Finále Mladého chemika: detektivka v laboratoři a bublinář ve třídě

pondělí 26. ledna 2015 ·

Ve čtvrtek 22. 1. 2015 se v prostorách Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích uskutečnilo regionální finále soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR. Třiatřicet finalistů změřilo své síly v laboratorních dovednostech a poté se zúčastnilo projektu Kouzelná laboratoř.


Největší chemická soutěž odstartovala v říjnu loňského roku a zúčastnilo se jí celkem více než 3 000 žáků devátých tříd z pěti krajů: Pardubického, Královéhradeckého, Středočeského, Libereckého a Kraje Vysočina. Po dvoukolovém testování teoretických znalostí se do finále, jež prověřilo praktické dovednosti soutěžících, probojovalo 33 nejlepších. Slavnostního zahájení finálového dne se ujal Martin Kiss, vedoucí odboru školství a kultury Krajského úřadu Pardubického kraje, který zdůraznil potřebnost technického vzdělávání a popřál soutěžícím hodně úspěchů.

Na chemické talenty čekaly jednoduché laboratorní úlohy: dokazování přítomnosti látek ve vybraných sloučeninách. „Překvapilo mě, jakou podobu mělo zadání. Šlo totiž o detektivní pátrání a hledání chemických důkazů. Úplná detektivka!“ přibližuje Jakub Koumar ze ZŠ Polná na Jihlavsku. „Práce mi ale nepřipadala moc obtížná, takže doufám, že se umístím nejhůře do desátého místa,“ doplňuje optimisticky.

Pro učitele byly připraveny vzdělávací kurzy. Ty pokryly široké pole témat: od problematiky chemie a životního prostředí přes ochranu obyvatelstva až po fyzikální a chemické pokusy pro základní školy. Vybraní kantoři se zúčastnili také exkurze ve společnosti Norbrook.

Po skončení soutěžní části se uskutečnil projekt ESF Kouzelná laboratoř, který nabídl žákům i učitelům ukázky efektních pokusů a interaktivních experimentů. V rámci workshopu si mladí chemici mohli vyzkoušet například extrakci rostlinných barviv. Vrcholem dne pak bylo vystoupení mistra bublináře Matěje Kodeše. Ten předvedl působivé snoubení vzduchu s vodou na pomezí fyzikálních a chemických zákonů. Odvážlivce z řad publika poté zasvětil do svého umění. „Naším cílem je žáky nejen poučit, ale také pobavit a okouzlit. Chemie v sobě totiž skrývá nesmírně hravý a tvůrčí potenciál, který je pro mladou generaci mnohem přitažlivější než strohé rovnice a vzorečky,“ vysvětluje ředitel SPŠCH Jan Ptáček.

Finálové klání rozhodlo o konečném pořadí kategorie jednotlivců. Nejméně 3 nejlepší postoupí ještě do finále celostátního, které se uskuteční 11. června 2015 v prostorách pořádající Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

Slavnostní vyhlášení výsledků regionálního kola proběhne 31. března 2015 v pardubickém ABC Klubu Na Olšinkách. „Předávání cen bude mít opět charakter zábavného odpoledne s bohatým doprovodným programem. A protože Mladý chemik je k žákům velmi štědrý, všichni finalisté se mohou těšit na atraktivní ceny. Za to patří poděkování partnerům soutěže, bez jejichž podpory by to nebylo možné,“ uzavřela Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která soutěž organizačně zajišťuje.

Více informací na www.mladychemik.cz.

Poděkování partnerům:

Soutěž se koná pod záštitou náměstkyně hejtmana Pardubického kraje Jany Pernicové, zodpovědné za školství, kulturu a památkovou péči

Generálními partnery soutěže jsou Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, Pardubický kraj, Lučební závody Draslovka a.s. Kolín a Synthesia, a.s.

Hlavními partnery soutěže jsou BAYER s.r.o. a Odborový svaz ECHO

Středními partnery soutěže jsou Cerea, a.s., EXPLOSIA, a.s., Komerční banka a Alfredo catering

Partnery soutěže jsou CHEMAGAZÍN, Lach-Ner, s.r.o., Glenmark Pharmaceuticals, s.r.o., Radka spol. s.r.o. Pardubice, LONZA BIOTEC s.r.o., Vodní zdroje Chrudim, spol. s r.o., VWR, s.r.o., Výzkumný ústav organických syntéz a.s., ZO OS Echo Synthesia, ZZN Polabí, a.s., AGROFERT, a.s., KAVALIERGLASS, a.s., MERKAT,spol. s r.o., SIGMA-ALDRICH, spol. s r.o., Východočeské divadlo Pardubice, Statutární město Pardubice, Dopravní podnik města Pardubic, a.s.

Marketingovým partnerem akce je Czech marketing s.r.o.

Mediální partneři akce: 5+2 dny, Deník, Učitelské noviny, Český rozhlas Pardubice, Rádio Blaník

Soutěž mediálně podporují také Life4us a portál Chrudimka.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.