Přečtěte si: Děti už nedokážou vnímat mluvené slovo. Na vině jsou tablety

sobota 21. února 2015 ·

Tablety a televize rozmazlily žáky natolik, že ve škole neporozumějí ani vyprávění pohádky. Bez obrazového doprovodu se neobejdou. Pokud jim rodiče nečtou, zakrní dětem příslušné centrum mozku.


Z článku Veroniky Rodriguez v Aktuálne,cz vybíráme:

„Důvody jsou dva,“ tvrdí dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová.

Prvním faktorem, který za problémy dětských pacientů stojí, je podle ní jejich nízká porodní váha. S tou se v posledních letech rodí stále více miminek – kolem osmi procent. Mohou za to předčasné porody starších matek či vícečetná těhotenství po umělém oplodnění. „Novorozenci, kteří po porodu neváží ani 2,5 kilogramu, mohou trpět opožděným vývojem řeči,“ vysvětluje lékařka.

Druhý důvodem je pak přemíra techniky, která dnešní děti obklopuje. „Místo aby rodiče svým dětem předčítali pohádky, vloží jim do ruky tablet,“ nabízí další vysvětlení Dernerová. Jenomže tím své děti poškodí. Řečové centrum v mozku, které má sluchové vjemy z okolí zpracovávat, totiž dětem postupně zakrní.




7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. února 2015 v 11:09  

Na tohle upozorňují učitelé už řadu let. A kvůli čerpání evropských peňez se stále zavádí tablety do škol. Při tom žáci o tablety už nestojí, protože mají chytré telefony.
Prostě situace je nezvratitelná. Proč jsou ale tyto výzkumy zveřejňovány tak pozdě, kdy s tím nejde už nic dělat?
Nebo se zase objeví spousta evropských projektů pro soukromé firmy které budou dětem zakazovat techniku a učit je mluvit a naslouchat?

xOn řekl(a)...
21. února 2015 v 12:03  

Už moje babička mi říkala, ať nečumím na tu "bednu", protože zblbnu. Dnes to jsou tablety a "přemíra techniky, která děti obklopuje". A ten hyperbulvární titulek je jen důkazem, že někteří z nás si zkrátka s technikou nerozumí a tak na něj svalují vinu za všechny vady světa.

Simona CARCY řekl(a)...
21. února 2015 v 13:26  

V Ringhofferove tovarne nicili delnici stroje a presto cesti delnici neztratili svou remeslnou zrucnost. Pokud nekdo ridi svuj profesni zivot podle podobnych vyzkumu, pak to pripomina Jirku Paroubka a jeho adoraci vyzkumu verejneho mineni. A jak dopadl on a jeho vize, vime vsichni...

Eva Adamová řekl(a)...
21. února 2015 v 16:30  

Jestli on ten problém nebude spíš v chování dětí mimo školu ve volném čase. Házet to na využití tabletů ve vyučování je pitomost. Pokud je tablet ve výuce použit v rotumné míře, v situacích, kde jeho využití zefektivňuje výuku, didakticky a metodicky správně, nevidím důvod kreslit na něho satanovo znamení.

A že děti ve výuce o tablety nestojí? No jasan, protože ve škole se i ten tablet, který doma děti používají jen ke hraní, používá k PRÁCI!!!

Jan Hučín řekl(a)...
21. února 2015 v 19:02  

Ano, kolegyně Adamová, v odkazovaném článku se skutečně praví, že problémy začínají v rodinách. Máme jen z médií zažitou asociaci slov "tablet" a "škola".

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. února 2015 v 13:49  

Na vině jsou tablety

Když už, tak na vině jsou ti, kteří tablety ještě dost malým dětem pořizují, třeba i ze svojí vlastní lenosti jako náhražku za seba sama.
Ze všeho nejlepší jsou ty dnešní, všelijak povídací hračky. Ale obdobné technicistní problémy byly, jsou a budou.
Čím později se avšak človíček ve svém ošizeném vývoji setká s realitou, tím to setkání bude bolestnější. A pracnější případná náprava.
Od toho tu jsou rodiče, které si děti pořizují, a pak s nimi nějakým způsobem nakládají.
Není mi známo, jestli tyhlety různé 'civilizační' choroby už nabývají parametrů epidemie. A také mi není známo, nakolik jsou smrtelné.

Unknown řekl(a)...
23. února 2015 v 23:14  

Studenty dnes fakticky zaujmou již jen sociální sítě . Tablet začínají brát pouze jako nějakou "pitomou knížku". Vše vskutku nahrazují chytré telefony a bohužel tomuto fenoménu není současná škola schopna konkurovat. Jde čistě o zábavu. Jakékoliv přemýšlení totiž studenty strašně moc "bolí".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.