Přečtěte si: Dva tisíce kantorů mají na kahánku

čtvrtek 18. prosince 2014 ·

Zatímco většinu kantorů potěšilo, že dostali od listopadu přidáno na tarifech, dvě tisícovky učitelů hledí k Novému roku s obavami. Hrozí jim totiž propuštění. V uplynulých deseti letech si totiž měli doplnit vysokoškolské vzdělání pedagogického směru, ale neučinili tak. A dosud nezahájili studium, což je od 1. ledna zásadní podmínka pro udržení ve škole.


Z článku Jiřího Macha v Právo/Novinky.cz vybíráme:

Nabízí se, že by propuštěné mohli nahradit pedagogové, kteří jsou vedeni v evidenci úřadu práce. Jejich počet je totiž pořád větší než těch, u nichž se předpokládá odchod.

Jen učitelů mateřin a prvního stupně ZŠ bylo v listopadu evidováno na úřadu práce 1494, přitom pozic nabízely úřady 201. Učitelů druhého stupně ZŠ a středoškolských kantorů bylo bez práce 1328. Nabídka pro ně čítala 102 pracovních míst.

Mantinely výjimek byly v poslední době terčem kritiky z různých stran. Nevejdou se totiž mezi ně třeba i ti, kteří sice mají bohatou praxi, ale 55. narozeniny budou mít až po Novém ­roce.

9 komentářů:

Jenyk řekl(a)...
18. prosince 2014 v 8:56  

"Navíc i kantořina má své specializace, a tak třeba učitelka prvního stupně ZŠ nesežene práci ve městě, kde propouští střední škola."

Pan novinář má přehled!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
18. prosince 2014 v 14:54  

Je to prostě odborník.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. prosince 2014 v 17:26  

To ale znamená jediné. Do obce odborníků v oblasti školství musíme vedle expertů, konzultantů, mluvčích a pytliků zahrnout i novináře.

krtek řekl(a)...
18. prosince 2014 v 18:54  

Já myslel, že pytlíci jsou spíše na stejné straně řeky jako kverulanti a Vy hned "odborníci".

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. prosince 2014 v 19:11  

My, pytlici jsme všude!
Na jednom, druhém, a někteří i třetím břehu řeky...

Unknown řekl(a)...
22. prosince 2014 v 6:45  

Samozřejmě se najdou i takové školy, kdy jsou propouštěni učitelé s VŠ pedagogického směru, zůstávají důchodci a "učitelé" s maturitou. A nějaký zákon?

Tajný Učitel řekl(a)...
22. prosince 2014 v 11:11  

Propustí-li ředitel školy osvědčeného a dobrého, byť ne formálně kvalifikovaného učitele kvůli tlaku zákona, splní tím svoji povinnost vůči zákonu, selže však ve své povinnosti vůči žákům a jejich rodičům. Vždy může argumentovat osvědčeným: "Já pouze plnil rozkazy."
Jak prosté...

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. prosince 2014 v 15:14  

Zrušme formální kvalifikaci,tu hnusnou brzdu veškerenstva.
Stačí nám osvícení ředitelé.
Kde jsou? Voda je sebrala...

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. prosince 2014 v 19:02  

Zrušme formální kvalifikaci

Ne jen formální, ale jakoukoli. Základními předpoklady pro vznik pracovní smlouvy v oblasti školství nechť zůstává právě a jen standardní příbuzenský vztah se zaměstnavatelem, kamarádíčkování a patřičná míra řiťolizství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.