémy studium docela zvládala," dodává.

Paní Prejzová se pro UJAK rozhodla z několika důvodů: "Protože to byla vlastně jediná škola, která vyšla vstříc požadavkům mé generace, kdy jsou tam takové předměty, které jsou v mých schopnostech je splnit. A byla to škola, která zajišťovala výuku o sobotách a o nedělích. Což ostatní mají třeba i v pátek, což ne vždy se člověk může uvolnit."

Učitelka se nebojí, že by na jiných školách nezvládla předměty, jako je psychologie, pedagogika, český jazyk. "Ale bojím se předmětů, jako je třeba tělesná výchova. A vůbec na tyto školy se dělají přijímací zkoušky, součástí příjímacích zkoušek jsou právě tyto výchovy. Což třeba na UJAK nebylo," uzavírá.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.