Přečtěte si: Pět milionů pod stromeček od Chládka

středa 21. ledna 2015 ·

„Ministerstvo školství podpoří studium nadaných studentů v programu Centrum pro talentovanou mládež v České republice. Ministr školství Marcel Chládek se rozhodl na tento program vyčlenit částku 5.000.000 korun pro školní rok 2014/2015.

Z článku Šamana v Šamanově doupěti v hospůdce U hřbitova vybíráme:

Hezký dáreček – minus pět milionů korun! Ty si od talentovaných českých dětí a amerických sponzorů prakticky vyzvedlo ministerstvo školství. Porada vedení MŠMT totiž "revokovala" jednu z předcházejících porad vedení MŠMT. A našla si pro to spoustu oficiálních i neoficiálních zdůvodnění.

Z těch oficiálních:

a) Peníze se vrážejí do drahých kurzů soukromé školy, což je "problematické z hlediska financování státního rozpočtu".
Pan ministr a jeho úředníci se tváří, jako by od samého počátku nevěděli, že Johns Hopkins University je soukromá. Věděli. Takže buďto zapomněli, anebo jim to včas nedošlo. A mezi červencem a zářím si to ani neověřili, když do toho chtěli jít.
K tomu nutno dodat: Univerzita je soukromá, její Centrum pro talentovanou mládež CTY je neziskovou organizací, a nadace, která onen program sponzoruje, i občanské sdružení Nadané dítě jsou neziskové!

b) Doplatek kolem 5.000 Kč je vysoký pro děti ze "sociálně slabších rodin" a "je v rozporu se zásadami rovného přístupu ke vzdělání".
Už jsme psali, že pro skutečně sociální případy se pomoc našla. A navíc: Podle stejné zásady by měli mít přístup na gymnázia a univerzity všechny děti. Sám pan ministr přitom říká, že "ne všichni mají na středoškolské vzdělání" a chce o tom rozhodovat na základě jediné zkoušky. Popisovaný program je přitom otevřen jen pro 10 – 15 % populace! Jaká nerovnost! Ministerstvo teď prý bude hledat "nediskriminační řešení". (Nejspíš na zhloupnutí zbytečně nadaných dětí.) Přitom: Těchto 10 až 15 procent lidí je schopno náš národ (a náš národní důchod) někam pozvednout!

c) Je to prostě drahé. U nás to děláme levněji.
Inu, u nás děláme levněji, ale ne to.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.