Přečtěte si: Rozdíl mezi ČR a Finskem dělá 5 % nejhorších učitelů

středa 31. prosince 2014 ·

Každou noc přivážejí speciálně přizpůsobené cisterny novou várku lógru z pražských kaváren a restaurací do Karmelitské ulice na Malé Straně. V rámci projektu „Evaluace a zvyšování kvality učitelů“, dotovaného z EU, byla u sídla ministerstva školství vytvořena zvláštní jímka, ve které jsou shromažďována tato zvlášť cenná „data“. Pracovníci analytického odboru ministerstva pak každé ráno tato data zpracovávají a snaží se z nich vyvěštit informace o stavu a vývoji kvality českých učitelů…


Z článku Bohumila Kartouse v Přítomnost.cz vybíráme:

Co udělali tak převratného ve Washingtonu? Začali se soustředit na extrémy. Učitelé, kteří vykazují nadprůměrné výsledky své práce, jsou odměňováni podstatným navýšením platu. Učitelé, kteří naopak selhávají, jsou jednoduše vyhozeni. Podle Hanusheka je právě tohle dobrý recept, jak účinně zvýšit kvalitu vzdělávání na školách. Podle jeho analýzy by ČR stačilo zbavit se 5 % nejhorších učitelů, aby během dvaceti let dostihla Finsko. Science fiction? Tak trochu. Jak říká Hanushek, jeho predikce vychází z dat agregovaných na učitelstvu USA. Proč? Protože ČR žádná použitelná data nemá.



2 komentářů:

krtek řekl(a)...
31. prosince 2014 v 11:46  

A co když se zbavíme 5 % nejhorších? Tak bude 5 % nejhorších někdo jiný, to už tak z povahy procentuálního rozdělení bývá.

Josef Soukal řekl(a)...
31. prosince 2014 v 12:42  

„…kvalita učitelů (…) není závislá na předchozím vzdělávání, není závislá na velikosti třídy.“

První teze je zavádějící (je sakra znát, jestli učitel svůj obor zná, nebo ne, zda je metodicky vybaven, či není), druhá v Hanushekově pojetí, kdy srovnává jablka s hruškami, a nikoli výuku jednoho učitele s různopočetnými kolektivy, vyloženě nesmyslná.

„Profesor Hanushek je autorem metody měření přidané hodnoty učitelů (value-added assessment), založené na využití statistických dat z výsledků testů. Metoda sice vzbuzuje značné kontroverze i v USA, nicméně podle jejího autora je lepší měřit nějak než vůbec.“

Testy skutečně ukáží jenom něco, a kdoví zda to podstatné. Navíc nikdo nezaručí jejich kvalitu. Vždyť nedávno se ukázalo, že jeden ze dvou nejznámějších českých testerů, nemilosrdně kritizující konkurenci, je schopen vystavit úlohu s triviálními chybami.

„Přímo absurdní je, že pedagogické fakulty se od návrhu veřejně distancují…“
Proč absurdní? V současné podobě je kariérní řád mizerný, a bude-li jeho příprava pokračovat v tomto duchu, půjde o po všech stránkách vyhozené peníze.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.