Jednota školských informatiků společně s učiteli informatiky vyzývá  k účasti na Hodině kódu (Hour of Code)

středa 10. prosince 2014 ·

Sto milionů žáků z celého světa si v týdnu od 8. do 14. prosince na vlastní kůži vyzkouší programovat. Cílem kampaně Hodina kódu (Hour of Code, hourofcode.com) je posílení programování a informatiky ve všeobecném vzdělávání. Její organizátoři, americká nevládní nezisková organizace Code.org, proto připravili nabídku interaktivních výukových materiálů, které i naprosté začátečníky hravou formou seznámí s potřebnými základy. Programování rozvíjí schopnost řešení problémů a zároveň otevírá nečekané možnosti tvůrčího vyjádření. Loňská zkušenost ukazuje, že tato kombinace je pro žáky velmi motivující.

Dosud se zaregistrovalo na 41 tisíc akcí ze 165 zemí (http://hourofcode.com/cz/events/all). Za Českou republiku se přihlásilo už 68 škol (http://hourofcode.com/cz/events/all/cz) a stále přibývají další. K účasti stačí učebna s počítači a žáky, a hodina času. Nabízené materiály (http://code.org/learn) nevyžadují předběžné znalosti žáků ani učitelů. Žáci se sami či ve dvojicích propracovávají posloupností stále náročnějších úloh a přitom si osvojují základy informatiky spolu se schopností systematického řešení problémů. Didaktická kvalita materiálů odpovídá špičce současných možností. Organizátoři Hodiny kódu vycházejí ze zkušenosti, že základy informatiky si dokáže osvojit každý žák základní školy.

MŠMT iniciativu Hodina kódu vítá a doporučuje českým školám účast na této aktivitě. V nedávné době schválená Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 (http://bit.ly/DigiStrategieUsneseni) si klade za jeden z hlavních cílů právě rozvoj informatického myšlení (http://ucime-informatiku.blogspot.cz/2014/09/informaticke-mysleni.html) žáků, k čemuž je programování skvělým nástrojem. MŠMT počítá s řadou opatření, díky nimž se i základy programování stanou přirozenou součástí školní výuky.

Evropská komise varuje, že v nejbližších letech bude v Evropě chybět 900 000 IT profesionálů (http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/grand-coalition-digital-jobs-0). Informatika tedy skýtá zajímavé perspektivy. Žáci se díky ní stávají nejen znalými uživateli digitálních technologií, ale i jejich tvůrci. Programování ve školách podporuje např. zakladatel Microsoftu Bill Gates, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, nebo prezident USA Barack Obama (https://www.youtube.com/watch?v=6XvmhE1J9PY).

Hodinu kódu dále podporují Jednota školských informatiků (http://www.jsi.cz/), mezinárodní soutěž Bobřík informatiky (http://www.ibobr.cz/), tradiční přehlídky prací žáků s programováním a designem online aplikací Junior Internet (http://www.juniorinternet.cz) a Junior Erb, a Národní centrum bezpečnějšího internetu (http://www.ncbi.cz/).

K podpoře této kampaně se přidali partneři (http://code.org/about/partners) jako Google, Apple, Microsoft, Facebook, Khan Academy, CSTA (americká obdoba Jednoty školských informatiků) a mnoho dalších. Dosud si Hodinu kódu vyzkoušelo přes 50 milionů žáků z celého světa a kampaň se rychle zařadila mezi největší kampaně na podporu vzdělávání vůbec. Kromě samotné Hodiny kódu pracuje Code.org také na vzdělávání učitelů a podporuje zavádění potřebné legislativy.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.