Představuje se klasika pro celou rodinu - jedinečný program Ponrepo dětem

středa 31. prosince 2014 ·

Ponrepo dětem je název zábavného a interaktivně pojatého programu Národního filmového archivu, který probíhá každou neděli odpoledne v kině Ponrepo (Bartolomějská 11, Praha 1). Projekt nabízí dětem, jejich rodičům a prarodičům unikátní setkání s pohádkami s následným tematicky ladícím workshopem. Ponrepo dětem je součástí filmově-vzdělávacích aktivit, které se v NFA pravidelně uskutečňují.


Toto rodinné odpoledne Ponrepo dětem poskytuje tento program: hravý úvod, filmovou projekci (celovečerní pohádka či animované pásmo nebo archivní němé snímky v doprovodu živé hudby) s následným workshopem (v podobě animační, výtvarné, hudební dílny, výstavy filmových plakátů malovaných dětmi či poznávání raných promítacích přístrojů nebo návštěvy promítací kabiny). Ponrepo dětem se odehrává v kině Ponrepo a v novém interiéru přilehlé kino kavárny.

Akce, která má zábavný a přitom vzdělávací charakter, se vyznačuje aktivním zapojením dětí do programu v prostorách tradičního jednosálového kina. Děti se mohou v rámci workshopů naučit základní postupy animace, osahat si rané kinematografické přístroje. Děti uvidí vystoupení živých komiků a klaunů nebo si vychutnají ojedinělou atmosféru němých grotesek v doprovodu piana.

„Jedinečnost programu spočívá jak ve výběrů filmů, který garantují filmoví kurátoři a historici Národního filmového archivu, tak způsobu projekce - děti se mohou setkat s tradiční projekcí z 35mm kopií a dozvědět se něco více o filmové historii,“ říká koordinátor filmové a audiovizuální výchovy v NFA Jiří Forejt.

Z programových tipů na prosinec vybíráme: moderované pásmo vánočních pohádek s názvem Ponrepo slaví Vánoce. Zde si děti užijí nejen atmosféru zasněžených pohádek, ale i hudební dílnu zaměřenou na zpívání koled a linorytovou dílnu, kde si budou vyrábět vánoční dárky. Akci doplní výstava filmových plakátů, které vytvořily samy děti.

Leden se ponese ve znamení pásma krátkých animovaných filmů zemí Visegradu (promítat se bude to nejlepší z české, slovenské, maďarské a polské animace). Chybět nebudou tvůrčí výtvarné dílny pro děti. Česká animovaná tvorba bude zastoupena výběrem od loutkových snímků až po klasickou ploškovou animaci v období od druhé poloviny čtyřicátých až do šedesátých let minulého století. Představí se zde díla předních domácích režisérů (Hermína Týrlová, Václav Bedřich, Břetislav Pojar). Kolekci snímků vybrali kurátoři Národního filmového archivu. Digitální verze pásma klasické české animace poté vstoupí do českých kin v obnovené premiéře opatřena metodickými materiály pro učitele a rodiče.

V únoru se malí diváci můžou těšit na moderované pásmo archivních snímků a pohádek s hudebním doprovodem s názvem Byl jednou pan Ponrepo. Němé filmy se budou promítat v doprovodu živé hudby a u některých snímků si děti budou hrát na hudební nástroje samy. Dále děti čeká moderované pásmo Lunapark filmových vynálezů - seznámení s přístroji, které pomohly ke vzniku kinematografie (praxinoskop, kinesiskop, zootrop a laterna magika). Malí diváci si budou moci aktivně vyzkoušet, jak přístroje fungují. Světelným lunaparkem publikum provedou klauni v podobě slavných vynálezců kinematografu - bratři Auguste a Louis Lumièrové.

Vstupné na Ponrepo dětem: 80 kč (dospělá osoba), 70 kč (studenti a senioři), 50 kč (děti od 3 do 15 let).

Aktuální program kina Ponrepa najdete zde: www.bio-ponrepo.cz.

Ponrepo dětem patří k aktivitám NFA na poli filmové výchovy, které pomáhají oslovovat různorodé skupiny - děti, studenty, pedagogy, rodiče i další zájemce. Důležitost a potřebnost filmové výchovy, o kterou pečuje NFA, potvrzuje i filmový historik, pedagog a publicista Pavel Bednařík, koordinátor webového portálu www.filmvychova.cz a spolupracovník NFA: „Národní filmový archiv se doposud věnoval dílčím aktivitám na poli filmové výchovy a je skvělé, že se jako významná instituce v oblasti kinematografie zaměřuje na vytvoření podmínek pro širší rozvoj filmové výchovy. Iniciování pracovní skupiny k filmové/audiovizuální výchově, organizace mezinárodní konference v lednu 2015 a zejména příprava webu www.filmvychova.cz, který má být informačním a metodickým portálem pro všechny zainteresované, jsou konkrétními důkazy. Informační portál nabízí základní informační rozcestník s kalendářem akcí, přehledem organizací a metodickými materiály, který má sloužit jak lektorům, učitelům a zájemcům, tak studentům a jejich rodičům. Na jeho rozvoji se pak mohou podílet všichni.“

Detailní informace k projektu filmová výchova je uvedeno zde: www.filmvychova.cz.

Národní filmový archiv, který se věnuje filmové osvětě více než sedmdesát let, nabízí i další filmově-vzdělávací aktivity Vzdělávací kurzy pro pedagogy a Filmový kurz určený široké veřejnosti.

NFA získal v říjnu 2014 akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky jako vzdělávací instituce v systému dlouhodobého vzdělávání pedagogických pracovníků a zároveň zde bylo akreditováno deset Vzdělávacích kurzů pro pedagogy. Tyto kurzy budou probíhat od ledna 2015 v prostorách kina Ponrepo. Kurzy nejsou určeny jen pedagogům, kteří by rádi zařadili filmovou/audiovizuální výchovu do své výuky, ale také třeba těm učitelům, kteří by chtěli používat audiovizuální ukázky a chybí jim technické a právní know-how. Filmový kurz se otevírá učitelům základních a středních škol, dalším pedagogickým pracovníkům, ale i studentům (nejen)

pedagogických fakult, kteří by rádi v budoucnu filmovou/audiovizuální výchovu učili. Výuka, která bude probíhat jednou za dva týdny (vždy v pátek od 10 do 16 hodin), je koncipována do tematicky sevřených bloků (od teoretických až po ryze praktické). Na programu jsou následující okruhy: filmová a audiovizuální výchova v ČR a v zahraničí, základní složky filmu, dějiny českého a světového filmu, film a dějiny, film a literatura, praktické minimum pro práci s audiovizuálním materiálem, jak učit filmovou praxi, filmovou režii a střih. Zájemci mají možnost zúčastnit se celého ročního kurzu nebo docházet pouze na vybrané přednášky. Absolventi kurzu obdrží osvědčení o absolvování kurzu.

Více informací k Vzdělávacím kurzům pro pedagogy najdete zde: http://nfa.cz/cz/vzdelavani/pro-pedagogy/.

Filmový kurz probíhající celý rok je určen nejširší veřejnosti, která se chce dozvědět více informací z dějin české i světové kinematografie a ze zákulisí výroby filmů. Primárně je vhodný pro studenty středních a vysokých škol. Probíhá jednou týdně a skládá se ze dvou částí. Kapitoly z dějin filmu se uskutečňují v kině Ponrepo a prostřednictvím výběrových přednášek seznamují návštěvníky s historií a teorií kinematografie. Po každé lekci následuje doprovodná projekce. Filmové dílny se konají v prostorách FAMU (Smetanovo nábřeží 2, Praha 1) a vedou k praktické zkušenosti a osvojení pravidel filmové řeči. Výstupem kurzu je natočení krátkého snímku.

Více informací k obsahu Filmového kurzu a ceně kurzovného je uvedeno zde: http://nfa.cz/cz/vzdelavani/kurz/.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.