Přečtěte si: Studie zaměřená na přechod žáků na střední školu

čtvrtek 11. prosince 2014 ·

Výzkumné středisko Consortium on Chicago School Research (CCSR) při University of Chicago zveřejnilo studii zaměřenou na přechod žáků z Middle School (náš 2. stupeň ZŠ) na střední školu a jejich připravenost k dalšímu studiu.


Autoři se soustředili na zkoumání následujících otázek:
  1. který z mnoha indikátorů v průběhu 2. stupně (docházka, známky, výsledky testů, celkový prospěch, studijní návyky, vytrvalost, chování, rodinné prostředí) nejlépe predikuje úspěch žáka na střední škole,
  2. kteří žáci mají větší pravděpodobnost úspěchu ve středoškolském studiu, jaký výkon se od nich očekává,
  3. do jaké míry se připravenost žáků proměňuje v průběhu 2. stupně ZŠ, může se výkonnost žáka významně změnit.
Výzkumná zpráva přináší následující zjištění:
  1. Známky a případné neúspěchy jsou nejlépe predikovány předchozími známkami a docházkou žáka, výsledky testů korelují s výsledky testů na 2. stupni – žádné z dalších sledovaných indikátorů neukazují souvislost s výsledky na střední škole.
  2. Celkové studijní výsledky žáků (GPA – Grade Point Average) se při srovnání mezi školami liší maximálně o půl bodu, takže vliv subjektivního známkování je zanedbatelný.
  3. Výsledky testů jsou mnohem slabším indikátorem pro středoškolské studium než známky a docházka – dobré výsledky testů na konci 2. stupně nezaručují úspěšné absolvování střední školy.
  4. Úspěšné zahájení středoškolského studia záleží kromě známek a docházky také na tom, do jaké školy žák nastoupí.
  5. Žáci, jejichž středoškolské studium je významně ohroženo, mohou být identifikováni už v 6. ročníku – bez zásadní změny v přístupu ke vzdělávání je pravděpodobné, že střední školu nedokončí.
  6. Většinu žáků, kteří mají problémy v prvním ročníku SŠ nebo později, nelze spolehlivě určit podle indikátorů z 2. stupně ZŠ.
  7. Až 40 % žáků s dobrými výsledky na konci 2. stupně se významně zhorší po přechodu na střední školu.
  8. Nejdůležitějším prediktorem pro pravděpodobnost studia na vysoké škole jsou celkové studijní výsledky – GPA.
  9. Docházka na 2. stupni je mnohem lepším prediktorem pro pravděpodobnost absolvování střední školy než výsledky testů, zlepšení docházky na 2. stupni má větší efekt než zlepšení výsledků testů.
Sledování uvedených indikátorů může sloužit pedagogickým pracovníkům při zvažování toho, kteří žáci potřebují podporu a jaký způsob intervence poskytnout.

Zdroj: CCSR.UChicago.edu



Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.