Ve znamení solidarity: Do mezinárodní soutěže se mohou hlásit i české školy

čtvrtek 15. ledna 2015 ·

“Ve znamení solidarity: Zajímáme se, nebojíme se a sdílíme“ – takové je téma letošní soutěže školních projektů přeshraniční spolupráce. Už poosmé tak zve projekt aces – Akademie středoevropských škol učitele a studenty, aby vytvářeli a realizovali projekty spolu se svými mezinárodními partnery. Návrhy projektů lze posílat od 15. ledna do 15. dubna 2015. Školy s nejlepšími nápady získají grant.

Vzdělávací iniciativu aces zahájila v roce 2006 Nadace ERSTE a koordinuje ji vídeňské Interkulturelles Zentrum ve spolupráci s bratislavskou organizací VČELI DOM. Jejím cílem je podpořit výměnu a mezikulturní dialog mladých lidí. Do této sítě, která je aktivní ve střední 
a jihovýchodní Evropě a kterou podporují ministerstva školství ve všech zúčastněných zemích, se již zapojilo více než 25 tisíc žáků a 36 tisíc učitelů z 15 zemí.

Z České republiky, která je součástí projektu od jeho počátku, se zúčastnilo 24 škol, několik z nich 
i opakovaně (http://www.aces.or.at/schoolnetwork).

Letošní téma: Solidarita

Všichni lidé jsou si rovni, ale ne všichni mají rovné příležitosti. Bohužel, někteří jsou z různých důvodů znevýhodněni: mají speciální potřeby, žijí pod hranicí chudoby nebo jsou odsouváni na okraj zájmu kvůli tomu, kým jsou, odkud pocházejí nebo co se jim stalo. Cílem projektu aces je vytvořit společnost, ve které se lidé starají jeden o druhého, kde se lidé nejen hlásí ke svým právům, ale také vidí zodpovědnost, kterou mají za blaho nás všech.

„Projekt aces posiluje myšlenku rovného partnerství a sdílené odpovědnosti. Jeho mezinárodní charakter vybízí studenty a učitele k tomu, aby se podívali za hranice svých vlastních životů 
a obzorů. Získají tak přátele mezi lidmi z jiných zemí a pohlédnou na svou zemi z jiné perspektivy, což posílí jejich kritické myšlení, empatii a solidaritu. A také si při tom užijí spoustu zábavy,“ vysvětluje Robin Gosejohann, projektový manažer Nadace ERSTE.

Jedna soutěž – spousta vítězů

Od 15. ledna do 15. dubna 2015 mají školy možnost najít své mezinárodní partnery a poslat společný návrh projektu. Výzva je určena školám v zapojených zemích s cílovou skupinou studentů ve věku 12 až 17 let. S hledáním mezinárodního partnera pomáhá online aplikace na webu aces (www.aces.or.at/partnerfinder). Mezinárodní komise následně vybere a ocení nejlepší nápady 
a vítězové získají podporu pro své přeshraniční projekty. Mezinárodní setkání s delegacemi všech vítězných projektů poté nabídne platformu pro výměnu zkušeností a další rozvoj vzdělávání.

aces – data a fakta

Téma projektové soutěže: Ve znamení solidarity: Zajímáme se, nebojíme se a sdílíme
Uzávěrka přihlášek: 15. dubna 2015
Partnerské země: Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá hora, Česká republika, Chorvatsko, Kosovo, Maďarsko, Makedonie, Moldavsko, Rakousko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko

Kontakt:
Interkulturelles Zentrum
Rebecca Zeilinger
Phone: +43/(0)1/586 75 44

Více informací na: http://www.aces.or.at

O Nadaci ERSTE 

Nadace ERSTE vznikla v roce 2003 z Erste Oesterreichische Spar-Case, první rakouské spořitelny. V současnosti je hlavním akcionářem Erste Group a investuje do společenského rozvoje v Rakousku a ve střední a jihovýchodní Evropě. Podporuje sociální soudržnost a angažovanost v oblasti občanské společnosti; jejím cílem je sdružovat lidi a šířit vědění o nedávné historii regionu, který prošel po roce 1989 dramatickými změnami. Jako aktivní nadace rozvíjí své vlastní projekty v rámci tří programů: Sociální rozvoj, Kultura a Evropa.

Více informací naleznete na www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum

Interkulturelles Zentrum (IZ) je nezávislá nezisková organizace se sídlem ve Vídni (Rakousko). Od roku 1987 podporuje mezinárodní partnerství mezi školami, přeshraniční spolupráci v oblasti vzdělávání, mezinárodní práci s mládeží, stejně jako mezikulturní vzdělávání a management rozmanitosti v Rakousku a v zahraničí. Od roku 2007 je IZ Národní agenturou pro mládežnický program EU (Youth in Action, Erasmus+). IZ je vedeno manažerským týmem na plný úvazek a čestným představenstvem složeným z odborníků.

Více informací naleznete na www.iz.or.at.

VČELÍ DOM

VČELÍ DOM je neziskové občanské sdružení, které vzniklo v květnu 2009 v Bratislavě s cílem podporovat a rozvíjet iniciativy, které pomáhají společnosti naplnit výzvy spojené se vznikem nové sjednocené Evropy. Sdružení se aktivně podílí na vyhledávání a tvorbě zdrojů, které mohou pomoci oživit kulturní a společenský život na Slovensku a v ostatních zemích zejména střední a jihovýchodní Evropy. Úsilí sdružení VČELÍ DOM se soustředí na posilování občanské společnosti a dialogu v Evropě. Hlavními pilíři jeho aktivit je vzdělávání, sociální participace a partnerská spolupráce.

Více informací naleznete na www.vcelidom.sk.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.