Přečtěte si: Fungující školství z pohledu domácího vzdělávání

pondělí 26. ledna 2015 ·

Říká se, že jsme národem J. A. Komenského, učitele národů. A mne tedy zaujal článek na téma (ne)fungování školství, který vyšel na Neviditelném psu dne 19. 1. Chtěl bych v článku napsané obohatit o náš pohled rodičů, kteří svoje čtyři děti vzdělávali a ještě vzdělávají na prvním i druhém stupni doma.

Z článku Stanislava Lorence, duchovního Křesťanského společenství K. Šenov, v NeviditelnýPes.cz vybíráme:

Jako křesťan nemohu zapřít, že těmi tradičními hodnotami myslím to, co vychází z hodnot křesťanských. Nemůžeme zavírat oči před tím, že naši společnost právě křesťanství přes tisíc let formovalo a kultivovalo. Dnes žijeme ve zmatené postmoderní době, kdy často ani nevíme, co je vlastně dobré a špatné. (Ovšem o to více jsme pyšní sami na sebe a sebejistí ve svých postojích.) Proto tedy několik příkladů z Nového zákona, co je dobré: láska k Bohu a bližnímu, radost, trpělivost, pracovitost, sebeovládání, laskavost, dobrota, věrnost, obětavost, pokládání druhého za přednějšího sebe, poslušnost, podřízenost, odvaha v dobrém, nemít svobodu za příležitost k prosazování sebe atp… Co je naopak špatné: necudnost, nečestnost, sexuální nečistota (patří sem i pornografie, promiskuita, nevěra…), duchovní nečistota (okultismus, astrologie, spiritismus, východní mystika…), bezuzdnost, rozbroje, žárlivost, vášeň, domýšlivost, podlost, závist, opilství, nestřídmost, sobectví, netrpělivost, vzpoura, nepodřízenost, neposlušnost autoritám atp… To je jen malý výčet. Zamysleme se nad tím, čím a jak formujeme naše děti. Jakými žáky zásobují naše rodiny ty kritizované školy: často sebevědomými lenochy zaměřenými na svůj vlastní prospěch, neschopné a neochotné spolupracovat s autoritami. Bible takovým říká hlupáci.

3 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. ledna 2015 v 12:12  

Jakápak byla asi tisíciletá praxe církve(í)? Kterou z těch ctností nepošlapala? Nevoní východní mystika? Co asi bylo původní křesťanství? Nebo že by strach z konkurence?

Jan Hučín řekl(a)...
26. ledna 2015 v 15:21  

Pane Sotoláři, chápu vaše výhrady. Ale především bych chtěl upozornit, že pan Lorenc zmiňuje určité hodnoty, nemluví o církvi. Souhlasím s tím, že se v dějinách pod praporem křesťanství dělo mnoho krutostí. To ale bylo v rozporu se zmiňovanými hodnotami, nelze tvrdit, že se krutosti děly důsledným uplatňováním původních křesťanských hodnot. (Dovolím si podotknout, že zásady typu "oko za oko, zub za zub" nejsou křesťanské, byla to židovská praxe, kterou Ježíš výslovně odmítá, viz např. Matoušovo evangelium, 5. kapitola od verše 38.)

Původní křesťanství je popsáno v Novém Zákoně. Najdeme tam jak poselství a vzorový příklad jeho naplnění (evangelia), tak praxi prvotní církve, v té době ještě nezkorumpované státní mocí (Skutky apoštolů, listy Pavla a ostatních církevním obcím). Doporučuju např. 5.--7. kapitolu Matoušova evangelia nebo list Efezským 4. a 5. kapitolu.

Jirka řekl(a)...
26. ledna 2015 v 23:01  

Přestože nemohu a nechci vzdělávat své děti doma a vzdělávám je spolu s kolegy mezi mnoha cizími dětmi ve veřejné škole, došel jsem i bez Boha a církve ke stejným závěrům. Rodiče jsou strůjci úspěchu svých dětí. Někteří to mají snadné, jiným to nezávidím, ale bez jejich pomoci bych raději suploval za Sisyfa.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.