Přečtěte si: Počítačová hra pomáhající identifikovat žáky, kteří šikanují ostatní

pátek 5. prosince 2014 ·

Výzkumníci na University of Illinois vyvinuli pro žáky základní školy počítačovou hru, jež pomůže identifikovat žáky, kteří šikanují ostatní, a umožní lépe porozumět agresi mezi žáky, ať už online, nebo tváří v tvář.

Žáci hrají v týmech a odpovídají na dvakrát pět otázek z obecných znalostí. Nejprve se musejí v týmu domluvit na správné odpovědi a jeden člen ji zadá. Pokud se neshodnou nebo nevědí, mohou využít možnosti nápovědy, ale jeden člen týmu je za to penalizován. V průběhu kompetitivní fáze hry musí každý člen týmu zadat různou odpověď včetně možnosti, která je explicitně označena jako nesprávná a za niž neobdrží hráč žádné body. Nezadá-li žádný člen týmu tuto nesprávnou odpověď, jsou všichni členové penalizováni. Hra byla testována na necelé stovce žáků páté třídy. Žáci nejprve odpovídali na otázky o šikaně, vůdcovství, byly zkoumány jejich postoje k šikanování, nebo naopak zastávání se spolužáků. Na základě těchto výpovědí byli žáci rozděleni do skupin:
  1. ti, kteří šikanují, 
  2. ti, kteří nešikanují, 
  3. oběti šikany. 
Ukázalo se, že žáci z první skupiny hrají hru odlišně od žáků dalších dvou skupin: častěji posílali osobní vzkazy, častěji využívali nápovědy a negativní nominaci při volbě spoluhráčů v týmu. Hra odhalila i vztahy, které nebyly patrné na základě dotazování.

Zdroj: EdCentral

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. prosince 2014 v 23:13  

Jen velmi opatrně. Zahrávat si s takovými hrami je velmi ošemetné.
Vždycky jsem si myslel, že lidé, kteří někoho šikanují, se poznají podle toho, že někoho šikanují. A ne podle toho, že vykazují nějaké znaky sklonů.
A co s těmi dětmi z první skupiny? Šup do diagnosťáku?
Není to tak dávno, co se tu řešily Barvy života.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.