Videozáznam debaty Rodičovská loterie: jak vybrat dobrou školu

úterý 2. prosince 2014 ·

30. října 2014 uspořádal vzdělávací program Varianty debatu Rodičovská loterie: jak vybrat dobrou školu. Nyní se můžete podívat na hodinový sestřih toho nejzajímavějšího, co na debatě zaznělo. Na debatě diskutovali Jaroslava Simonová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, Jana Kopecká ze Základní školy Kunratice, Olga Bokvajová, která zastupovala rodiče školáků, a Tomáš Habart ze vzdělávacího programu Varianty.

Záznam můžete sledovat na Youtube.

8 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. prosince 2014 v 1:23  

Rodičovská loterie

Jakápak lotérie, kolo štěstí by to chtělo. A mohli to mít i zadarmo.

Unknown řekl(a)...
2. prosince 2014 v 10:21  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
2. prosince 2014 v 10:24  

Je samozřejmě vždycky dobře, když rodiče pro své dítě chtějí to nejlepší a přistupují k tomu aktivně - včetně toho, že mají-li tu možnost, vybírají pro něj základní školu, která se jim zdá nejkvalitnější.

Ale: I když je otázka, kolik z rodičů a nakolik dobře rozpozná kvalitní školu, je z "globálního", celostátního hlediska zjištění, že tam, kde rodiče mají tu možnost, obíhají školy a hledají, která za něco stojí, zatraceně špatná zpráva.
Znamená to, že
1) (připustíme-li, že někteří z těch "obíhajících" rodičů to jsou schopni rozpoznat) nějaká nezanedbatelná část škol je špatná
2) děti, které mají v dosahu jen jednu školu (a to zdaleka nejsou jen ty venkovské, ale i ty, jejichž rodiče nemají z různých důvodů možnost je denně dopravovat přes půl velkoměsta) jsou diskriminovány - nemají-li v dosahu školu dobrou, prostě možnost vybrat si lepší nemají
3) stát neplní řádně své závazky deklarované v ústavě - základní vzdělání sice poskytuje, ale někomu hůře a někomu lépe. A to tak, že čím bohatší rodiče, tím líp pro dítě, a to ne o trochu, ale o hodně (což následně potvrzují různé mezinárodní průzkumy a srovnání). A tím - čert vzal ústavu, stačí zdravý rozum - si stát, my všichni, pod sebou řežeme větev, protože na území ČR v podstatě žádný jiný "zdroj" budoucí prosperity, než kvalitu lidí - ne nějaké úzké elity, ale všech, resp. co největší části - nemáme.

(Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam :-) Ostatně soudím, že bez toho, abychom ročně dávali do školství ne 4-4,5, ale 6-7 % HDP, ber kde ber (a kvalifikovaně ho řídili), nic podstatného na něm nezlepšíme.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. prosince 2014 v 12:47  

"A to tak, že čím bohatší rodiče, tím líp pro dítě, a to ne o trochu, ale o hodně (což následně potvrzují různé mezinárodní průzkumy a srovnání)."

Je možné, že souvislost s "bohatstvím rodičů" je v tom, že při STEJNÉM množství obdržené vzdělávací péče, dokáží "bohatější" žáci vytěžit více. Vysvětlení pro toto, by se jistě našlo dost.

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. prosince 2014 v 13:28  

Hele,poslední dobou se pořád mluví o těch... rovných příležitostech. Prý je nedodržujeme, či co.
Co to je, ty rovné příležitosti?

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. prosince 2014 v 16:16  

Rovné - podle pravítka

Unknown řekl(a)...
3. prosince 2014 v 11:27  

To Anonymní z 21:30, 2.12.12:47

Kdyby byla péče na všech školách zhruba stejně kvalitní, nebyl by důvod k tomu, co se reálně děje: rodiče, kteří mají tu možnost a mohou si to dovolit, obíhají, vybírají a pak denně dopravují dítě do školy na druhý konec velkoměsta.

A protože ta péče není stejně kvalitní, "vytěžují" bohatí rodiče, žijící ve velkých městech (a jejich děti jako žáci) to, co naše základní školství nerovnoměrně nabízí, daleko více než ti ostatní.

Tím samozřejmě nepopírám, že také platí, že chytré a z domova dobře vedené dítě dokáže "dostat" z toho, co kterákoli škola poskytuje, více než dítě méně chytré a pasivní.

Jen tvrdím, že civilizovaný, ne-li přímo osvícený stát vynakládá zejména na nejnižší stupně školství tolik prostředků (včetně prostředků na kvalitní management), aby dostatečně kvalitní byly všechny školy a k obíhání a vybírání nebyl důvod ani pro ty, kdo by si ho mohli dovolit.

"Elitní" mateřská či základní škola je podle mě z celospolečenského hlediska cesta do pekel.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
3. prosince 2014 v 13:02  

Já jsem pane Pátku nenapsal, že péče je stejně kvalitní.
Jde i o přístup ze strany rodičů.

Závěry různých výzkumů často bývají chybně interpretovány. O to mi šlo.

I když budou školy stejně kvalitní, pořád někdo "dokáže", že "bohatší" žáci jsou úspěšnější, je otázka, nakolik si se "výzkumník/vykladač" zamyslí, proč tomu tak je.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.