Mistrovská zkouška v budoucnu nahradí u učebních oborů maturitu

pátek 12. prosince 2014 ·

Na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy vrcholí přípravy mistrovské zkoušky, která v budoucnu nahradí u některých oborů maturitu. Vedení ministerstva školství na svém posledním zasedání projednalo materiál týkající se koncepce zavedení mistrovské zkoušky a harmonogramu jejího uvedení do praxe. Jednání ohledně legislativních úprav začnou již z kraje roku 2015.

Cílem mistrovské zkoušky je podpora zaměstnanosti, ale stejně tak podpora technického vzdělávání a zvýšení prestiže a zájmu o  řemeslné obory vzdělávání. Týkat se však ve svém důsledku bude i ochrany spotřebitele, protože mistrovská zkouška bude zároveň zárukou kvality jejího držitele. „Mistrovská zkouška umožní absolventům učebních oborů odborného vzdělávání získat vyšší profesní kvalifikaci, a flexibilně tak reagovat na změny na trhu práce bez toho, aby se museli vracet do škol,“ vysvětlil význam mistrovské zkoušky ministr školství Marcel Chládek.

Dle harmonogramu budou již v únoru zahájena jednání o legislativních úpravách v návaznosti na zavedení mistrovské zkoušky. V prosinci 2016 by mohlo proběhnout pilotní ověřování projektu na prvním vzorku zájemců a plošná realizace mistrovské zkoušky pak lze očekávat v roce 2019. O zavedení mistrovské zkoušky usilovali jak zaměstnavatelé, tak odborné svazy jako je Hospodářská komora ČR nebo Svaz průmyslu a dopravy ČR. Jejich zástupci se proto stali členy metodického týmu pro přípravu mistrovské zkoušky.



3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
14. prosince 2014 v 9:05  

Kdo na tu maturitu bude alespoň vzdáleně mít, pomaže na průmyslovku. Učňovské obory s mistrovskou zkouškou budou zet prázdnotou případně budou naplněny absolventy zvláštních škol. Lepší způsob, jak odpískat učňáky, snad ani nikdo nemohl vymyslet, to je na Nobelovu cenu.

Eva Kulhánková řekl(a)...
15. prosince 2014 v 14:54  

No jo, to je problém politiků, kteří žijí mentálně v dobách umístěnek. Je pro ně těžké pochopit, že se lidé nebudou ptát, co na Chládek. Úplně komické. S těmi Nobelovkami bych ale zase tak neplýtvala. V případě tohoto pána by se musela udělovat 10krát do roka.

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. prosince 2014 v 22:49  

Mistrovská zkouška se vším všudy patří k řemeslu od jaktěživa. Náročné požadavky toho kterého cechu vrátí řemeslu kvalitu a vážnost po zásluze.
Kam se hrabe upocená maturitní šmrdlačka...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.